vissza a főoldalra

 

 

 2017.12.15. 

Szentélyrombolás a győri székesegyházban

"A püspököknek szigorúan távol kell tartaniuk a templomoktól ... az olyan műalkotásokat, ... melyek a józan vallásos érzést sértik akár azzal, hogy a formákat elcsúfítják, akár azzal, hogy művészi szempontból nem kielégítőek, középszerűek vagy utánzatok." [Sacrosanctum concilium zsinati konstitúció, 124.]

 Eltávolították a cancellust (szentélyrekesztő rácsot), a stallumokat (klerikusi ülőhelyeket), elvitték a díszesen faragott padokat, és a helyükre térdeplő nélküli támlás székeket helyeztek. A szentély - immár lecsupaszított - látványvilágát ormótlan vetítővászonnal törték meg.

 Kétségtelenül időszerű állagmegőrző munkálatok mellett ezekre költötte a Győri Egyházmegye azt a félmilliárd forintot, amit a hívek előzetes tájékoztatása szerint a győri Nagyboldogasszony-székesegyház májusban kezdődött "felújítására" szánt.

 Az (egyházmegyében amúgyis drasztikusan fogyó létszámú) klerikusok helyére immár laikus hívek ülhetnek, az áldozati oltár közvetlen közelébe. Az egyházmegye sajtóirodájának ünnepi közleménye szerint ez csupán azt "üzeni", hogy "a szentmiseáldozatban mindenkinek része lehet közvetlen közelről". A közlemény szerint a december 3-án a "felújított" templomban tartott főpásztori szentmise volt "az első olyan ünnepi alkalom, amikor a hívek is szép számmal foglalhattak helyet az apszisban elhelyezett székeken."

 A végeredmény sokakban azért is megrökönyödést kelt, mivel a templom készülő felújításáról szóló május 12-ei sajtótájékoztatón az egyházmegye 2016 júliusában beiktatott új püspöke, Veres András, még úgy nyilatkozott: "A cél, hogy a székesegyház belső tere visszakapja eredeti szépségét."

 Olvasóink a hír megosztására lényegében egybehangzóan megdöbbenésüknek és felháborodásuknak adtak hangot a hozzászólásaikban. Miután arra bátorítottuk őket, hogy "kulturált és mértéktartó véleményeiket" jelezzék pl. az egyházmegye Facebook oldalán, a templom átadását ünneplő hírmegosztás alatt, ezt többen - határozott, de valóban kulturált hangnemben - meg is tették. Nem sokkal a jelzések beérkezése után azonban a Facebook oldal adminisztrátora - a katolikus oldalakon sajnos megszokott rutin szerint - sorra letiltotta a kritikus hozzászólások megjelenítését. A hír alatt jelenleg egyetlen hozzászólás olvasható: az az egyetlen, amely szuperlatívuszokban dicséri a templom újszerű formáját.

 Amennyiben olvasóink ragaszkodnak a véleményük szabad kifejezéséhez, azt hozzászólásban megtehetik a - cenzúrát nem alkalmazó - Katolikus Válasz Facebook-oldalán, vagy emailben megírhatják a plébánia címére: gyorbelvarosplebania@gmail.com .  

A "felújítási" munkálatok a templomban folytatódnak még. Bízunk benne, hogy a befejezésére Veres András ígérete teljesül majd, és "a székesegyház belső tere visszakapja eredeti szépségét" - a cancellussal, a stallumokkal, és a térdeplővel is rendelkező, faragott padokkal együtt.

 

(katolikusvalasz.hu)