vissza a főoldalra

 

 

 2017.08.08. 

VENEZUELA

A világon jelenleg Venezuelában a legolcsóbb a benzin literje, ahol átlagosan 1 bolivárt, vagyis átszámítva mintegy 28 forintot kell fizetni egy liter 91-es oktánszámú üzemanyagért. Ez az ár tavaly óta ilyen magas, az azóta végrehajtott 1300 százalékos áremelés miatt. A 95-ös benzin ára ezzel párhuzamosan 2016-ban, 2,7 forintról 166 forintra nőtt.

 Venezuela a világ legnagyobb olajkészletével rendelkező ország. Ám a kitermelési nehézségek miatt folyamatos a hiány. Az érdeklődés középpontjába az állandósult káosz miatt került. Vasárnap választásokat tartottak, amelynek eredményét az ellenzék nem ismeri el. A zavargások több halálesetet követeltek.

Míg Hugo Chávez volt az ország elnöke, a nemzetközi sajtóba az első számú vezető sajátos Amerika-kritikája miatt került be. Bush elnököt például többször „szamárnak” és „ patás ördögnek” nevezte.

A nagyon szegény családba született Hugo Chávez Simon Bolivár, a dél-amerikai forradalmár nagy csodálójaként az 1992-es sikertelen puccskísérlete után tett szert komolyabb ismertségre. Chávez a latin-amerikai politikai paletta igen színes egyénisége volt, először 1998-ban választották meg Venezuela vezetőjének, és attól kezdve haláláig folyamatosan hatalomban is maradt. Majd 15 éves kormányzása alatt számos szociális programot vezetett be, ezek ingyenes oktatást, egészségügyi ellátást biztosítottak a lakosságnak. A baloldali Chávez a hatalmas ország lakosságának több mint felét maga mögött tudhatta. A dél-amerikai szocializmus szimbolikus figuráját az 58 éves politikust tüzes beszédei és sikeres tv-szereplései, melyek alkalmával táncolt és énekelt is és közben jól odamondogatott Amerikának, nagyon népszerűvé tették. Azután 2011-ben megbetegedett. Négyszer műtötték Kubában, onnan hazatért Caracasba. Két évig küzdött a rákkal azonban a venezuelaiak túlnyomó többsége azt remélte, hogy az elnök képes lesz visszatérni a hatalomba. 2013. március 5-én Hugo Chávez venezuelai elnök halálhírét Nicolás Maduro a mostani elnök, az akkori alelnök jelentette be. Hugo Chávez támogatói a bejelentés után szinte azonnal a Miraflores elnöki palota mellett gyűltek össze, ahol „Éljen Chávez. Éljen a chávizmus” énekelték, remélem, hogy tudjuk majd folytatni, amit Chávez elkezdett nyilatkozott az utca embere a sajtónak. Nicolás Maduro alelnök a venezuelai állami televízióban arról beszélt, hogy a dél-amerikai ország idegen összeesküvés áldozata lett. Az Egyesült Államok elsőként „abszurdnak” nevezte a feltételezést, majd visszautasította a vádakat. Ettől függetlenül kiutasították az amerikai katonai attasét Venezuelából, mert konspiratív tevékenységet folytatott a kormány gyengítésére. Maduro a civillista mozgalom aktív tagjaként helyet kapott a parlamentben is. Hat évvel később nagyot lépett előre, a törvényhozás elnöke lett, majd 2006-ban külügyminiszteri feladatok ellátására kapott megbízást.

A venezuelai diplomácia vezetőjeként követte a chávezi utat: ápolta a kapcsolatokat Szíriával, Iránnal és Líbia vezetőjével, Moammer Kadhafival. Castróék tőle a chávezi irányvonal folytatását remélték Chávez, mielőtt utolsó műtétjére utazott volna Kubába, már az ország következő elnökeként beszélt róla.

Caracasi, 2017. július 31-i, hétfői (MTI–AFP–APA–DPA) jelentések szerint Nicolás Maduro, Venezuela szocialista elnöke hétfőn, az alkotmányozó gyűlés véres körülmények között lezajlott megválasztásának másnapján az ellenzék újabb tüntetéseivel és Washington fenyegetéseivel volt kénytelen szembesülni.

A szavazást erőszakos cselekmények kísérték, meghalt tíz ember, majd a kormányellenes tüntetések négy hónapja során több mint 120-ra emelkedett a megölt emberek száma. A szavazást bojkottálta az ellenzék, amely szerint ezen új intézmény létrehozása nem egyéb, mint kísérlet Maduro elnök mandátumának meghosszabbítására. Az államfő megbízatása 2019-ben járna le.

Az 545 tagú alkotmányozó gyűlésnek az országot kellene irányítania meghatározatlan ideig, s szerdán ülne össze először a parlament székhelyén. A parlamentet 2016 óta az ellenzék uralja, s nem ismeri el az alkotmányozó gyűlést.

A parlamentet feloszlathatják, a most megválasztott alkotmányozó gyűlés léphet tartósan a helyébe – írja a DPA német hírügynökség.

Maduro történelminek minősítette a vasárnapi szavazást, amelyen a hatóságok szerint több mint nyolcmillió ember, a választásra jogosultak 41,5 százaléka vett részt.

Az új gyűlés „nagy népi legitimitás segítségével született meg – jelentette ki Maduro hétfőn reggel hívei előtt Caracas központjában –, az alkotmányozó gyűlésnek tudatában kell lennie a kezében összpontosuló hatalomnak”.

Az alkotmányozó gyűlés elvben minden hatalmi intézmény felett áll, beleértve az elnököt is, s feladata az lenne, hogy új alkotmányt dolgozzon ki az időközben elhunyt Hugo Chávez 1999-ben elfogadott alkotmánya helyett.

Az abszurditások egyike, hogy a húsz pártból álló ellenzéki szövetség, a Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) védi Cháveznek, a „21. századi szocializmus megalapítójának” alkotmányát, amelyet most politikai neveltje és utóda el akar törölni. Madurót a kényszer hajtja. Gazdasági téren javulást ígér, de csak akkor, ha még tovább uralkodhat.

Maduro a bajokért az olajár esését teszi felelőssé, de a világ legnagyobb olajtartalékaival rendelkező Venezuelában a korrupció és a kalandor gazdaságpolitika éppúgy felelős azért, hogy az ország az „intenzív osztályon” kötött ki.

A GDP 2016-ban 18 százalékot zuhant, az infláció 2017-ben meghaladhatja az ezer százalékot. A gyermekhalandóság 30 százalékkal emelkedett, több mint százezer ember menekült Kolumbiába és Brazíliába. Tíz légitársaság, köztük a Lufthansa és az Alitalia állította le venezuelai járatait.

Paul Webster Hare, a bostoni egyetem nemzetközi kapcsolatok szakának a professzora, Nagy-Britannia volt kubai nagykövete szerint Maduro „nem nyert”. „A venezuelai szocializmus nem életképes, szemben azzal, ami Kubában történt 1961 és 1990 között, mert Kuba számíthatott egy erős szövetségesre, a Szovjetunióra, amely hűségéért cserébe szállította neki a nyersanyagokat.

 

czyla