vissza a főoldalra

 

 

 2017.08.08. 

Mečiar szerint a Smer árt Szlovákiának, és úgy végzi majd, mint a HZDS

Vladimír Mečiar háromszoros volt szlovák kormányfő kemény hangon bírálta Andrej Dankot, de Andrej Kiska köztársasági elnököt is. Robert Fico pártjával kapcsolatban pedig – amellyel egyébként 2006 és 2010 között közös kormányon volt – kijelentette, hogy az árt Szlovákiának és úgy végzi majd, mint a HZDS.

 Vladimír Mečiarral a Nový Čas napilap annak kapcsán készített terjedelmes beszélgetést, hogy a volt politikus most ünnepli 75. születésnapját. Az ideje nagy részét alsópurabai házában töltő exkormányfő a beszélgetés során kijelentette, nem tart semmilyen kivizsgálástól. A rendőrség ugyanis a volt politikust az amnesztiák ügyével kapcsolatban vizsgálja, amelyeket 1998-ban adott az akkor köztársasági elnöki teendőket is ellátó Mečiar, a volt köztársasági elnök, Michal Kováč fiának külföldre hurcolása után.

Fico elleni támadás

 „Fico sajátos rendszert épített ki, amelynek a demokráciához nincs sok köze, sokkal több köze van viszont a személyes hatalomhoz” – jelentette ki a beszélgetés során.

A Smer elnöke véleménye szerint csak saját szemszögéből látja a politikát, és célzatosan nyit meg nacionalista témákat. „Hamis játék ez, és hosszú távon a Smer árt Szlovákiának” – fűzte hozzá az exkormányfő, aki szerint Fico pártja végül úgy jár majd, mint a HZDS, amely a közkedveltség csúcsáról az elhanyagolható jelentőségű pártok közé zuhant vissza, mígnem megszüntették. Mečiar azt állítja, hogy ezt sem sajnálja.

Lexával sem találkozgat

 Mečiar szerint Szlovákiának nincs rendes ellenzéke. „A rendszer úgy van beállítva, hogy Fico kormányozni tudjon, s ne legyenek olyan pártok, amelyek alternatívát jelenthetnének egy koalícióhoz” – sommázta Mečiar a jelenlegi politikai térfélre vonatkozó véleményét. Szerinte az SaS csak egy klub, amely tisztségekre vár csupán, és csöppet sem érdekli, mi lesz az emberekkel. Az Egyszerű Emberek pedig… mindössze egyetlen személyiség pártja.

De nem fukarkodott a közméltóságokhoz intézett bíráló kijelentésekkel sem.

 A parlament elnökét, Andrej Dankot narcisztikusnak nevezte, aki nem viselkedik politikusként, Andrej Kiska köztársasági elnököt meg szerencsétlennek, aki belelépett valamibe, de még mindig nem tudja, hogy mibe. „Egyáltalán nem értem, mit csinál. Járja az iskolákat, s azt magyarázgatja, milyen fontos küzdeni a szélsőségesség ellen, miközben a magán repülőútjai hatalommal való visszaélésnek minősülnek, mert abban a repülőgépben ő ült, s ha a belügyminiszter, Robert Kaliňák is ajánlotta neki, ez számára nem jelent felmentést. Másodszor meg, ő volt, aki az államalapítás idejét a rossz időszakának nevezte. Honnan is tudhatná, hogyan, milyen körülmények között alakult meg ez az állam” – fűzte hozzá Mečiar.

 Mečiar azt mondja, a politikától távol sokkal jobban érzi magát. A politikusokkal már nem találkozgat, még a titkosszolgálat volt vezetőjével, Ivan Lexával sem.

 

(Aktuality.sk/Felvidék.ma)