vissza a főoldalra

 

 

 2016.09.30. 

Konzervatív győzelem

Anyaországunk kormánya a jövő évi országos költségvetésben több mint 12 millió kúna vissza nem térítendő támogatást hagyott jóvá gazdáink és vállalkozóink számára

A jelenleg kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyerte meg az előre hozott parlamenti választásokat. A garantált magyar kisebbségi képviselői helyért folytatott küzdelemben Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) jelöltje a szavazatok 53,02 százalékát, míg Juhász Sándor, a Magyar Egyesületek Szövetségének jelöltje a voksok 46,98 százalékát szerezte meg. A frissen megválasztott magyar képviselőt programjáról, a magyar kis iskolák sorsáról és az asszimilációról is kérdeztük.

 Gratulálunk a győzelemhez! Mennyire volt kiélezett a verseny a két magyar szervezet között?  

– A kampány, a szavazatokért folyó verseny megszokott mederben zajlott, semmilyen törvénysértés nem történt. A választáson a szavazatok arányát viszont már nem nevezném megszokottnak, hiszen rendkívül nagy különbség született a HMDK-jelölt javára. Ismételten megköszönöm a választók bizalmát.

 A kincstári optimizmust félretéve bíztak benne, hogy megnyerik a választást?  

– Természetesen; munkatársaimmal, aktivistáinkkal az elmúlt két hónapban eljutottunk az összes horvátországi magyarig, és programunkkal, terveinkkel, s eddigi munkák eredményeit ismerve nagyon bíztunk a győzelemben.

 Tehát a horvátországi magyarok nem ábrándultak ki a politikából?

 – Semmilyen politikai kiábrándultságról nem beszélhetek, sőt majdnem háromszor nagyobb volt a magyarság részvételi aránya a magyar listára való szavazáson, mint a többi kisebbség esetében. A kisebbségi listákra átlagban 17-20% közti volt a részvételi arány, nálunk, magyaroknál 53%.

 A magyar lista mellett külön szavazhattak a horvát pártokra?

 – Az itteni választási törvény szerint azok, akiket magyarként tartanak nyilván, a szavazóhelyeken döntik el, hogy a horvát pártok vagy a magyar lista közt választanak. Csak egy listán voksolhatnak. Tehát aki a kisebbségi képviselőt választotta, nem szavazhatott a pártlistára.

 Milyen programmal indult?

 – 48 oldalas brossurát juttattunk el minden horvátországi magyarhoz, ennek csak főbb pontjait emelem ki. Lényeges, hogy Zágrábban minél több forrást kapjunk kisebbségi kultúránk, hagyományaink, anyalevünk megőrzéséhez, s főleg iskoláink működtetéséhez. Célunk a működési feltételek biztosítása minden olyan magyar egyesület számára, ahol valós munka folyik kultúránk, hagyományaink megőrzése érdekében – horvátországi és magyarországi források bevonásával. Emellett nagy figyelmet szenteltünk a HMDK gazdasági programjának – amit több mint két éven át dolgoztunk ki – érvényesítésére is. További programelem: a Horvátországi Magyar Honvédek Egyesületének létrehozása és működtetési feltételeinek biztosítása. Hiszen lényeges a horvátországi magyar honvédők státusának erősítése, közösségünk Horvátország megvédésében való részvételének minél szélesebb körben való hirdetése. Ezt a HMDK és jómagam, már mint képviselő, megvalósítjuk a következő időszakban. Az általános programhoz tartozik az együttműködés az Orbán Viktor vezette magyar kormánnyal, valamint a megalakulandó horvát kormánnyal. S együtt kell működnünk a magyarok által lakott megyék, városok és járások vezetésével, a hazai és európai forrásokból megvalósulandó projektek érdekében.

 Magyarországról 500 millió forint vissza nem térítendő támogatást kérnek 2017-ben. Ezt mire szeretnék fordítani, és egyeztettek-e már erről a magyar kabinettel?

