vissza a főoldalra

 

 

 2016.09.09. 

Feltételezett horvát kémet füleltek le Belgrádban

A felsőbb ügyészség közleménye szerint a Biztonsági Információs Ügynökség (BIA) az ügyészséggel együttműködve vett őrizetbe egy személyt, aki a gyanú szerint kémkedett. Az őrizetbe vett személynek kettős, szerb és horvát állampolgársága van, 1990-ig Horvátországban élt, majd Szerbiába költözött.

A gyanúsított számára az ügyész 48 órás vizsgálati fogságot rendelt el, ez követően kihallgatják, az ügyészség pedig alkotmányos és törvényes felhatalmazásaival élve próbálja megállapítani az eset körülményeit, szem előtt tartva Szerbia érdekeit, áll egyebek között az ügyészség közleményében, amelyben arra is kitérnek, hogy a nyomozást követően a tényállást közlik a nyilvánossággal is.

 A horvát sajtó szerint a Belgrádban őrizetbe vett személy a horvát hírszerzésnek dolgozott. Az index.hr úgy tudja, hogy főként az egykori Jugoszláv Néphadsereg azon tisztjeiről gyűjtött információkat, akik ellen Horvátország vádat emelhetne. A horvát portál szerint a szerb kémelhárítás már hónapok óta figyelte.

 A B92 szeptember 2-án délután közölte a hírt, hogy Belgrádban a BIA operatív emberei őrizetbe vettek egy külföldi kémet. A régióban vezető hírként számoltak be az esetről.

 

(vajma.info)