vissza a főoldalra

 

 

 2017.12.15. 

75 százalékos lehet a 20-64 év közöttiek foglalkoztatása Magyarországon

Belátható időn belül 75 százalékos lehet a 20-64 év közöttiek foglalkoztatása Magyarországon, amivel eléri az EU által 2020-ra kitűzött célt a korosztály foglalkoztatási arányát tekintve - mondta Cseresnyés Péter sajtótájékoztatón. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára közölte: Magyarország már most 73 százalék feletti arányt tud felmutatni, szemben az Európai Unió 70-71 százalékos átlagával.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hozzátette: Magyarországon egyetértés van abban, hogy "a segély helyett munkát" alapelvet kell érvényesíteni.

 Aki akar és tud, az tudjon dolgozni, találjon munkát és ez meg is érje - közölte. Az elv alkalmazásának már látszanak az első eredményei, soha annyian nem dolgoztak Magyarországon, mint most - mondta az államtitkár.

 Dömötör Csaba emlékeztetett: 2010-ben, amikor a kormány hivatalba lépett, az egyik legsúlyosabb probléma a munkanélküliség volt, a munkanélküliek aránya ekkor megközelítette a 12 százalékot. Így mintegy 500 ezren jelentkeztek munkanélküli segélyért. Ám sok ember munkájának és az e területen hozott célzott intézkedéseknek köszönhetően a hét és fél éves munka eredményeként Magyarország foglalkoztatási mutatói ma már jobbak az uniós átlagnál- tette hozzá.

 Jelezte: az egyik legfontosabb intézkedés a munkahelyvédelmi akció volt, amely több mint 900 ezer ember foglalkoztatásához nyújtott segítséget. Ezt a programot a DK, az LMP és az MSZP nem szavazta meg - emlékeztetett.

 Megemlítette, hogy a közmunka-program is beváltotta a hozzáfűzött reményeket, olyan embereknek biztosított munkalehetőséget, akik korábban nem jutottak munkához a munkaerő-piacon.

Azóta sokan már a piaci szférában is el tudtak helyezkedni - mondta. Jó eredménynek minősítette azt is, hogy a felére csökkent azon gyermekek száma, aki teljesen munkanélküli családban élnek.

 Cseresnyés Péter a munkaügyi adatokat részletezve elmondta: a munkahelyvédelmi akció a munkahely megtartásában segít, és a munkába állást támogatja. Az akciónak köszönhetően a munkaadóknál mintegy 580 milliárd forint maradt a kedvezmények miatt. Emellett az ifjúsági garancia szintén jelentős program, amely azon fiatalok foglalkoztatását segíti, akik koruknál fogva sokszor tapasztalatlanságuk, illetve végzettség hiánya miatt nem kapnak munkát. Ez a program mintegy 60 ezer fiatal elhelyezkedést segítette, jelenleg is 20 ezren vesznek részt képzésben - tette hozzá.

 Kifejtette, egy másik jelentős program a 25 év feletti, általában tartós munkanélküliek elhelyezkedését segíti. Ennek a programnak a keretösszege több mint 200 milliárd forint, és jelenleg mintegy 60 ezer embert támogatnak a program a révén. A képzésbe bevon emberek száma mintegy 30 ezer - mondta az államtitkár.

 Többek között ezeknek a programoknak is köszönhető - emelte ki -, hogy míg 2010-ben a Magyarországon foglalkoztatottak száma nem érte el a 3,8 milliót, addig most 4,45 millió a foglalkoztatottak száma.

Elmondta, számuk 1990 óta nem volt olyan magas, mint most, több mint 700 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma az utóbbi években.  

Biztatónak nevezte, hogy a versenyszférában több mint 560 ezren tudtak elhelyezkedni. Így a munkanélküliségi ráta Magyarországon most 4 százalékos - 183 ezer munkanélküli van -, ami uniós összevetésben is igen kedvező - mondta Cseresnyés Péter.

 

(MTI, NGM)