vissza a főoldalra

 

 

 2017.01.13. 

Polgárőrök a környezet védelméért

A társadalom széles rétegeit el tudjuk érni, és meg tudjuk szólítani

Szombathelyen rendezték meg az Országos Polgárőr Szövetség országos környezetvédelmi konferenciáját. Erdős Viktória, az Országos Polgárőr Szövetség környezetvédelmi alelnöke lapunk megkeresésére kiemelte: a polgárőrök részvétele a környezet- és természetvédelemben egyszerre környezettudatos magatartásra irányuló figyelemfelhívás, példamutatás és a közösségek összetartó erejének erősítése, az önkéntesség népszerűsítése.

 Ha a polgárőrség feladatait kéne felsorolni, akkor bizonyára a legtöbben a közbiztonság fenntartását és a bűnmegelőzést említenék. Mióta foglalkoznak környezetvédelemmel?

 – A polgárőrség közel másfél évtizede vesz részt aktívan a hazai környezet- és természetvédelem megőrzésében, A „polgárőrségről és a polgárőri tevékenység szabályairól” szóló 2011. évi CLXV. törvényben megfogalmazottak szerint a polgárőrök kiegészítő feladatként láthatnak el szolgálatot az állat-, környezet- és természetvédelmi tevékenység támogatásában.

 Mit tudnak tenni a természetvédelmi és környezetvédelmi károkozások, szabálysértések, bűncselekmények megelőzése érdekében?

 – A polgárőrök feladatvállalása kiterjed a környezetszennyezés, illegális hulladéklerakás dokumentálására, az ezt igazoló bizonyítékok átadására a felügyelőségek és önkormányzatok részére, valamint a megtett intézkedések figyelemmel kísérésére. Továbbá aktívan közreműködnek a Természetvédelmi Őrszolgálat akcióiban, járőrszolgálataiban, a védett természeti értékek megőrzésében, és a természet védelmének népszerűsítésében is.

 Amennyiben látják, hogy valaki szennyező anyagot ereszt egy folyóba, tóba, akkor milyen eszközt tudnak alkalmazni?

 – A polgárőrség nem rendelkezik hatósági jogkörrel, így felhívják a figyelmét, felszólítják az illetőt a jogszabálysértő magatartás befejezésére, amennyiben ez nem vezet eredményre, értesítik az illetékes hatóságot, bűncselekmény elkövetésének tettenérése esetén visszatarthatják az elkövetőt a hatóság megérkezéséig.

 Részt vesznek a környezeti nevelésben is?

 – Természetesen, nagyon aktívan. Az Országos Polgárőr Szövetség szemléletformáló kampányt indított a parlagfű visszaszorításáért, valamint bevonja az ifjú polgárőröket és a közösségi szolgálatukat a polgárőrségnél töltő fiatalokat a környezet- és természetvédelmi feladatokba, részükre környezetvédelmi programokat és táborokat is szervez.

 Tudtommal ön a Növényorvosi Kamara polgárőrök részére nyújtott oktatásának aktív szervezője és segítője. Mi mindent sajátíthatnak el a polgárőrök egy ilyen képzés során?

 – A polgárőrség célul tűzte ki, hogy aktívan részt vállal a parlagfű visszaszorításáért folytatott küzdelemben, ennek érdekében a tavalyi év során társadalmi szemléletformáló akciót indítottunk, melynek fontos részét képezik maguk a polgárőrök. A Növényorvosi Kamara együttműködésével, a parlagfűvel kapcsolatos, átfogó felkészítést szervezünk részükre, hogy a megszerzett tudással, segíteni tudják a társadalom tagjait. A parlagfűről tartott képzések során a polgárőrök megismerhetik a parlagfű biológiai jellemzőit, elterjedését elősegítő sajátosságait, és az intenzív felszaporodását segítő környezeti tényezőket. Átfogó képet kapnak a parlagfű kártételeiről és közegészségügyi veszélyéről. A képzések fontos részét képezi a parlagfű elleni védekezési lehetőségek megismertetése, az irtásával összefüggő hatósági ellenőrzés, a mulasztókkal szembeni szankcionálás, valamint a közérdekű védekezés részletei is. A Növényorvosi Kamara által szervezett oktatásokon országosan több mint ezer polgárőr vett már részt.

 Mi a 2015-ben, a Földművelésügyi Minisztériummal együttműködve elindított „Polgárőrök a parlagfűmentes településekért” elnevezésű program lényege?

