vissza a főoldalra

 

 

 2017.08.08. 

Közel háromszorosára nőtt a termelői piacok száma

A kormány támogatásának köszönhetően közel háromszorosára nőtt a termelői piacok száma - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a zsámbéki termelői piacon megtartott sajtótájékoztatóján.

 2010 előtt 100 alatt volt a termelői piacok száma, ma pedig már 280 van és a számuk folyamatosan növekszik - nyomatékosította az államtitkár. A kormány egyik fontos célkitűzése ugyanis annak segítése, hogy a helyi termelői piacok tovább erősödjenek - hangsúlyozta.

 Nagy István emlékeztetett arra, hogy a polgári kormányzás óta számos intézkedés történt annak érdekében, hogy minél több helyi termelői piac és őstermelő legyen és lehetőleg magyar élelmiszerek kerüljenek a boltokba, piacokra. A kormány  2010 óta több jogszabályi intézkedést tett a helyi termelők értékesítési lehetőségeiknek bővítésére, helyi termelői piacok könnyebb működtetésére. A szabályozási környezet változásai, a támogatások és az egyéb intézkedések egyértelműen kedvező irányba mozdították a helyi élelmiszer-termelést és fogyasztást is - tette hozzá.

 Nagy István kiemelte, a Vidékfejlesztési Program keretében két pályázati is támogatja a helyi termelői piacok fejlesztését, kialakítását, így összesen 16.48 milliárd forint  áll rendelkezésre erre a célra.

 Nagy István arról is beszélt, hogy a termelői piacok létrehozását kiemelten támogatja a Tanyafejlesztési Program, amelynek keretében a tanyasi termékek is bekerülhetnek a városi piacokra.  A kormányintézkedéseknek köszönhetően csökkentek a helyi termelői piacok és az őstermelői tevékenység működéséhez szükséges adminisztrációs terhek, költségek, adók. Az elektronikus kártyaalapú őstermelői igazolványok bevezetése pedig fehéríti a gazdaságot, az áru nyomon követhető, így erősíti az őstermelők és vásárlók közötti bizalmat. Az önkormányzatok kötelező feladatává tettük, hogy lehetőséget biztosítsanak a heti piacok rendezésére. Idén januártól pedig már a kormányablakokban is el lehet intézni az őstermelői igazolvánnyal kapcsolatos ügyeket.

 Az államtitkár kiemelte a piacok számának növekedésével az őstermelők száma is bővült. Már 320 ezren választották ezt a megélhetési formát.

 Nagy István arra biztatott, mindenki keresse lakókörnyezetében a helyi piacokat, ahol finom magyar élelmet tud vásárolni,  ami valóban egyedi és a hely ízét, zamatát hordozza magában. A termelői piacok népszerűsítésében a szaktárca  együttműködik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, amely például térképes piackereső szolgáltatással segíti a vásárlókat és a termelőket. Az ilyen piacok és őstermelők értéket teremtenek, amely nemcsak a vidék fenntartását biztosítja, hanem sok esetben a népi kultúra fennmaradását, a hungarikumok megőrzését. is.

 

(FM Sajtóiroda)