vissza a főoldalra

 

 

 2016.09.09. 

Iskolakezdés együtt!

Személyre szabott segítség

Nem mindennapi látványossággal hívták föl a figyelmet az Ökumenikus Segélyszervezet önkéntesei a rászoruló gyerekeket támogató „Iskolakezdés együtt!” segélyakcióra: óriási élőképpel rakták ki az adományvonal számjegyeit. Az 1000 rászoruló gyerek beiskolázását támogató akció a bazilika előtti Szent István téren állt föl augusztus 23-án délelőtt, mind a földről, mind pedig a levegőből egyedülálló látványt nyújtva. Gáncs Kristófot, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatóját arról kérdeztük, mivel töltik meg az iskolatáskákat, hogyan választják ki az 1000 gyermeket, s hogy miként segítenek a határon túli magyar kisdiákoknak.

 Az volt a tervük, hogy a segítség már az első becsöngetés előtt célba érhessen. A becsöngetés megtörtént. Elérték céljukat?

 – Az Ökumenikus Segélyszervezet idén ötödik alkalommal indította el az „Iskolakezdés együtt” segélyakciót. Már kezdetektől fogva reális célkitűzést igyekeztünk megjelölni, így 1000 fős célcsoport mellett döntöttünk. Évente 1000 rászoruló gyermeknek segítünk, azaz évről évre 1000 iskolatáskát sikerül megtöltenünk érdemi segítséggel, fejenként 10 ezer forint értékben. Az adományok értékezését látva, idén is kijelenthetjük, hogy szeptember 1-jéig sikerül megtöltenünk az 1000 táskát. Természetesen ennél sokkal több segélykérés érkezik szervezetünkhöz, ezért a szeptember 1-je nagyon fontos határ ugyan, de nem áll meg ekkor a segítségnyújtás, hiszen a Segélyszervezet sokkal több mint egyszeri segélyakciós tömörülés, a gyermekek támogatása egész tanévben folyamatos.

 Amint említette, ötödször indították el ezt a segélyakciót. Mit mutatnak az eredmények?

 – Látjuk, hogy hatalmas a szükség az ilyen segítségnyújtásra. Idén, és korábban is készítettünk országos reprezentatív felméréseket, amelyekből kiderült, hogy a családoknak az iskolakezdés előtti időszak a legnagyobb megterhelést jelenti, mikor hirtelen nagyon sok mindent kell egyszerre megvenni. 2016-os felmerésünk szerint a családok 70%-a jelentős anyagi teherként éli meg ezt az időszakot. Az iskoláskorú gyermeket nevelő családok körülbelül 10%-a mondja azt, hogy nem tudja önerőből, saját forrásból előteremteni az összes iskolaeszközhöz szükséges anyagiakat. Mi elsősorban ezt a 10%-ot tartjuk szem előtt – a legszegényebbeknek igyekszünk segíteni. Azt is látjuk, hogy akik a 70%-os „sávba” tartoznak, könnyen mélyebbre csúszhatnak betegség vagy az egyik kereső munkanélkülivé válása miatt. Ilyenkor nagyon kellenek a segítő kezek, a külső támogatások.

 Hogyan választják ki az 1000 rászoruló gyerekeket?

 – Ahogy említettem, reális célt vállaltunk föl. 10 millió forintot gyűjtünk össze. Az 1000 gyerek előre kiválasztása azért is lényeges, mert személyre szabottan gyűjtünk számukra segítségét. Hiszen látjuk, hogy mindenkinek más szükséges. Ezért az egységcsomagok nem minden esetben hatékonyak. Így nagyrészt a segélyszervezet átmeneti otthonaiban élő gyerekeket, másrészt szervezetünk további, gyerekeket támogató programjainak résztvevőit, illetve a szociális intézményeinkben élőket tudjuk előre kiválasztani. Biztosak vagyunk abban, hogy valóban a legjobb helyre kerülnek ezek a csomagok, és így vállalhattuk, hogy személyre szabottan megkapják a rászorulók azt a támogatást, ami számukra segítséget jelent.

 A segélyakció meghirdetésekor Magyarországban gondolkodtak, vagy az egész Kárpát-medencében?

 – Segélyakciónk az első évtől kezdve a határon túli részekre is kiterjedt. Régóta együttműködünk a marosvásárhelyi Lazarénum Alapítvánnyal, igyekszünk ott is segíteni. Idén is 150 csomagot küldünk ki az erdélyi rászoruló – köztük sok árva – gyerekeknek. Kárpátalján pedig 70 olyan nehéz sorsú gyerek kap tőlünk segítséget, akit év közben is támogatunk.

 Könnyű átvinni a csomagokat az ukrán határon?

 – Míg Erdélybe Budapestről szállítjuk a csomagokat, Kárpátalján helyben szerezzük be a tanszereket. Így hatékonyabb, olcsóbb, és nem kell azzal bajlódnunk, hogy azokat miként juttassuk át a határon.

 Tankönyvet államilag kapnak az iskolások. Így főleg füzetek, írószerek kerülnek a táskába?

 – Hiánypótló a kezdeményezésünk, tehát nem szeretnénk állami feladatokat átvállalni. Örülünk annak, hogy egyre többen ingyenesen jutnak tankönyvekhez, de a tanévkezdés ezen túl is nagy terhet ró a családokra. Így mi elsősorban iskolaszerekkel, írószerekkel, torna- és ünneplőruhával segítünk.

 Aztán itt egy nagy kérdés: maga az iskolatáska sem olcsó mulatság.

 – Idén egyik kedves támogatónk, a Herlitz Hungaria Kft. felajánlott 140 iskolatáskát, s azokat is eljuttattuk a gyerekekhez, illetve több vállalati partnerünk adományozott táskákat is. A 10 ezer forintos keretet elsősorban nem iskolatáskára, hanem tanszerekre fordítjuk.

 Hogyan tudják megoldani 300 diák felzárkózásnak éves támogatását?

 – Amint már említettem különbséget kell tenni egy segélyakció és egy folyamatosan működő segélyszervezet között. Az iskolakezdési programunk segélyakció, de tudjuk, ezzel nem lehet megoldani a családok problémáját. S azt is látjuk, hogy a szegény sorsú gyerekeket már iskoláskorban olyan hátrányok érik, melyeket csak hosszú távú fejlesztő munkával lehet leküzdeni. Átmeneti otthonainkban élő gyerekek részére fejlesztő pedagógusokat alkalmazunk, illetve nyári táborainkban is fejlesztjük a gyerekeket. Ha valaki támogatni szeretné a Segélyszervezet munkáját, az 1353-as adományvonalon hívásonként 250 forintot ajánlhat föl, a www.segelyszervezet.hu oldalon pedig online adományozhat tetszőleges összeget.

 

Medveczky Attila