 – A parlagfű visszaszorításának érdekében az Országos Polgárőr Szövetség szemléletformáló programot indított: „Polgárőrök a Parlagfűmentes Településekért” címmel. A program részeként a megyei polgárőr szövetségek és a helyi polgárőr egyesületek az ifjú polgárőrök bevonásával, szemléletformáló ismeretterjesztő anyagok kiosztásával, személyes beszélgetésekkel hívják fel a figyelmet a parlagfű-mentesítés fontosságára, valamint a már parlagfűtől megtisztított területek védelmére. A kampány népszerűsítéséhez fiatal, emblematikus sportolókat: Kapás Boglárka olimpiai ezüstérmes úszót, Péni István olimpikon sportlövőt és Szegedi Döme karatevilágbajnokot kértük fel, akik maguk is közvetlenül vagy közeli hozzátartozójukon keresztül érintettek a parlagfű allergiában. A társadalmi céllal azonosulva, örömmel vállalták a felkérésünket. A középiskolások és az ifjú polgárőrök számára is példakép a három fiatal sportoló, a velük folytatott kampány hatásának köszönhetően jelentősen megnövekedett azoknak az ifjú polgárőröknek, és közösségi szolgálatosoknak száma, akik bekapcsolódnak a polgárőrök által végzett környezet- és természetvédelmi feladatokba.

 A bírságolás a fő cél, vagy a szemléletformálásban való segítés?

 – A parlagfű-allergia által szinte minden ötödik ember érintett Magyarországon, tehát elmondható, hogy társadalmi szintű problémáról beszélünk. A polgárőrség részvétele a probléma megoldásában a megelőzés és a szemléletformálás által történik. Fontos előrelépés, hogy már minden megyében rendelkezünk polgárőr környezetvédelmi referenssel, akik aktív kapcsolatot tartanak az OPSZ környezetvédelmi bizottságával.  

Milyen eredményeket értek el a „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akción belül?

 – A polgárőrség 2013 óta vesz részt aktívan a „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” elnevezésű akcióban. Az évente megszervezett akcióban, országosan alkalmanként több mint 13 ezer polgárőr működik közre a szemétszedésen kívül az előkészítési és lebonyolítási feladatokban is. A polgárőrség az országos akció kiemelt partnereként a találkozási pontok kétharmadát biztosította, ahol az önkéntesek átvették a kesztyűket, zsákokat és a tevékenység koordinációja történt. Évről évre egyre több polgárőr-egyesület kapcsolódik be a programba. Ezenkívül az elmúlt években megfigyelhető volt, hogy több megyei polgárőr szövetség is szervezett a tavaszi és őszi időszakban szemétszedési akciókat, a szakmai szervezetekkel közösen. A polgárőrök társadalmi felelősségvállalásukat a környezetvédelem területén is összefogottan, egységként mutatják meg, valamint aktívan részt vesznek a civil lakosság bevonásában.

 Végezetül: hogyan látja, a társadalom mennyire becsüli meg a polgárőröknek a hazai környezet- és természetvédelem érdekében folytatott tevékenységeit?

 – Az állami szervek és a környezetvédelem területén működő szakmai szervezetek is számítanak a munkánkra, támogatják, felkészítik, képzik a polgárőröket. Nagy örömömre szolgál, hogy a társadalom széles rétegeit el tudjuk érni, és meg tudjuk szólítani. Az, hogy az országos szemétszedési akcióban és a parlagfű mentesítésben is tömegeket mozgatnak meg a polgárőrök, valamint, hogy a szemléletformáló kampányaink is sikeresek, számomra azt jelenti: jó úton járunk. Megerősített ebben a december 9-én megtartott Országos Polgárőr Környezetvédelmi Konferencia iránti hatalmas érdeklődés is, melynek keretében bemutattuk a polgárőrség környezet- és természetvédelem érdekében, szakmai és társszervezetekkel történő együttműködésének területeit, jövőbeni lehetőségeit. Az előadók, felszólalók és a hallgatóság aktivitása lendületet és energiát adott a 2017-es év új programjainak elindításához és megvalósításához. Hiszem, hogy a polgárőrök részvétele a környezet- és természetvédelemben egyszerre környezettudatos magatartásra irányuló figyelemfelhívás, példamutatás, és a közösségek összetartó erejének erősítése, az önkéntesség népszerűsítése.

 

Medveczky Attila