vissza a főoldalra

 

 

 2016.09.09. 

Pályázati tanácsadói hálózat

Az agrártámogatások minél hatékonyabb eléréséért

A pályázatok elkészítése, valamint az elnyert összeg korrekt felhasználása olyan szakismeretet kíván, amellyel a tagság jelentős része nem rendelkezik, ezért pályázati tanácsadó hálózatot hozott létre az agrárkamara. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, a Magyar Fórummal közölte: minimális, évi 10 ezer forintos regisztrációs díj és képzések mellett vehetnek részt a pályázatírók a programban. A szolgáltatást igénybe vevők pedig lehetőséget kapnak arra, hogy akár a minősítést, akár a tevékenységi kört, akár a földrajzi működést figyelembe véve válogassanak a pályázatírók között.

 Miért döntött úgy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), hogy elindítja a Pályázati Tanácsadók Hálózata szolgáltatását? Sokaknak nehézséget okoz egy pályázati űrlap kitöltése?

 – Sokkal többről van szó, mint egy űrlap kitöltéséről. A Vidékfejlesztési Programban megjelölt 1300 milliárd forint lehívása és korrekt felhasználása komoly felelősség. Lényeges számunkra, hogy eljussanak a célközönséghez ezek a források, tehát nyertes pályázattal rendelkezzenek, és azon túl a pályázatok megvalósítását és elszámolását is gond nélkül végig tudják vinni. Ehhez viszont a kamarai tagok többségének nincs megfelelő tudása, tapasztalata, ezért külső segítséget, szolgáltatást vesznek igénybe, fizetnek a piacon megszerzett ismeretért. A pályázatírók jelentős része korrekt, etikus szakmai munkát végez, de sajnos az ellenkezőjére is vannak példák. Ők nem kellő felkészültséggel, vagy etikátlan magatartással ártanak a szakma jó hírnevének. Ezért úgy határoztunk, hogy segítséget nyújtunk azoknak, akik ilyen típusú szolgáltatás igénybevételén gondolkodnak, és megpróbáljuk lajstromba szedni a pályázatírókat, de úgy, hogy ezzel egyben minősítjük is őket. A pályázatíróktól alapadatokat, referenciákat kértünk. Azt, hogy írják le, mivel foglalkoznak, milyen – földrajzi vagy szakmai – területen dolgoznak. Ezeket az információkat összegyűjtjük, ami egy internetes felületen, a NAK Nonprofit Kft. honlapján, a www.naknonprofit.hu oldalon lesz elérhető. Mindazon véleményt, amit a pályázatírókról írnak, megjelentetjük, s ez reklámértéket is jelenthet. Emellett minimális, éves 10 ezer forintos regisztrációs díj és képzések mellett vehetnek részt a pályázatírók a programban. A szolgáltatást igénybe vevők pedig lehetőséget kapnak arra, hogy akár a minősítést, akár a tevékenységi kört, akár a földrajzi működést figyelembe véve válogathassanak a pályázatírók között. Augusztus 15-étől vártuk a pályázatírók jelentkezését, tagjaink szeptember elsejétől vehetik igénybe a szolgáltatást. A pályázatírók fokozottan érdeklődtek a felhívásunk iránt, így kifejezetten optimisták vagyunk a programmal kapcsolatban.

 Tehát professzionális pályázatírókat kerestek?

 – Természetesen, és a segítségnyújtás vezérelt bennünket. Ha teszem fel olyan gazdálkodó lennék, aki szeretné a megtermelt terméke feldolgozását élelmiszer-ipari beruházás keretén belül tovább javítani, akkor szeretnék pályázni a Vidékfejlesztési Program adott kiírására. Ebben az esetben szeretném, ha ezt egy profi pályázatíró, tanácsadó végezné el, és számomra fontos lenne, hogy milyen referenciákkal, minősítésekkel rendelkezik egy adott vállalkozás. Felkeresem a kamara portálját, ahol a környéken tevékenykedő vállalkozást is kiválaszthatom, és azt is, hogy a pályázatíró élelmiszer-ipari referenciákkal rendelkezzen. Ezután értékelhetem az adott vállalkozó szolgáltatását, amit a többi potenciális pályázó is láthat. A jó munkát végző pályázatírók számára ez remek lehetőség, hogy újabb partnereket keressenek.

 Ha már egyszer profik a pályázatírók, akkor miért kell képzéseken részt venniük?

 – A képzéseken alapvetően a Vidékfejlesztési Programmal kapcsolatos aktuális jogszabályi változásokat ismertetjük meg a pályázatírókkal, a legszükségesebb információkat szeretnénk átadni. Ez garanciát jelent a szolgáltatást igénybe vevők számára, hogy a pályázatírók a hatályos jogszabály alapján dolgoznak. Tehát ez a minőségbiztosítás.

 Ki fizeti a pályázatírókat?

 – A kamarai tagok. Azoktól, akik a pályázatírókat alkalmazzák, semmit sem kérünk közvetítő tevékenységünkért.

 Tehát a NAK garanciát vállal azért, hogy a honlapon szereplő pályázatírók etikusak, és ismerik a vonatkozó jogszabályokat?

 – Olyan szinten megbízhatóak ezek a vállalkozások, hogy referenciákat tudnak felmutatni, felhívhatjuk azokat a cégeket, akiknél dolgoztak. Arra nincs garancia, hogy mindenki tökéletesen végzi majd a tevékenységét, de az biztos, hogy a konfliktushelyzetek számát jelentősen csökkentjük azáltal, hogy a pályázatírók adatokat és referenciákat adnak meg, valamint vállalják, hogy tevékenységükről folyamatosan adatokat szolgáltatnak.

 Több panasz érkezett az ilyen vállalkozásokra az elmúlt években?

 – Voltak panaszosak, de még náluk is többen kérték tőlünk, hogy egy jó pályázatírót ajánljunk. Azt is kérték, hogy maga a kamara írjon pályázatot, ami nem tartozik a feladatkörünkbe, de az igen, hogy megteremtsük a pályázatíró és a szolgáltatását igénybe vevő közti kapcsolatot.

 Kormányzati körökből mást sem hallunk, mint a bürokrácia csökkentését, amibe beletartozik a pályázati szövegek egyszerűsítése is. Könnyebben értelmezhetők az agráriumra vonatkozó pályázatok?

 – Érthetőbbek a mostani kiírások a korábbiaknál, de azért még mindig érdemes külső szakmai segítséget igénybe venni. Olyan szakemberekét, akik naprakész tudásanyaggal rendelkeznek.

 

Medveczky Attila