vissza a főoldalra

 

 

 2017.02.03. 

Radičová lemondott az Arany Biatec díjáról

Iveta Radičová volt szlovák kormányfőnek még 2012-ben adományozta a díjat a Gazdasági Klub Informális Gazdasági Fórum (NEF). Az Arany Biatec annak az ezüst kelta éremnek a mintájára készült, amelyen nagy valószínűséggel Biatec kelta fejedelem neve szerepel, s az eredeti érmét feltehetően a mai Pozsony területén verték i. e. az 1. század közepe táján. A díjat az 1990-ban alakult Gazdasági Klub – amelynek külföldi tagjai is vannak és profiljuk a teljes politikai spektrumot felöleli – minden évben olyan személyiségeknek adományozza, akik megítélésük szerint gazdasági, társadalmi, tudományos, oktatási, kulturális vagy egészségügyi téren valami rendkívülit cselekedtek.

Radičová azt követően döntött így, hogy elolvasta a Gazdasági Klub migrációról szóló nyilatkozatát, melynek aláírói között szerepel Tibor Gašpar országos rendőrfőnök is, aki 2014-ben szintén megkapta az Arany Biatec díjat. „Elfogadhatatlannak tartom, hogy az ilyen tartalmi abszurditások keverékét, tények összevisszaságát, logikátlanságokat, kvázi-összefüggéseket bárki aláírjon. Ezért hivatalosan lemondok a Gazdasági Klubtól 2012-ben kapott Arany Biatec díjamról és visszaadom azt” – jelentette ki Radičová.

 Gašpar is aláírta a nyilatkozatot

 Az exkormányfőt az is felbőszítette, hogy Tibor Gašpar rendőrfőnök is a nyilatkozat aláírói között szerepel. Azt, hogy Gašpar is aláírta a nyilatkozatot, a Gazdasági Klubból Peter Kasalovský is megerősítette.

 A NEF nyilatkozatában a gazdasági migránsokkal szembeni alapvető intézkedéseket fogalmazta meg. A klub egyebek mellett azt javasolta a szlovák kormánynak, hogy statisztikailag ellenőrizze a migránsok számát és szerkezetét, jogi téren megfelelően határozza meg a munkavállalási engedélyek teljes területét az állampolgárság megszerzésével összefüggésben az uniós tagállam belső jogrendszere szerint. Javasolta tovább, hogy kövesse figyelemmel a külföldre áramló pénzeket a migráns családja számára, hozzon létre következetes állami szabályozást ezzel kapcsolatban, az oktatás terén pedig az ilyen munkaerő nyelvi és egyéb előkészítésére fordított pénzösszegek következetes behajtását javasolja.

 Kiska érdeklődését is felkeltette az ügy

 A nyilatkozatban olyan mondatok is elhangzanak, hogy a fizetett civil szervezetek összeesküvéseket szőnek, az európaiak jobbágyokká válnak a saját országaikban, és a nemzetellenes szervezetek az emberjogi imperializmus érvényesítésén dolgoznak.

 A nyilatkozat szövege azt álltja továbbá, hogy a jelenlegi migráció politikailag és mediálisan pontosan megszervezett összecsapás európai civilizációnkkal. „A mi klubunk nem sző összeesküvést, amint azt több külföldről pénzelt civil szervezet esetében láthatjuk” – áll a nyilatkozatban, amelynek aláírói azt sem tagadják, hogy céljuk a politika befolyásolása.

 Január 23-án Gašpart Andrej Kiska köztársasági elnök is magához hívatta az ügyben, hogy magyarázatot kérjen arra vonatkozóan, mi késztette a nyilatkozat aláírására. „A rendőrség munkájába vetett bizalmat az is befolyásolja, milyen nézeteket vallanak annak legfőbb képviselői. Elvárom, hogy Gašpar úr megmagyarázza a nyilvánosságnak, miért írta alá ezt a nyilatkozatot” – jelentette ki Andrej Kiska a találkozó után.

 Gašpar rendőrfőnök azonban nem kívánt kettejük találkozójáról beszélni. „Én nem állapodtam meg vele, hogy véleményt mondjak ezzel kapcsolatban. Találkoztunk, ez minden” – mondta szűkszavúan.

 

(TASR, SME/Felvidék.Ma)