vissza a főoldalra

 

 

 2016.09.09. 

Új városrész születik

Nagyszabású közlekedési fejlesztés Szolnokon

Ez a két és fél milliárd forintot meghaladó összegű projekt lesz az első, amelyet a kormány által a megyeszékhelynek biztosított közel 16 milliárdos Területi Operatív Program keretéből finanszíroznak – közölte Szolnok megyei jogú város polgármestere. Szalay Ferenc kiemelte: a támogatás lehetőséget biztosít új lakó- és szolgáltatóövezet kialakítására.

 A közlekedési fejlesztés új tömegközlekedési járművek beszerzését jelenti, vagy az úthálózat építését?

 – A komplex program többek közt kiterjed az úthálózat és az utak fejlesztésre is. A program a dr. Sebestyén Gyula körút és a Zagyva-híd felújításával indul. Hiszen a Zagyva-híd felújítása már régen várat magára. Az egykori tüdőkórház parkja lényegében egy szép arborétum, egy őspark, melynek felújítása szintén a program része. Továbbmenve a Mester úti laktanya felé körülbelül 2 kilométernyi új út épül, melytől egy új városrész létrejöttét várjuk, tehát építési területek alakulhatnak ki. Ez az út a programnak megfelelően el lesz látva kerékpárúttal, járdával. A Mesteri úti magyar laktanya 18 hektárnyi területe szintén gazdasági-, lakó-, kereskedelmi övezetté válhat ettől a fejlesztéstől. Ha továbbmegyünk, akkor a Millérig folytatódik az útfelújítás, hogy elérhető legyen az ottani Vízügyi Múzeum, illetve lovarda. Lőtér és halastavak is találhatók a közelben, így szabadidőparkszerű szolgáltatás is kialakulhat. Ez tehát ennek a programnak a teljes egysége.

 Tehát ebben a városrészben egy lakó- és szolgáltatóövezetet is kialakítanak?

 – Így van, egy új lakóövezet kialakítása is része a tervnek, és adott a lehetőség a magánerős építkezések elindulásához. A laktanya területét még közművesíteni kell, ahol szintén szeretnénk a lakó és kereskedelmi funkciót erősíteni, s akár ipari tevékenységet is. Kereskedelmi és szolgáltató egységek nincsenek ebben a városrészben, tehát szűk a szolgáltatási paletta.

 Miből valósítják meg a beruházást?

 – A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon belüli forrásokból. Tehát uniós pénzből, és a pályázat 100%-os támogatottságú. Ez lesz az első olyan projekt, amelyet a kormány által Szolnoknak biztosított közel 16 milliárdos TOP-keretből finanszíroznak.

 A fejlesztés kihat a munkaerő-piaci mobilitásra is?

 – Ez az egyik legfőbb célunk. De az útfejlesztéshez más is köthető: az elkészítendő négysávos út a Besenyszögi csatlakozását tekintve 6-7 kilométernyi, tehát a város e területén várható az ipari tevékenység felerősödése, és ehhez természetesen lakó funkciók is kapcsolódódnak.

 A közvilágítás kiépítése is a fejlesztés része?

 – Természetesen, hiszen könnyebbé tesszük a lakosok közúti közlekedését, és a két körforgalom kiépítése is a program része. Az egyik a dr. Sebestyén Gyula körúti Zagyva-híd utáni kereszteződésénél épül, ami a város egyik nagy lakótelepének elérhetőségét könnyíti meg. Illetve lesz még egy ilyen csomópont, közvetlen a Besenyszögi úti laktanya előtt.

 Szolnok egyre szépül. Vannak még olyan városrészek, ahol szükséges a közlekedési infrastruktúra fejlesztése?

 – Éppen egy négymilliárd forintos úthálózat-fejlesztési program megvalósítása zajlik. A város fő közlekedési útjait újítjuk meg. Ezek új burkolatot kapnak, illetve forrást biztosítottunk a város peremkerületének út- és járdafelújítására. A legfontosabb úthálózat-fejlesztési programunk a 4-es út négysávosítása, ami által elérhető az egyik szakaszon a Budapest–Szolnok gyorsforgalmi út, a másikon pedig az északi elkerülő út építése – tehát körgyűrű épül a város körül.

 

Medveczky Attila