 – Amint a Délvidéken a Vajdasági Magyar Szövetség, így nálunk a HMDK készítette el a gazdasági programját, ami összefogta azokat az ágazatokat, melyekben a horvátországi magyarok tevékenykednek. Így a mezőgazdaságot, gyümölcstermesztést, borászatot, a kis- és középvállalkozók támogatását. A programot még tavaly benyújtottuk Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumához, azzal a javaslattal, hogy amint a Vajdaságban, nálunk is egy nagyobb pályázati csomag által, a jövő évi országos költségvetésben több mint 12 millió kúna vissza nem térítendő támogatást hagyjon jóvá gazdáink és vállalkozóink számára. Kérésünket támogatták és jóváhagyták, a parlamentben megszavazták a forrást a program végrehajtására. Bízunk benne, hogy ezáltal új beruházások, és a régiek megőrzése mellett új munkahelyek jönnek létre, ahogy abban is, hogy ez az összeg az évek múlásával növekedik.

 Azt miként tudják elérni, hogy a külföldön munkát vállaló horvátországi magyar fiatalok visszatérjenek szülőföldjükre?

 – Nagyon nehezen, hiszen az unió alapelve a szabad munkaerő áramlás. Többen elhagyják az országot a jobb fizetés reményében. Úgy kíséreljük meg csökkenteni a külföldre vándorlók számát, hogy minél több átlátható támogatást hozunk létre közösségünkben azok számára, akik itthon szeretnének boldogulni, vagy akik a hazatérésen gondolkodnak.

 Hogyan lehet megerősíteni a magyar tannyelvű iskolákat?

 – Programpontunk szerint lényeges, hogy minél több forrás érkezzen Zágrábból iskoláink működtetésére. Eddig Budapesttől kaptunk erre támogatást, itt az ideje, hogy a horvát kormányzattól is kapjunk. Büszkék vagyunk rá, hogy a HMDK és a Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közössége az előző két évben komoly kampányba kezdett, hogy a magyar szülők magyar iskolákba írassák be gyermekeiket. A kampányt siker koronázta, mert nem csökkent a horvátországi magyar iskolákba járó diákok száma.

 Milyen mértékű az asszimiláció a horvátországi magyarok körében?

 – Az elmúlt száz évben, 1914-től, a horvátországi magyarok lélekszáma egy tizedére esett vissza. Ezért gyakran hangoztatjuk, mi vagyunk a leginkább fogyó nemzetrész. Sajnos az utóbbi évtizedekben ezen a téren lassan utolérnek bennünket más külhoni nemzetrészek. Az asszimilációt még eddig senkinek sem sikerült megállítani. Lassítani lehet, s mi ezt a kulturális, és hagyományápoló tevékenységünkkel tudjuk elérni.  

Egyedül gondolom képtelen ezt a sok programpontot megvalósítani. A HDZ partner lehet ebben?  

– Bízunk benne. Azzal a rekord-szavazatmennyiséggel, amivel megtiszteltek a választók, olyan meghatalmazást kaptam közösségünktől, hogy komoly változást hozzak a horvátországi magyarság életében. Élni szeretnék ezzel a bizalommal. Még előttem állnak a zágrábi koalíciós tárgyalások, és azokon kiemelem, hogy a miniszterek, a kormánypártok vezetői minden létező formában támogassák a HMDK programpontjait. Remélem, ez meg is valósul, még úgy is, hogy a Horvát Demokratikus Közösség koalícióra kénytelen lépni a Híddal. Minden szavazatra szükség lesz a stabil kormány kialakítására, ezért bízom benne, hogy nem csak a támogatásom megszerzése érdekében, hanem a jó programunk miatt is támogatja a többség javaslatainkat.

 Magyar kisebbségi képviselőként függetlenként ül majd a száborban, vagy csatlakozik valamelyik frakcióhoz?

 – A HMDK ügyvezető elnöke vagyok és jelöltje voltam. Független csak a parlament ügyrendje szerint lehetek, hiszen benne csak pártképviselők ülnek és függetlenek. Még nem döntöttem el, hogy csatlakozom-e valamelyik párt frakciójához, erről majd egyeztetnem kell a HMDK elnökségével.

 

Medveczky Attila