vissza a főoldalra

 

 

 2017.01.13. 

A prágai magyar közösség tagjai magyar szentmisével köszöntötték az új évet

2016 júliusa óta, azaz majd fél éve tartanak újra magyar nyelvű szentmiséket Prágában a Szent Gál-templomban. A rendszeres vasárnapi szentmiséknek állandó helyszínt a Szent Vencel-térhez közeli Szent Henrik-templom nyújt. Az egyre növekvő látogatottság és a megtisztelő figyelem, amellyel a legfelsőbb cseh egyházi vezetés közösségünk hitéletét követi, örömmel tölt el bennünket.

Január elsején, vasárnap a prágai magyar katolikus hívek magyar misével köszöntötték az új évet. Lelkipásztorunk, Balga Zoltán atya szentbeszédében kiemelte a béke, a megbékélés gondolatát. A béke annak az embernek a hétköznapjait jellemzi, aki összhangban él Istennel, önmagával és a körülötte lévő világgal. Akkor beszélhetünk igazi békéről, ha minden teremtmény az Isten által meghatározott rend szerint él és cselekszik.

A szentmise a magyar Himnusz eléneklésével fejeződött be.

A szentmise utáni immár hagyományossá vált találkozón a templommal szembeni plébánia épületében újévi köszöntők hangzottak el. Az Esterházy János Társulás az Emberi és Keresztény Értékekért szervezésében megemlékezésre is sor került legnagyobb nemzeti költőnk, Petőfi Sándor születésének évfordulója alkalmából. Az ünnepségen nem hiányoztak a hívők által készített hazai finomságok sem.

A szentmise és az azt követő találkozó jó hangulatát a mellékelt fényképek illusztrálják, melyeket Fajd János, társulásunk tagja készített. Örülünk az eljövendő alkalmaknak, a következő szentmiséknek, melyekre vasárnaponként 16 órától kerül majd sor a nevezett templomban. Nagy szeretettel várunk rá minden tisztelt érdeklődőt, köztük a Prágába utazó felvidéki és anyaországi magyarokat is.

 

(felvidek.ma)