vissza a főoldalra

 

 

 2016.09.30. 

Magyarország nem fogad vissza Görögországon keresztül érkezett migránsokat

Magyarország nem fogad vissza olyan migránsokat, akik Görögországon keresztül érkeztek az Európai Unióba - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter Makón. Lázár János a népszavazási kampányban szervezett utcafórumán, mintegy százötven hallgatója előtt azt mondta: Magyarország álláspontja világos, azokat vehetjük vissza Nyugat-Európából, akik itt léptek be az unió területére.

A térség országgyűlési képviselője közölte, az a több tízezer ember, akit Dánia, Svédország, Finnország, Izland és Norvégia akar visszatoloncolni Magyarországra nem itt lépett be az unió területére. Hangsúlyozta, igazságtalan és méltánytalan lenne, hogy a dúsgazdag skandináv országok helyett Magyarországnak kelljen gondoskodnia ezekről az emberekről.  

Az öt skandináv ország gyakorlatilag feljelentette Magyarországot Brüsszelben. Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indíthat vagy meg is bírságolhatja Magyarországot, a kormány azonban kész az ügyben akár bírósághoz is fordulni - tudatta Lázár János.

A népszavazáson a kérdés az, hogy megnyissuk-e a határokat. Október 2-án az emberek hosszú évtizedekre dönthetnek arról, kivel éljünk együtt az országban - mondta a miniszter. Hangsúlyozta: azért fontos a részvétel, hogy bizonyíthassuk Brüsszel előtt, nem egy párt ügyéről van szó, hanem nemzeti egyetértés, összefogás alakult ki a kötelező betelepítés elutasításáról.

 A politikus úgy fogalmazott, a távolmaradás mellett kampányolók "sunyi" igent mondanak. Személy szerint ezért sokkal többre becsüli azokat, akik kiállnak az emberek elé, és elmondják, hogy álláspontjuk szerint szükség van a bevándorlókra.

 Leszögezte ugyanakkor, Magyarországot nem a bevándorlás teszi versenyképesebbé. Számos olyan térsége van az országnak, ahol még sokan vannak az állástalanok, először az ott élőknek kell munkalehetőséget teremteni - tette hozzá.

 

(MTI)