vissza a főoldalra

 

 

 2017.01.13. 

A megújulás lendülete – megnyitják a reformáció emlékévét

A reformáció emlékévének megnyitó ünnepsége január 6-án, éppen vízkereszt ünnepén lesz Budapesten, a Művészetek Palotájában. „Ez egy összművészeti alkotás lesz, ahol a reformáció örökségéből bőven meríthetünk, akár zenei, tánc-, vers-, film-, illetve színházi elemek terén. Szeretnénk megmutatni, hogy az új gondolkodásmód mi mindent ajándékozott nekünk. Egy gazdag kincsestár birtokában vagyunk” – nyilatkozta Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa az M1 Ma délelőtt című műsorában. Kifejtette, hogy a mindennapjainkban is ott él a reformáció örökségének sokféle vívmánya, s ehhez szeretnének hozzátenni a jelenből is, így építve a jövőt.

A magyar Reformáció Emlékbizottság által rendezett állami megnyitó ünnepséggel tehát hivatalosan is kezdetét veszi a reformáció 500. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév. A program 17 órakor kezdődik, amelyet minden érdeklődő élőben követhet az M5, valamint a Duna World csatornákon, illetve a Bartók Rádión keresztül is.

 Húsvét után a Magyar Nemzeti Múzeumban a reformáció kárpát-medencei történetét bemutató interaktív kiállítás nyílik. Emellett nagyon sok hangverseny és egyéb kulturális rendezvények várhatók, ugyanakkor a háttérben tudományos kutatások, konferenciák zajlanak, sőt sok sportprogram is lesz, annak a szlogennek a jegyében, hogy a reformáció megmozgat.

 Az elmúlt két évben már közel 600 rendezvény valósult meg szerte a Kárpát-medencében, s az idei év még gazdagabb programokat kínál.

 Az emlékév felvidéki megnyitójának is tekinthető a Rimaszombatban tavaly év végén megvalósult Protestáns iskolatörténeti mozaik című vándorkiállítás, melynek első kárpát-medencei helyszíne volt a gömöri város. Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke akkor úgy nyilatkozott a Felvidék.ma-nak, hogy „erősen el kell gondolkodnunk, hogy mit kell tennünk, hol tudjuk a sorainkat erősíteni, hogy előbbre juttassuk az utánunk jövő generációkat, akik hordozóivá válnak annak a drága kincsnek, amit Isten ránk bízott” – ezzel is jelezve, hogy erre a reformáció emlékéve jó alkalom.

 A reformáció ünneplésekor három szintet különböztethetünk meg. Az összeurópait, vagy világméretűt, amelybe a felvidékiek is bekapcsolódhatnak. „Wittenbergben van egyházunknak egy fája, de ennek kapcsán Komáromban is elültettük annak a testvérét, egy kislevelű hársfát. Egyházunk gyülekezeteit felszólítottuk arra, hogy ők is ültessenek egy-egy fát, s így vállaljanak testvéri közösséget a többi protestáns felekezettel” – mondta Fazekas László.

A következő szint a kárpát-medencei, ahol különböző központi rendezvények lesznek. Mint megtudtuk, ezeken minden egyházkerület vezetősége részt vesz majd. A Felvidéken ez november 17-18-án ünnepi zsinat formájában valósul meg Rimaszombatban. „Ebből az alkalomból szeretnénk itt, Rimaszombatban egy gályarab-emlékművet felavatni, s a Csillagház építményünket átadni. Lelkészszentelésre is sor kerül, valamint a Palóczi Cinke-díj odaítélésére” – tudtuk meg a püspöktől.

A harmadik szintbe a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház rendezvényei sorolhatók. Külön programmal készülnek, amelyet a legutóbbi zsinat hagyott jóvá. Ezenkívül gyermekek számára rajz-, ének- és szavalóversenyt is terveznek. A www.reformata.sk  honlapon sorozatot indítottak 500 gondolat címmel, ahol a reformációval kapcsolatos egy-egy gondolatot osztanak meg a lelkészek, gondnokok, presbiterek, melyekből kiadvány is megjelenik.

 Mind a kilenc egyházmegye is készül – májustól szeptemberig – egy egyházmegyei nappal az évforduló kapcsán. „Ezeken az alkalmakon nemcsak istentiszteletek lesznek, de prezentáljuk is azt, hogy itt vagyunk, itt élünk ebben a társadalomban, s szeretnénk tevékenyek lenni, s szeretnénk úgy megmutatni magunkat, mint református keresztyén hívő emberek” – fűzte hozzá a püspök.

Ugyanakkor minden helyi református gyülekezet is bekapcsolódhat az emlékévbe. „A zsinat egy pénzalapot hozott létre. Egyrészt a meglévő közalapunkból igénylünk erre 30 ezer eurót, illetve december 15-től február 15-ig gyűjtést indítottunk. Az így összegyűlt pénzre pályázni lehet, ebből tudjuk majd támogatni a helyi gyülekezetek programjait” – nyilatkozta a Felvidék.ma-nak Fazekas László püspök.  

Méltó módon szeretnének tehát mindenhol megemlékezni a reformáció 500. évfordulójáról. „Ez az évforduló arról szól számunkra, hogy Európában nagy-nagy változás történt, elindított egy folyamatot. Ma, amikor annyi minden jelzi, hogy szükség lenne megújulásra, ez számunkra egyfajta példamodell lehet” – mondta dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa az M1 Ma délelőtt műsorában.

 

(felvidek.ma)