vissza a főoldalra

 

 

 2016.09.30. 

Az MNT megszavazta a Magyar Szó és a Hét Nap régi-új vezetőit

A Magyar Nemzeti Tanács jóváhagyta az Újvidéken szerkesztett Magyar Szó, valamint a szabadkai Hét Nap főszerkesztőjének kinevezését. Az egyetlen vajdasági magyar napilap élén Varjú Márta eddigi főszerkesztő marad. A posztra nem is volt más jelentkező. A Hét Nap élén csere történt, az új főszerkesztő a hetilap munkatársa, Talpai Lóránt lett. Az MNT állást foglalt az október 2-i magyarországi népszavazással kapcsolatban is.

Negyvenhat napirendi pontot vitatott meg a Magyar Nemzeti Tanács mai 20. rendes, Újvidéken megtartott ülésén. Mindjárt az ülés kezdetén közel másfél órás vita alakult ki a kvótareferendum kapcsán.

 Hajnal Jenő, az MNT elnöke kifejtette, a szavazás kiemelten fontos a magyar nemzet szempontjából. „Mi egy egyetemes magyar nemzetben gondolkodunk, a világ bármely pontján minden magyar minden magyarért felelős. Úgy érezzük, hogy ezt az erősítést most nekünk kell megadnunk az anyaországnak, hogy minél több ember belássa azt a lehetőséget, amit ez a népszavazás magában rejt. Most már elindult az a folyamat, amely egyértelművé teszi, hogy Szerbia déli határainál kell megfékezni ezt a menekültáradatot, ott kell megoldani azokat a problémákat, amelyek nem hozhatók be az országba.”

 Tari István, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségnek alelnöke erre vonatkozóan módosító javaslatot terjesztett be, ám a tanács ezt nem fogadta el. "A migránsokkal együtt sok-sok gond is megnyilvánult az itt élő magyarság életében. Azt gondolom, hogy a gondjainkra nekünk magunknak kell felhívnunk a figyelmet. Azt nem várhatjuk el, hogy majd mások ráéreznek arra, hogy mik a gondjaink. Én tulajdonképpen módosító javaslatomban arra tettem három pontban kiegészítést, amely a mi életünkkel foglalkozik. Erre kötelez valamennyiünket a Magyar Nemzeti Tanács alapszabálya” - mondta Tari.

 A kvótareferendum kapcsán egy délvidéki vitára is szükség lett volna, hangsúlyozta Zsoldos Ferenc, a Magyar Mozgalom képviselője. „Sokáig tartott, mire megszületett egy kompromisszumos nyilatkozatunk. Ez arról szólt, hogy aki életvitelszerűen Magyarországon él és van magyar állampolgársága, az szavazzon nemmel, viszont aki magyar állampolgár ugyan, de idehaza él, az pedig lelkiismerete szerint szavazzon. A kvótareferendum kapcsán lehetőség lett volna egy délvidéki vitát is lefolytatni. Ez elsősorban az anyaországra fog hatást gyakorolni, de akárhogyan is nézzük a délvidéki magyarság a kerítéstől délre van. Az hogy a Délvidéken mi fog történni migráns kérdésben, az elsősorban a szerb kormány belügye. Látjuk, hogy a magyar kormány küzd egy új európai gyakorlatért, de jelenleg nem látjuk, hogy Szerbia ebben a kérdésben hogyan fog reagálni” – hangsúlyozta Zsoldos.

 Az ülésen szó volt a zombori könyvtár körüli nehézségekről, valamint hosszasabb vita közepette döntöttek a Magyar Szó és a Hét Nap igazgatójának és főszerkesztőjének személyéről. A Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója továbbra is Ökrész Rozália, a lap főszerkesztője pedig Varjú Márta marad. A Hét Nap lapkiadó élére ismét László Edit került, a főszerkesztői teendőket Talpai Lóránt látja majd el. A Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testület a napokban nevezi ki a két igazgatót és főszerkesztőt az MNT mai jóváhagyása alapján.

 A MNT mai ülésén véleményezték az Európa Kollégium szakkollégiumi munkaprogramját, valamint oktatási kérdésekről is döntöttek.

 

Ádám Csilla

 

(vajma.info)