vissza a főoldalra

 

 

 2017.02.24. 

SZÁNALMAS

Tarlós István szánalmasnak, komolyan nem vehetőnek nevezte azt, hogy egy főpolgármesternek ne legyen politikai felelőssége abban, mi történt húsz évig az általa vezetett városban. „Egyik órában azt hallani, hogy neki semmi felelőssége nincs semmiben, másik órában azt, hogy csak protokolláris szerepe volt, nem is ismert szerződéseket, mindent a BKV csinált, majd a harmadik órában már azt mondja, hogy nála többet aztán senki nem tud a metróról.”

Egyszer az hangzik el, hogy már nem közszereplő, majd azon erőlködik, hogy a számon kért ember szerepéből egyenesen valami szakértői szerepbe helyezze önmagát: ő majd elmagyarázza mit is kell tenni.

A főpolgármester szerint Demszky Gábor próbálkozik: ő szeretné tematizálni a híreket; azt mondja, hogy többletkövetelések jelentek meg 2010 után, miközben 1280 többletkövetelést hagyott maga után.

Demszky Gábor ügyvédet fogad, és „rákezd orbánozni, tarlósozni, sőt Putyint és Trumpot is belekeveri a 4-es metró ügyébe”. Szidja az OLAF-ot, az Állami Számvevőszéket.

Nem tudom ki mennyire emlékszik, de nekünk úgy rémlik, hogy megépülhetett volna a metró akár az orosz államadósság terhére. De valamiért a Demszky vezette főváros hallani sem akart róla. Az idő tájt Demszky még nem volt ilyen tájékozatlan, mint manapság, mikor azt mondja, azt se tudja mi az a metró. Mondjuk akkor sem adott egyenes választ, simán azt hazudta, hogy Oroszország nem tudott nemzetközi bankgaranciát felmutatni, és hogy az akkori orosz nagykövet elismerte Demszkynek a fizetésképtelenségüket. Ezt az állítását orosz részről mint hazugságot, indulatosan megcáfolták. Sőt úgy nyilatkoztak, hogy az oroszok által megépített metró nagyjából a felébe kerülne annak, mint amennyiért, és ahogyan a főváros tervezte kivitelezni. Az orosz ajánlatban a mostani árhoz képest aprópénzért, kicsit több mint félmilliárd (adósság) dollárért vállalták volna a kivitelezést, amelyben az is szerepelt, hogy az elvégzendő munkák harminc százalékát magyar cégek kapják meg. Ez még előnyösebbé tette volna az építkezést. De ez nem kellett.

 

czyla