vissza a főoldalra

 

 

 2017.08.08. 

Elment-e a szép eszetek? – Avagy vízmegvonás Maros megyében, kánikulában

A Maros megyei Aquaserv vízszolgáltató 31 ( sic!!! ) faluban elzárja a vezetékeket a kánikulára való tekintettel. Nem korlátozza a víz szolgáltatását, hanem elzárja. Azt a vizet, amit az emberek kifizetnek. Azt a vizet, amihez minden egyes embernek, aki e földre született, joga van!

 Annyira megdöbbentő, hogy első tíz percben szavakat nem találtam, csak igen-igen cifrákat, amivel illettem őket. Míg más országokban arra buzdítják a lakosságot, hogy kánikula idején minél többet igyanak, addig Romániában arra kérik e 31 falu lakosságát, hogy csak mértékkel fogyasszák a folyékony életet.

 Félreértés ne essék, megérteném, ha közzétettek volna egy felhívást, miszerint a megnövekedett vízfogyasztás gondokat okoz, ezért kérik a lakosságot, hogy, tegyük fel, ne locsoljanak, mert esetleg gond lehet az ivóvízzel. Tény, hogy az sem normális, hogy mai világunkban két deci vizeletet tíz liter tiszta vízzel öblítünk le, de sajnos már a falvakat is rákényszerítették, hogy kút helyett vezetékes vizet használjanak, az előírások, ugyebár… Arról is tudok, hogy lehet vásárolni ásványvizet. De mi van a szegény családokkal, amiből, valljuk be, nem kevés akad Romániában? És mi van az állatokkal? Illetve mi lesz velük víz nélkül? És a tisztálkodás? Arról nem is beszélve, hogy bizony, nem olcsó mulatság a vizet kifizetni hónapról hónapra.

 Azt javasolnám az Aqaserv-nek, hogy sürgősen találjon más megoldást a gondjaira, és ne az emberektől vonja meg, mert komolyabbá válhatnak a szolgáltató bajai… A víz az élet, ahol nincs víz nincs élet! Az emberek – és háziállataik – életével, egészségével nem szabadna ennyire felelőtlenül játszani! Mélységesen elszomorító, hogy a XXI. században ilyesmi megtörténhet…

 

Lakó Péterfi Tünde

 

(erdely.ma)