vissza a főoldalra

 

 

 2016.09.30. 

Gyűjtést hirdettek az atyhai templom újjáépítése érdekében

Gyűjtést hirdet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a leégett atyhai római katolikus templomának újjáépítésére, Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke pedig arra kérte a magyarországi önkormányzatokat, ők is nyújtsanak anyagi segítséget – számol be Bakó Zoltán a kronika.ro-n.

Atyha római katolikus temploma két hete hétfőre virradóra égett le villámcsapás miatt. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az MTI-nek szerdán küldött felhívásában közölte: gyűjtést hirdetnek a templom újjáépítésére. A felajánlásokat a 11784009-20201739 számlaszámra várják. A 1350-es adományvonal hívásával 250 forinttal lehet hozzájárulni a gyűjtéshez, az adomanyozz.hu oldalon pedig online átutalásra van lehetőség.

 Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, országgyűlési képviselője is közleményt adott ki , amelyben arra kérte a magyarországi önkormányzatokat, hogy közösen támogassák az atyhai templom mielőbbi újjáépítését. „Atyha katolikus, magyar település. Az elnéptelenedés veszélyével küzdő faluban az egyház lélekmegtartó szerepe megkérdőjelezhetetlen. Most ez nagy veszélybe került” – írta a kormánypárti politikus, aki szerint a magyarországi települések gyors, hathatós anyagi segítséget tudnak nyújtani, ha összefognak a bajban.

 A Szent György Lovagrend Marosi Priorátusa is bejelentette: az elsők között nyújtana segítséget, ezért adománygyűjtést indít a templom újjáépítése érdekében. „Sóvidék legmagasabban fekvő falva nemcsak omladozó, elnéptelenedett házairól híres, hanem sokkal inkább gyönyörű természeti környezetéről, megmentett és szépülő, kőalapú székely boronaházairól, megőrzött épített örökségéről, az itthon maradt vagy ide költözött, élni akaró, az ősi talpalatnyi földet megbecsülő és művelő emberek tenni akarásáról is. Ezért hisszük, hogy összefogással újra felépülhet az istenháza, újra a falu lelki-szellemi központjává válhat” – írják közleményükben a lovagrend képviselői.

 Támogatni fogja a Hargita megyei önkormányzat is az atyhai templom újraépítését – közölte Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, miután terepszemlén vett részt az önkormányzat tanácsosaival. Albert Márton csíkszeredai tervező elmondta, a továbbiakban felmérik a megmaradt épületrészek állapotát – nem kizárt, hogy le is kell bontani egyes részeket. „Szükség lesz fára, betonra, vasra és cserépre, szakemberekre és önkéntesekre, akik kalákában segítenek” – tette hozzá a szakember.

 

kronika.ro