vissza a főoldalra

 

 

 2016.09.30. 

Bemutatkoztak Düsseldorfban a hungarikumok

Magyarország a díszvendég a berlini Zöld Héten

Szeptember 8–11. között rendezték meg a II. Düsseldorfi Magyar Napokat, az Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartomány fővárosában. Magyarország Düsseldorfi Főkonzulátusa által szervezett programsorozat nyitónapján a Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Szakáli István Loránd tartott köszöntő beszédet és előadást. Az agrártárca agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára a Magyar Fórum érdeklődésére kiemelte: „közvetlenül nem foglalkozunk üzletkötéssel, hanem megteremtjük a hungarikumok, s azon belül a piacképes áru-termék-jellegű értékek általános promóciójának keretét.”

 Második alkalommal szervezték meg ezt a programsorozatot. Honnét az ötlet?

 – A düsseldorfi főkonzulátust a 2000-es évek végén, még a szocialista kormányzat idején bezárták, és 2015 tavaszán nyitották meg újra. A Düsseldorfi Magyar Napok fő kezdeményezője Magyarország Düsseldorfi Főkonzulátusa volt, együttműködve a helyi magyar szervezetekkel. Észak-Rajna-Vesztfália Németország legnépesebb, s az egyik legjelentősebb gazdasági potenciállal rendelkező tartománya. Ezért is volt lényeges a főkonzulátus újranyitása. Kiemelendő, hogy a Düsseldorf–Köln–Bonn-Duisburg–Dortmund-térség Európa egyik legnagyobb metropolisövezete. Düsseldorf önmagában is fontos gazdasági, pénzügyi központ. Ennek egyik bizonyítéka, hogy ott él Európa legjelentősebb japán közössége. A város az európai japán cégek központja. Amennyiben eltekintenénk attól, hogy egy német tartományról van szó, akkor hazánk külgazdasági kapcsolatrendszerének öt legjelentősebb szegmense közé tartozna az észak-rajna-vesztfáliai. Sok országot előzne meg önmagában az a tartomány. Ezért is lényeges, hogy már második alkalommal sikerült megrendezni a magyar napokat. Az idei rendezvénysorozatot megtisztelte Düsseldorf főpolgármestere, a tartományi kormány több képviselője, illetve számos diplomáciai képviselet vezetése. Így személyesen találkoztam a francia, a cseh, a mexikói és a japán főkonzulokkal. Érdekesség, hogy azt a térséget, ahol a magyar napokat megrendezték Kis-Tokiónak hívják.

 Az első rendezvény óta több magyar terméket keresnek Észak-Rajna-Vesztfáliában?

 – Erről a főkonzulátusnak nincs pontos információja, de az tény, hogy az egyik legintenzívebb külgazdasági kapcsolatot ezzel a tartománnyal ápoljuk. A kiállító szervezetek közül találkoztam a Pick Szeged Zrt. németországi leányvállalatának csúcsmenedzserével, aki arról számolt be, hogy a közelmúltban helyezték át a Pick németországi székhelyét Düsseldorf agglomerációjába.

 Kérem, beszéljen az ünnepségről.

 – Nagy érdeklődés övezte, sokan kilátogattak a magyar napokra – szerencsénk is volt, mert az időjárás kedvezett a rendezvénynek. Kulturális programokra, gasztronómiai bemutatókra került sor, és a vásáron a számos kiállító közül nagyon sokan hungarikum jellegű terméket árultak. A vásáron hazai borokat – Tokaji Aszút –, pálinkákat lehetett kóstolni, kürtőskalácsot sütöttek. A Pick helyi leányvállalata is kóstoltatta portékáit. Ezenkívül kézműves, népművészeti terméket árultak. Még arra is volt lehetőség, hogy az érdeklődők kalocsai vagy matyó motívumokat pingáljanak. A színpadon megjelent a magyar virtus – néptáncosok, népzenészek léptek fel. Igaz, nem hungarikum, de fellépett egy magyar ugrókötél-világbajnoknő. Érdekesség, hogy az esemény nyitónapján, a színpadon köszöntötte a magyar napokat az idei Németország szépe, Ács Johanna. Ő már Németországban született, de tökéletes magyarsággal beszélt. Ez mindenképpen azt üzente a helyiek számára, hogy Magyarország nem csak kiváló ételeiről, italairól híres. Ezt követően felszentelték, megáldották a tavaly megnyitott főkonzulátus irodáját. Majd a helyi magyaroknak – ők főleg 1956-os politikai menekültek – beszámoltam a hungarikumtörvénnyel, illetve a hungarikumszabályozással kapcsolatos célkitűzésekről. Több program kapcsolódott az 1956-os szabadságharc 60. évfordulójához. Tehát nagyon felemelő esemény színhelye volt Düsseldorf.

