2016.09.30.
Az egészséges
magyar tej fogyasztásának népszerűsítése
Az egészséges magyar élelmiszer csak úgy juthat el a fogyasztóig,
ha a termelő, a feldolgozó és a kiskereskedő együttműködik
Szeptember 8-án
újra megrendezték a Coop Rallyt, melynek fővédnöke Fazekas Sándor
földművelésügyi miniszter volt. A több állomásból álló
rendezvénysorozaton részt vett Dr. Nagy István, az agrártárca
miniszterhelyettese is, aki közölte: „a nemzeti kabinet célja,
hogy a századforduló közepére a mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás,
a kapcsolódó ágazatok és az agrárium valamennyi gazdasági
szektorának hozzáadott értéke a nemzetgazdaságon belül elérje
a 25 százalékot.”
Miben közösek a kormány és a Coop céljai? Nem
gondolják azt, hogy a fővédnökséggel reklámoz
az FM egy cégcsoportot?
– A kormány célja, hogy a magyar családok asztalára
kiváló minőségű, egészséges és biztonságos magyar élelmiszerek
kerüljenek. A Földművelésügyi Minisztérium azért is támogatja
a Coop Rallyt, mert az a minőségi magyar élelmiszerek, és gyártóik
ismertségét növeli. A verseny célja, hogy a magyar emberek
ismerjék meg és vásárolják a magyar élelmiszereket. Azt
szeretnénk, hogy évről évre egyre többen fordítsanak
figyelmet arra egy-egy termék kiválasztásánál, hogy annak származási
helye Magyarország legyen. Fontos látnunk, hogy a kiváló minőségű,
egészséges magyar élelmiszer csak úgy juthat el a fogyasztóig,
ha a termelő, a feldolgozó és a kiskereskedő is együttműködik.
A rally során hogyan tudják népszerűsíteni az egészséges
élelmiszereket?
– Az idei Coop Rally célja az egészséges magyar tej
fogyasztásának népszerűsítése. A tejágazat a magyar mezőgazdaság
meghatározó ágazata. A hazai élelmiszeripar tekintetében
pedig kiemelt jelentőségű mind a tejfeldolgozás, mind a
tejtermékgyártás. A hazai tejipari szereplők 85 százaléka
hazai tulajdonban van, ők egészséges, kiváló minőségű élelmiszerrel
látják el a lakosságot, egyúttal több ezer ember megélhetését
biztosítják. A Magyarországon magyar munkaerő segítségével
előállított hazai tej és tejtermékek biztonságosak, egészségesek,
vitaminokban és tápanyagokban gazdagok.
2015-ben bejelentették, hogy a kormány célja: a családok
asztalára kiváló minőségű, egészséges és biztonságos
magyar élelmiszer kerüljön. Elérték a célt, vagy van még
tennivaló?
– Magyarország kormánya a gazdasági és környezeti
szempontból is fenntartható, egészséges és minőségi élelmiszert
előállító mezőgazdaságban látja a jövőt. Olyan élelmiszer-gazdaságra
van szükségünk, amely hagyományainkon alapul, a minőségi
magyar élelmiszer-termelés értékét emeli és a családi
gazdaságokra támaszkodik. Magyarország a maga 5,4 millió hektár
mezőgazdasági területével és 2 millió hektár erdejével
olyan élelmiszer-termelési potenciállal rendelkezik, amelyben
szakértői becslések szerint 60%-nyi termelési többlet lehetősége
rejlik. A kormány jó úton halad abban, hogy a kis- és közepes
méretű élelmiszer-feldolgozó vállalkozások alkossák a hazai
élelmiszer-ellátás gerincét. Ennek jegyében az idei rally házigazda
helyszínei között a nagy cégek mellett családi vállalkozások
is szerepeltek. A nemzeti kabinetnek az a célja, hogy a századforduló
közepére a mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás, a
kapcsolódó ágazatok és az agrárium valamennyi gazdasági
szektorának hozzáadott értéke a nemzetgazdaságon belül elérje
a 25 százalékot. Az agrárexport pedig a 20 milliárd eurót.
Terveink szerint az agráriumban és a köré épülő gazdaságban
a foglalkoztatottak száma el kell, hogy érje a 750 ezer főt.
Az ország rendelkezik a két – nemzetbiztonsági szempontból is
kiemelt jelentőségű – stratégiai feltétellel, a termőfölddel
és a vízzel, ami nélkül nincs élet. Ki tudjuk használni
adottságainkat az egészséges élelmiszer megtermelésére?
– Elfogadhatatlannak tartjuk a mesterséges és génmanipuláción
alapuló élelmiszerekre, a tartályban növesztett húsra, klónozott
állatokra alapozott élelmiszer-termesztést. Ezek a technológiák
egyre távolabb kerülnek a természettől, mezőgazdasági termelő
nélküli, ipari parkok struktúrájaként jellemezhetőek és az
alkotmányunkban is lefektetett alapelvekkel mennek szembe. A kormány
és a szaktárca egyaránt elkötelezett az élelmiszer-gazdaságban
tevékenykedő, a szabályokat szem előtt tartó és azokat
alkalmazó termelők és vállalkozások mellett. Ezeken túl azt
is hangsúlyozni szeretném, hogy 2016-ban ismét pozitívan járul
hozzá a GDP növekedéséhez a mezőgazdaság. Mindez elsősorban
a kedvező eredményekkel zárult nyári aratásnak, az ígéretes
őszi betakarításnak, valamint az állattenyésztés bővülő
teljesítményének köszönhető.
Medveczky Attila
|