vissza a főoldalra

 

 

 2016.09.30. 

Dodik: Az erőszakra azzal válaszolunk, hogy elszakadunk Bosznia-Hercegovinából

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság (RS) elnöke kijelentette, hogy Banjaluka a Szarajevóból érkező erőszakra azzal válaszol, hogy elszakad Bosznia-Hercegovinától. „Nem áll szándékunkban, hogy egy olyan ország része legyünk, amelynek a másik feléről erőszak érkezik”, nyilatkozta Dodik a Sputnjiknak mielőtt Moszkvába indult volna, ahol Vlagyimir Putyinnal tárgyalt.

Sefer Halilović, a bosznia-hercegovinai hadsereg egykori vezére azzal fenyegetőzött, hogy a Szerb Köztársaság el fog tűnni, ha megtartják a referendumot, mivel szerinte az a daytoni békeszerződés felbontásához és Bosznia-Hercegovina Alkotmányának az életbelépéséhez vezetne.

 „Tudjuk, hogy Halilović álláspontja, amely háborúval fenyeget, az egész Szarajevó álláspontja is egyben. Ezt most csak feltételesen mondom, de ha bármi ilyen irányú megmozdulás történik, abban a pillanatban mi Bosznia-Hercegovinán kívül vagyunk”, mondta Dodik.

 Arra a kérdésre, hogy az RS ebben a helyzetben függetlenséget hirdetne-e, és elszakadna-e a BiH-től, Dodik megismételte: bármilyen ilyen irányú mozgás arra kényszerít bennünket, hogy ezt megtegyük, és hogy védjük magunkat.

 Dodik elmondta azt is, hogy a Szerb Köztársaság katonailag is meg tudja védeni magát, ha megtámadják.

 Arra a kérdésre pedig, hogy ebben az esetben számítanak-e Szerbia és Oroszország segítségére Dodik elmondta, hogy mindenre számít, de elsősorban a mi népünkre, írja a Sputnjik.

 

(vajma.info)