 A Földművelésügyi Minisztérium és a helyi főkonzulátus lehetőséget teremt a magyar cégek számára a kapcsolatépítésre, amit jó esetben szerződéskötés követ?

 – Közvetlenül nem foglalkozunk üzletkötéssel, hanem megteremtjük a hungarikumok, s azon belül piacképes áru-termék-jellegű értékek – hiszen a hungarikumok sorába életművek is tartoznak – általános promóciójának keretét. Természetesen a vásárokon megjelenő magyar cégeknek, ahogy nekünk is, érdekük, hogy minél több terméket eladjanak. Ezután a hazai vállalkozók ügyességén múlik az üzletkötés. Igény esetén számukra konkrét külpiaci segítséget nyújtanak különböző szervezetek. Így az Agrármarketing Centrum, amely önállóan látja el a közösségi agrármarketing tevékenységgel kapcsolatos feladatokat a Földművelésügyi Minisztérium irányítása alatt. Aktív szerepet tölt be a magyar agrárium és élelmiszer-gazdaság versenyképességének és üzleti eredményeinek javításában. Célja, hogy a magyar agrárium nemzetközi szinten versenyképesebb, a korszerű marketing eszközöket és módszereket hatékonyabban és eredményesebben alkalmazó ágazat legyen. Rajta kívül a Külgazdasági és Külügyminisztérium háttérintézménye, a Magyar Nemzeti Kereskedőház segíti elő a nemzetközileg is versenyképes termékeket és szolgáltatásokat előállító hazai vállalkozások exporttevékenységének bővülését. A főkonzulátusok külgazdasági attaséit is fel lehet keresni kereskedelmi és befektetési ügyekkel kapcsolatban.

 Az a tény, hogy más álláspontot képvisel, főleg a migránskérdésben a magyar kormány, mint Angela Merkel, nem befolyásolja agrárkereskedelmi kapcsolatainkat?

 – Magyarország számára Németország a legfontosabb külkereskedelmi piac, és biztosan így lesz a jövőben is. A magyar külkereskedelem, azon belül az agrár-külkereskede lem összforgalmának negyede német relációban érvényesül. A Düsseldorfi Magyar Napokon sem vetődtek föl a nagypolitika szintjét érintő témák. A magyar–német kereskedelmi kapcsolatok olyan jó alapokon állnak, hogy az aktuális politikai viták nincsenek rájuk hatással.

 Németországban, Düsseldorfon kívül szerveznek még olyan rendezvényeket, melyeken bemutathatják a hungarikumokat?

 – Természetesen; 2015 őszén a düsseldorfihoz hasonló esemény zajlott Münchenben, ahol szintén a főkonzulátus volt a fő szervező. 2014 novemberében én is részt vettem a Berlini Magyar Nagykövetség által rendezett eseményen, melynek fókuszában a magyar borok álltak. 2017 januárjában rendezik meg az Internationale Grüne Woche Berlin – Nemzetközi Zöldhetet, az egyik legjelentősebb európai agrár-szakmai kiállítást, közönségvásárt, melynek Magyarország lesz a díszvendége. Így bemutathatjuk a hazai élelmiszeripart, az ide tartozó prémium kategóriájú hungarikum termékeket. Célunk, hogy a hungarikum-értékrendre alapozva jelenjünk meg Berlinben.

 

Medveczky Attila