vissza a főoldalra

 

 

 2017.12.15. 

Felvidékieket is kitüntetett a Horthy Miklós Társaság

A hétvégén tartotta éves rendes közgyűlését Budapesten a Horthy Miklós Társaság, mely alkalomból a szervezet által alapított díjak és elismerések átadására is sor került. A díjazottak között felvidékieket is találunk, mint ahogy portálunk állandó szerzője is elismerést vehetett át.

A Szent Margit Gimnázium dísztermében összegyűlt mintegy kétszáz fő részvételével a közgyűlés a Magyar Hiszekeggyel vette kezdetét, majd fejet hajtottak az idén elhunyt tagtársak – v. Kovács György Antal és Fehérváry Zoltán – emléke előtt. Ezt követően Zetényi Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság elnöke köszöntötte a közgyűlés résztvevőit. A közgyűlés „hivatalos” napirendi pontjain túl kulturális műsor, előadások, a Társaság 2017-es tevékenységét bemutató vetítés gazdagította a programot. „Babucs Zoltán hadtörténész kiváló és szemléltető előadása, Fazakas János mértéktartó prózája mellett, Publik Antal előadóművész szívet melengető, hazaszeretetet hirdető verse, vagy a 15 éves Vass Ildikó szépen intonált éneke, avagy az ismert és elismert Éliás Tibor csodálatos dalai sokaknak csaltak könnyet a szemébe” – számolt be a társaság elnöke, Zetényi Csukás Ferenc.

 A színvonalas program után Horthy Éva, Horthy Emese és Horthy Csaba adta át a Horthy Miklós Társaság idei elismeréseit.

 A Horthy Miklós Társaság Egyházi Érdemkeresztje kitüntetését Kis-Csáji Julianna nemeshodosi református lelkész vehette át, aki a „leleplezhetetlennek nyilvánított”, a Társaság által adományozott Horthy-mellszobrot a nemeshodosi lelkészi hivatalban helyezte el. A Horthy Miklós Társaság Egyházi Érdemkeresztjét megkapta még dr. Déva Ferenc katolikus pap és Balázsi László unitárius lelkész is.

 Babucs Zoltán (középen), portálunk állandó szerzője is a kitüntetettek között (Fotó: HMT)

A Horthy Miklós Társaság Érdemérem kitüntetéssel ismerték el a portálunkon igen népszerű történelmi rovat állandó szerzőjét, a kiváló hadtörténész Babucs Zoltánt, aki egyúttal különdíjban is részesült. Elismerést kapott a Horthy Miklós Társaság felvidéki „motorja”, Szamák Zsuzsánna is. A Társaság különdíját még két felvidéki kapta meg: Mede Ferenc vállalkozó, valamint Vörös Szabolcs villamosmérnök, aki az emlékezetes nemeshodosi „akció” idején tett bejelentést arra vonatkozóan, hogy a következő felvidéki Horthy-szobor számára méltó helyet biztosítana.

 Utóbbi a díj átvétele után úgy fogalmazott, bár „ez az első díjam az életemben, de azt sem bánom ha az utolsó, hisz Horthy Miklós példája számomra minden ami a tevőleges politizálást jelenti Magyarország felszabadítása érdekében.”

 Zetényi Csukás Ferenc örömmel jelentette be, hogy megalakult a Társaság felvidéki elnöksége, melynek elnöke Mede Ferenc lett.

 A közgyűlés a Szózat közös eléneklésével zárult.

 

(felvidek.ma)