vissza a főoldalra

 

 

 2016.09.09. 

Lemondott a bűnpártolással gyanúsított belügyminiszter

Bűnpártolás gyanújával indítana bűnvádi eljárást a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Petre Toba belügyminiszter ellen, mivel a tárcavezető állítólag önkényesen megtagadta bizonyos iratok titkosításának részleges feloldását, amelyeket a DNA bizonyítékokként akart felhasználni egy másik ügyben. A tárcavezető bejelentette: lemond tisztségéről. Az ügyészek szerint a belügyminiszter ahhoz falazott, hogy a belügyi titkosszolgálat (DIPI) vezetői a szolgálat pénzéből saját használatra vásároltak olyan javakat, amelyeknek semmi közük nem volt az operatív munkához.

A DNA közleményében azt állítja: a DIPI pénzén például babaházat, homokozót, csúszdát, kártyacsomagokat, íjat, röplabdát, futópadot, elektromos sütőt, bőrkötésű könyveket vásároltak, illetve ünnepi vacsorák költségeit fedezték, a beszerzésről készült jelentéseket pedig titkosították.

 A DNA megjegyzi: Toba önkényes, részrehajló magatartását bizonyítja, hogy amikor egy formailag a mostanival megegyező ügyben a tanúvédelmi szolgálat főnökeit gyanúsították sikkasztással és hűtlen kezeléssel, nem volt kifogása a bizonyítékok titkosításának feloldása ellen.

 Múlt héten a DIPI több vezetője ellen is bűnvádi eljárás indult, emiatt a kormányfő le is váltotta a szolgálat főnökét. A DNA mostani eljárása a májusban bíróság elé állított Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter korrupciós ügyének a leágazása.

 A volt kormánytagot azzal vádolják, hogy saját használatra szánt luxusautót vetetett a belügyi titkosszolgálat műveleti keretéből. A média szerint a DIPI pénzén Oprea irodáját hidromasszázs zuhanykabinnal is felszerelték. Az alkotmány szerint hivatalban lévő vagy volt kormánytag ellen csak az államfő – ha pedig törvényhozó az illető, akkor a parlament – jóváhagyásával lehet bűnvádi eljárást indítani. A DNA Petre Toba belügyminiszterre vonatkozó kérését a legfőbb ügyésznek kell eljuttatnia az elnökhöz.

 Dacian Cioloş miniszterelnök a belügyminiszter ellen kezdeményezett eljárás hírére reagálva azt mondta: ebben a helyzetben Toba nem maradhat a kormány tagja.

 Nem sokkal később Petre Toba bejelentette lemondását. A politikus ártatlannak mondta magát, és azzal indokolta önkéntes távozását a tárca éléről, hogy nem akarja botrányba belerángatni a minisztériumot a parlamenti választások küszöbén.

 Lemondása akkor lép érvénybe, ha az államfő aláírja felmentését.

 

MTI