vissza a főoldalra

 

 

 2016.09.30. 

A gazdaság eredményeiben kiemelt szerepe van az adópolitikánknak

Olyan új adóhatóságunk van, amely immár képes arra, hogy saját eszközeivel segítse a magyar gazdaság fejlődését – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az első Nemzeti Adókonzultáción. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a legjelentősebb adótanácsadó cégek által szervezett tanácskozáson Tállai András miniszterhelyettes, a NAV vezetője elmondta: a cél egy versenyképes, ügyfélbarát és nemzetközi összehasonlításban is modern adóhatóság kialakítása, amelytől nem félnek, hanem partnernek tekintik az ügyfelek.

A magyar gazdaság eredményeit az elmúlt időszakban megerősítette az Európai Bizottság, az OECD és a három nagy hitelminősítő intézet közül kettő is -  mutatott rá Varga Mihály. Hozzátette: az elért sikerek, illetve a jövőre vonatkozó tervek megvalósítása elképzelhetetlen a gazdaság- és az adópolitikai összehangolása nélkül. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén januártól központi hivatalként működik – szögezte le a tárcavezető. Mint mondta: új felfogású, az adózókat partnerként támogató hatóság kialakítása a cél továbbra is, hogy a magánszemélyek és a vállalkozások jobban eligazodhassanak az adózás kérdéseiben, hogy minél kisebb adminisztrációs teherrel és minél alacsonyabb időráfordítással tehessenek eleget kötelezettségeiknek.

 Az adópolitika fókuszában továbbra is a családok, a dolgozók, valamint a kis- és közepes vállalkozások állnak – hívta fel a figyelmet Varga Mihály. Mint fogalmazott: az adózás és az eljárások terén tervezett módosítások célja továbbra is a gazdaság teljesítményének bővüléséhez való hozzájárulás és mindezeknek megfelelően a szolgáltató, ügyfeleit segítő adóhatóság kialakítása. A következő években a gazdaságot terhelő összes adó- és járulékteher mértékének további csökkentésére törekszenek – erősítette meg a tárcavezető hozzátéve, hogy a költségvetési szempontok és versenyképességi megfontolások mellett figyelembe kell venni a nemzetközi mintákat is.

 A szakminiszter a kiemelt feladatok közé sorolta az adócsalás elleni fellépést, amely a gazdaság kifehérítését is szolgálja. Az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) és az online pénztárgépek bevezetésével ezen a területen is fontos eredményeket ért el hazánk, az államkassza 2015. évi pénzforgalmi adóbevételei az eredetileg tervezett költségvetési előirányzatot 550 milliárd forinttal haladták meg  – tette hozzá. A gazdaság további fehérítését szolgálja a jövőre tervezett intézkedések sora, így az online pénztárgép-rendszer kiterjesztése egyes szolgáltatási szektorokra, az online számlázás bevezetése, a bankkártya-elfogadó terminálok számának növelése – tette hozzá a tárcavezető.

 Az adminisztrációs terhek változásairól a miniszter elmondta: azok csökkentése a magánszemélyeket is érinti, hiszen  jövőre közel 4 millió embernek nem kell szja-bevallást készítenie, mert  2017-től ez az adóhivatal feladata lesz. Hozzátette: a kormány jelenleg is dolgozik az ügyfélbarát NAV arculatát kialakító, új adóeljárási kódexen.

 

(Nemzetgazdasági Minisztérium)