vissza a főoldalra

 

 

 2016.09.30. 

Az egészséges magyar tej fogyasztásának népszerűsítése

Az egészséges magyar élelmiszer csak úgy juthat el a fogyasztóig, ha a termelő, a feldolgozó és a kiskereskedő együttműködik

Szeptember 8-án újra megrendezték a Coop Rallyt, melynek fővédnöke Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter volt. A több állomásból álló rendezvénysorozaton részt vett Dr. Nagy István, az agrártárca miniszterhelyettese is, aki közölte: „a nemzeti kabinet célja, hogy a századforduló közepére a mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás, a kapcsolódó ágazatok és az agrárium valamennyi gazdasági szektorának hozzáadott értéke a nemzetgazdaságon belül elérje a 25 százalékot.”

 Miben közösek a kormány és a Coop céljai? Nem gondolják azt, hogy a fővédnökséggel reklámoz az FM egy cégcsoportot?

 – A kormány célja, hogy a magyar családok asztalára kiváló minőségű, egészséges és biztonságos magyar élelmiszerek kerüljenek. A Földművelésügyi Minisztérium azért is támogatja a Coop Rallyt, mert az a minőségi magyar élelmiszerek, és gyártóik ismertségét növeli. A verseny célja, hogy a magyar emberek ismerjék meg és vásárolják a magyar élelmiszereket. Azt szeretnénk, hogy évről évre egyre többen fordítsanak figyelmet arra egy-egy termék kiválasztásánál, hogy annak származási helye Magyarország legyen. Fontos látnunk, hogy a kiváló minőségű, egészséges magyar élelmiszer csak úgy juthat el a fogyasztóig, ha a termelő, a feldolgozó és a kiskereskedő is együttműködik.

 A rally során hogyan tudják népszerűsíteni az egészséges élelmiszereket?

 – Az idei Coop Rally célja az egészséges magyar tej fogyasztásának népszerűsítése. A tejágazat a magyar mezőgazdaság meghatározó ágazata. A hazai élelmiszeripar tekintetében pedig kiemelt jelentőségű mind a tejfeldolgozás, mind a tejtermékgyártás. A hazai tejipari szereplők 85 százaléka hazai tulajdonban van, ők egészséges, kiváló minőségű élelmiszerrel látják el a lakosságot, egyúttal több ezer ember megélhetését biztosítják. A Magyarországon magyar munkaerő segítségével előállított hazai tej és tejtermékek biztonságosak, egészségesek, vitaminokban és tápanyagokban gazdagok.

 2015-ben bejelentették, hogy a kormány célja: a családok asztalára kiváló minőségű, egészséges és biztonságos magyar élelmiszer kerüljön. Elérték a célt, vagy van még tennivaló?

 – Magyarország kormánya a gazdasági és környezeti szempontból is fenntartható, egészséges és minőségi élelmiszert előállító mezőgazdaságban látja a jövőt. Olyan élelmiszer-gazdaságra van szükségünk, amely hagyományainkon alapul, a minőségi magyar élelmiszer-termelés értékét emeli és a családi gazdaságokra támaszkodik. Magyarország a maga 5,4 millió hektár mezőgazdasági területével és 2 millió hektár erdejével olyan élelmiszer-termelési potenciállal rendelkezik, amelyben szakértői becslések szerint 60%-nyi termelési többlet lehetősége rejlik. A kormány jó úton halad abban, hogy a kis- és közepes méretű élelmiszer-feldolgozó vállalkozások alkossák a hazai élelmiszer-ellátás gerincét. Ennek jegyében az idei rally házigazda helyszínei között a nagy cégek mellett családi vállalkozások is szerepeltek. A nemzeti kabinetnek az a célja, hogy a századforduló közepére a mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás, a kapcsolódó ágazatok és az agrárium valamennyi gazdasági szektorának hozzáadott értéke a nemzetgazdaságon belül elérje a 25 százalékot. Az agrárexport pedig a 20 milliárd eurót. Terveink szerint az agráriumban és a köré épülő gazdaságban a foglalkoztatottak száma el kell, hogy érje a 750 ezer főt.

 Az ország rendelkezik a két – nemzetbiztonsági szempontból is kiemelt jelentőségű – stratégiai feltétellel, a termőfölddel és a vízzel, ami nélkül nincs élet. Ki tudjuk használni adottságainkat az egészséges élelmiszer megtermelésére?

 – Elfogadhatatlannak tartjuk a mesterséges és génmanipuláción alapuló élelmiszerekre, a tartályban növesztett húsra, klónozott állatokra alapozott élelmiszer-termesztést. Ezek a technológiák egyre távolabb kerülnek a természettől, mezőgazdasági termelő nélküli, ipari parkok struktúrájaként jellemezhetőek és az alkotmányunkban is lefektetett alapelvekkel mennek szembe. A kormány és a szaktárca egyaránt elkötelezett az élelmiszer-gazdaságban tevékenykedő, a szabályokat szem előtt tartó és azokat alkalmazó termelők és vállalkozások mellett. Ezeken túl azt is hangsúlyozni szeretném, hogy 2016-ban ismét pozitívan járul hozzá a GDP növekedéséhez a mezőgazdaság. Mindez elsősorban a kedvező eredményekkel zárult nyári aratásnak, az ígéretes őszi betakarításnak, valamint az állattenyésztés bővülő teljesítményének köszönhető.

 

Medveczky Attila