vissza a főoldalra

 

 

 2017.02.03. 

Egyedülálló dióda lézerközpont épül Kecskeméten

Célunk, hogy Kecskeméten egy hazai és nemzetközi szinten is elismert ipari lézerközpontot hozzunk létre

Magyarországon elsőként épül kutatás-fejlesztési és oktatási célokat egyaránt szolgáló dióda lézerközpont Kecskeméten, a Pallasz Athéné Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karán. Arra törekszünk, hogy a legkorszerűbb berendezéseket, technológiákat meg tudjuk mutatni az egyetemi hallgatóknak, hogy ismerjék és tudják ezeket alkalmazni, hiszen ez megkönnyíti elhelyezkedésüket a munka világában. Emellett természetesen a kutatás-fejlesztésről sem mondunk le – nyilatkozta Dr. Weltsch Zoltán, kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kara Anyagtechnológia Tanszékének vezetője.

 Az egyetemen régóta végeznek lézerfizikai alapkutatásokat. Miért döntöttek úgy, hogy ezt a tevékenységet gyakorlatiasabb irányba kéne vinni?

 –Kecskeméten az Egyetemen már régóta folyatunk lézerfizikai alapkutatások, egyrészről ezeket szerettük volna elvinni az ipari lézerek irányába, másrészről az ipari folyamatok korszerűsítése nemcsak Kecskeméten, hanem országos viszonylatban a technológiákat a korszerű lézeres technológiák irányába viszik el. Az Egyetemen mindig arra törekszünk, hogy a lehető legkorszerűbb technológiákkal tudjuk kutatás-fejlesztéseket végezni, illetve azokat a hallgatóknak bemutatni. A pályázat során megvalósuló fejlesztéssel egy újabb egyedülálló területe lehet Egyetemünknek, mellyel az Egytetem, a GAMF hírnevét tovább erősíthetjük.

 Főleg a kecskeméti nagyvállalkozók igényeit szeretnék kielégíteni?

 –Három fő területen tervezzük használni a lézereket: alapkutatás, alkalmazott vagy ipari kutatás, illetve oktatás. Ennek megfelelően a kapui nyitva fognak állni hazai és nemzetközi kutatóknak is, valamint a helyi egyetemi oktatásba is tervezzük bevonni a lézereket. Természetesen ezen területeken kívül célunk az is, hogy a helyi és országos vállalatok igényeit is ki tudjuk elégíteni.

 Mi mindenben tér el a magyarországi lézercentrumoktól a Kecskeméten megépülő központ?

 A lézerközpont három fő elemet fog tartalmazni:

1.100 μm átmérőjű optikai szálban vezetett direktdióda lézer sugárforrás ≥3kW, 3D CNC sugárvezetéssel,

2.Femtoszekundumos mikro-megmunkáló lézer sugárforrás f-theta lencsés sugárvezetéssel,

3.Direktdióda felületmódosításra, poradagoló rendszerrel.

A három lézeregység külön-külön laboratóriumban lesz elhelyezve az újonnan megépülő lézerközpontban. A közös mindhárom lézeregységben, hogy a 1000μm alatti hullámhossz tartományban működnek, és egy dióda segítségével állítják elő a lézersugarat melynek előnyei, hogy kedvező élettartamú és energiafelhasználású, valamint a lézer-anyag kölcsönhatás jobb elnyelődése révén, akár 50%-kal gyorsabb technológiák alkalmazása. Ebben áll az egyedisége is, Magyarországon kutatási céllal ilyen diódalézerek máshol nem találhatóak.

 Mi mindent tanulmányozgatnak a majdani dióda lézerközpontban a diákok?

 –A hagyományosnak tekinthető lézeres technológiákon (vágás, hegesztés) kívül a hallgatók tanulmányozhatják a hőkezelés, felületmódosítás, hibrid kötések, valamint az additív eljárásokat is.

 Mit tapasztal, mennyire érdeklődnek a hallgatók a lézerek iránt?

 –Amikor egy szabad szemmel nem látható lézersugár el tud vágni egy akár 30 mm vastag acéllemezt az magáért beszél. Tapasztalatom az, hogy ha a hallgatóknak egy korszerű technológiát mutatunk be, akkor azt mindig nagy érdeklődéssel fogadják. A lézerek nem csak korszerűnek mondhatóak, de rendkívül sokrétű felhasználásuk ezért mindenképpen nagy érdeklődésre számítok.

 Hol lesz ez a központ, és milyen helységek kerülnek benne kialakításra?

 –A beruházás Kecskeméten a Pallasz Athéné Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karának Anyagtechnológia Tanszékén fog megvalósulni. Az Egyetem Izsáki úti kampuszán az Anyagtechnológia Tanszék jelenlegi épülete mellé fogunk felépíteni egy új körülbelül 200 m2 alapterületű épületet. Az épület földszintjén kerül kialakításra a mindhárom fő lézeregységnek egy-egy laboratórium.

 Mikortól üzemel majd a dióda lézerközpont?

 –Az építkezés várhatóan még az idei évben elékeződhet, majd az épület felépítése után kezdhetjük meg a berendezések telepítését. Az üzemelést a lehető leghamarabb el szeretnénk indítani.

 A központban csak magyar, vagy külföldi szakemberek is végezhetnek kutatásokat?

 –A lézerközpont berendezéseivel szeretnénk bekapcsolódni nemzetközi kutatásokba is, tehát részünkről megvan a nyitottság külföldi szakemberek számára.

 Így Kecskemét felkerülhet a nemzetközi lézerközpontok „térképére”?

 –Konzorciumi partnerünkkel a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft-vel a célunk az, hogy Kecskeméten egy hazai és nemzetközi szinten is elismert ipari lézerközpontot hozzunk létre. Ehhez nem elegendő az épületet felépíteni és a berendezéseket telepíteni, hanem olyan eredményeket kell elérni, amivel elismernek minket. Tehát még nagyon sok munka áll előttünk hogy felkerüljünk arra a bizonyos térképre, de ennek érdekében mindent meg fogunk tenni.

 

Medveczky Attila