vissza a főoldalra

 

 

 2016.09.30. 

Brüsszel nem tud mit kezdeni a család fogalmával

Zavarba jönnek, ha ezt valahogyan definiálni kell

Király Nóra Újbuda alpolgármestere, a Fiatal Családosok Klubja alapítója, klubja nevében azt kéri a családoktól, vegyenek részt az októberi népszavazáson, és szavazzanak nemmel a kötelező betelepítési kvótára. Támogatják az Apa, Anya, Gyerekek mozgalom, európai kezdeményezést, melynek célja, 1 millió aláírás összegyűjtése, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a család témájával.

 Több szervezet foglalkozik a családosokkal, például a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. Miért alapított egyesületet a fiatal családosok számára?

 – Munkámból kifolyólag nagyon sok, családokkal kapcsolatos megkeresést kaptam az elmúlt években. Ötgyermekes édesanyaként számos családdal kerültem kapcsolatba, és felvetődött egy kötetlenebb klub megalakításának ötlete. Tehát alulról jövő kezdeményezésként jött létre két évvel ezelőtt az a Fiatal Családosok Klubja, melyet ismerősökkel, barátokkal, hozzám forduló anyukákkal alapítottunk, hiánypótló egyesületként. A NOE alapvetően a nagycsaládosokkal foglalkozik, és náluk nem lehet tag, akinek nincs legalább három gyermeke. Klubunk viszont mindenkit vár köreibe, az egy gyermeket nevelőket, sőt a gyermekvállalás előtt állókat is. Egyesületünk fő célja, hogy rávegyük a fiatalokat arra, hogy merjenek megházasodni, gyermeket vállalni, mert világunkban azt tapasztaljuk, hogy nagyon félnek ettől. Sok fiatal úgy gondolja, hogyha gyermeke születik, akkor vége a karrierjének, kötöttebbé válik az élete, mi pedig saját életünkkel szeretnénk példát mutatni, hogy jó családban élni, és a gyermek születése után válik igazán teljessé az életünk, s egy kis logisztikával és odafigyeléssel minden megoldható.

 Ma, amikor a médiumok többsége a szingli életformát hirdeti, akkor nehéz eljuttatni a fiatalokhoz az üzenetet, hogy milyen örömet jelent a gyermek, a család?

 – Nem egyszerű ezt az üzenetet eljuttatni, éppen azért, amit ön is felvetett, azt látjuk, hogy a médiumokban nagy hangsúlyt kap a szingliség, és ez káros tendencia, ami kihat a fiatalokra, és mi éppen ez ellen szeretnénk tenni. Programokat, rendezvényeket szervezünk, hogy minél több emberhez eljusson üzenetünk.

 Nem gondolja, hogy a válások, a különélések nagy száma miatt félnek a fiatalok családot alapítani?

 – Biztos vagyok benne, hogy az ismeretségi körben előforduló válások miatt sem mernek sokan családot alapítani. Ezért egyik fontos célkitűzésünk a házasságok megerősítése. Hiszen a család alapja a házasság. Mindennek az origója, hogy merjenek a fiatalok megházasodni. Ha már kimondják azt, hogy összeházasodnak, akkor segítséget szeretnénk nekik nyújtani, s megerősíteni őket döntésükben. Támaszt is akarunk számukra biztosítani, hogy jó is legyen a házasságuk, vállaljanak gyermekeket. Az egyik „termékünk” a jegyescsomag, amit hamarosan piacra dobunk – több kerület vezetőjével tárgyaltunk erről. Kis jegyescsomagot szeretnénk ajándékozni azoknak a pároknak, akik az anyakönyvi hivatalnál bejelentik házassági szándékukat. A csomag „lelke” a Jövőnk könyve – Házasságra hangolva kötet, ami reményeink szerint segítséget nyújt a pároknak, ha válságba jut vagy hullámvölgybe érkezik házasságuk. Tehát mi is próbálunk segítséget nyújtani, bár korlátozottak lehetőségeink, de ha egy kicsivel is hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy több házasság maradjon fenn, boldogságban, gyerekekkel megáldva, az már jó eredmény.

 Mi a véleményük arról, hogy Brüsszelből támadják a magyar kormányt, mert a hagyományos családmodellben gondolkodik, és ez bekerült az alaptörvénybe is?

 – Támogatjuk a magyar kormány családról kialakult szemléletét, és teljes mértékben elítéljük a brüsszeli hozzáállást. Képtelenek a család fogalmát definiálni. Ezért indult el az Apa, Anya, Gyerekek mozgalom, európai kezdeményezés, melynek célja: 1 millió aláírás összegyűjtése, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a család témájával. Szeretnénk, ha kimondanák Brüsszelben, hogy a család az apát, anyát és a gyerekeket jelenti. A családot tekintjük a társadalom alapjának. Klubunk a mozgalom mellé állt; hamarosan rendezvényt is szerveznek ezzel kapcsolatban, amin részt is veszünk – az Emberi Méltóság Központ az említett európai kezdeményezés magyarországi szószólója.

Ha már Brüsszelnél tartunk, akkor megkerülhetetlen a migránskérdés. Október 2-án szavazunk. Gyermekeink jövőjét mennyiben befolyásolja a migránsválság?

 – A Fiatal Családosok Klubja aggódva figyeli a bevándorlási válság kezdete óta egyre növekvő erőszakot, különösen a nők és gyerekek elleni zaklatások számának növekedését. Figyelemmel kísérjük az illegális bevándorlás következményeit. Szinte minden nap beszámolnak terrorcselekményről vagy zaklatásról. Legutóbb egy 12 éves kislánnyal erőszakoskodott a bicskei befogadó állomás egyik lakója. Tehát Magyarországon is megtörténhetnek ilyen esetek. Nem akarunk olyan Európát, ahol mindennaposak a terrortámadások, és nem akarunk rettegni attól, hogy sötétedés után kimenjünk-e az utcára, vagy egyedül elengedjük-e gyermekünket az iskolába. Féltjük a biztonságunk, és az évszázadok alatt kivívott jogainkat. Ezért mindenkit arra biztatunk, hogy vegyen részt az októberi népszavazáson, és nemmel szavazzon, mert gyermekeink, családjaink jövőjéről van szó.

 

Medveczky Attila