vissza a főoldalra

 

 

 2016.09.30. 

Bulis biztonság a bűnmegelőzésért

A diákok többsége nem ismeri a dizájner drogok veszélyeit

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya Bulis Biztonság 2016/2017. tanév címmel bűnmegelőzési pályázatot hirdetett iskolások számára. Csete Ágnes rendőr őrnagy: kíváncsiak vagyunk, hogy a gyerekek mennyire figyelnek arra, hogy a családok milyen eszközöket, módszereket alkalmaznak személyük, vagyontárgyaik, ingatlanuk megóvása érdekében.

 Mit takar a bulis jelző a pályázat nevében?

 – A jelzővel a bulisbiztonsag.hu honlapra utalunk, melyet mi töltünk meg tartalommal. A honlapra pedagógusok, szülők és gyermekek számára teszünk fel bűnmegelőzési anyagokat. Elsősorban a fiatalokra gondoltunk a honlap elnevezésével, életkori sajátosságaiknak megfelelően próbáljuk meg ezeket a témákat feldolgozni. Tesztlapokat, színezőket, játékos feladványokat is megjelenítünk, hogy a diákok kedvet kapjanak ahhoz, hogy foglalkozzanak a bűnmegelőzéssel.

 Az összes megyei iskolást megszólítják kiírt pályázattal?

 – Alsó és felső tagozatos, valamint középiskolás tanulók részére, tehát három kategóriában írtuk ki pályázatot. Azt sem kötöttük ki, hogy csak Csongrád megyei pályamunkák érkezhetnek.

 Már egy 7-8 éves gyereket is érdekelhet a bűnmegelőzés, vagy érdekeltté szeretnék tenni a témában?

 – Mindkettő igaz. Az alsó tagozatosok számára rajzpályázatot írtunk ki Biztonságban a családom címmel, amelyhez kapcsolódóan a gyermekek a Biztonságban az egész család, valamint a Nagyszüleink biztonsága téma közül választhatnak. Elsősorban arra vagyunk kíváncsiak, hogyan látják a gyerekek a biztonság kérdését. Milyen vagyon- vagy személyvédelmi eszközökkel, módszerekkel, esetleges praktikákkal lehet megvédeni az otthonokat? A családtagok milyen beszerezhető eszközöket alkalmaznak? Nemcsak a már alkalmazott, kereskedelmi forgalomban kapható eszközökre gondoltunk, hanem az is érdekel bennünket, milyennek képzelik el a gyerekek a jövő biztonságát. Tehát ábrázolhatnak valós, beszerezhető, a család által alkalmazott, vagy elképzelt, esetleg a jövőben megvalósuló módszereket, eszközöket is.

 Burkolt közvélemény-kutatásnak, felmérésnek is nevezhetjük ezt a pályázatot?

 – Semmilyen felmérésről nincs szó, de arra kíváncsiak vagyunk, hogy a gyerekek mennyire figyelnek arra, hogy otthon a szülők milyen eszközöket, módszereket alkalmaznak vagyonuk, ingatlanuk megóvása érdekében. Figyelnek-e a felnőttek legalább a legelemibb személy- és vagyonvédelmi intézkedésekre. Sajnos sokszor azt tapasztaljuk, hogy a legalapvetőbb intézkedéseket is elmulasztják. Természetesen vannak jó példák is, de van még hová fejlődnünk ezen a területen is. Ezért érdekel bennünket a gyerekek véleménye, s az, mit gondolnak a bűnmegelőzési kérdésekről.  

A felső tagozatos tanulók pályázata az internetbiztonsággal kapcsolatos. Ez miért ennyire lényeges?

 – A tapasztalatok szerint problémát jelentenek az internetes zaklatások, melyeknek elég gyakran ki vannak téve a diákok. Azt is kihangsúlyozzuk, hogy a különböző közösségi oldalakon bárki bárminek kiadhatja magát. Sokszor nem is tudják, kivel kommunikálnak, valós személlyel ismerkednek-e meg az interneten keresztül. E témán belül az érdekel minket, mit gondolnak a gyerekek arról, milyen veszélyeket rejt az internet világa. Hiszen ők mindennap használják a világhálót.  

A megyében olyan sok az iskolán belüli erőszak, hogy ez is egyike a választható témáknak?

 – Azért választottuk ki ezt a témát, mert speciálisan az iskolákhoz kötődik. Így erre a kérdésre is szeretnénk ráirányítani a figyelmet. Nem statisztika, hanem az életkor alapján vetődött föl az iskolán belüli erőszak témája.

 A pályázat kiírásán kívül mit tehet a rendőrség annak érdekében, hogy a diákok elkerüljék a dizájner drogokat, azok terjesztőit?

 – Elsősorban a bűnmegelőzés oldaláról kapcsolódnék ehhez a kérdéshez. Alapvető feladatunk a tájékoztatás, mert azt látjuk, sokszor a fiatalok nem is tudják, mennyire veszélyesek ezek a szerek. Mivel összetételük változó, nem lehet tudni, mit tartalmaznak, hatásuk kiszámíthatatlan. Ez különösen akkor jelent gondot, ha valaki a szer beszedése miatt rosszul lesz, kórházba kerül, mivel nem tudják pontosan, milyen anyag került a szervezetébe.

 Meddig lehet leadni a pályaműveket, s kik a bírálók?

 – A pályamunkákat osztályunk szakvonalas előadói bírálják el. Szeptember 28. a leadási határidő. A rajzokat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályára (6722 Szeged, Kossuth Lajos sgt. 22–24.) levélben várjuk; a felső tagozatosok tesztlapkészítő, a középiskolások pedig rejtvény- illetve feladványkészítő pályázaton indulhatnak – a feladatok később kortársak számára is alkalmazhatók lesznek – ezeket a pályamunkákat e-mailben is el lehet küldeni a barka@csongrad.police.hu címre. Mindhárom kategóriában az első három helyezettet díjazzuk – értékes ajándékcsomagokat vehetnek át. Október 1-je az Idősek Világnapja, ennek apropóján a Nagyszüleink biztonsága témához kapcsolódó rajzokból kiállítást is szeretnénk rendezni.

 

Medveczky Attila