vissza a főoldalra

 

 

 2017.01.13. 

Csorja Gergely: Zavargások előszele Amerikából

Barack Obama amerikai elnök Szilveszter előtt jelentette be, hogy szankciókkal sújt öt orosz szervezetet és négy orosz személyt a Demokrata Párt ellen elkövetett hackertámadások miatt. A támadások miatti, Oroszország elleni szankciókról szóló rendeletet a tisztségéből januárban távozó Barack Obama amerikai elnök csütörtökön írta alá. Eközben 35 orosz diplomatát kiutasítottak Amerikából, nekik 72 órán belül el kell hagyniuk az országot. Egy névtelenül nyilatkozó magas rangú amerikai tisztségviselő elmondta: az amerikai hatóságok két orosz kézben lévő épületet is bezárattak San Franciscóban és Washingtonban.

Szokatlan, hogy a választások után, az újonnan beiktatandó elnök hivatalba lépése előtt a leköszönő elnök ilyen súlyú külpolitikai döntést hozzon. Azonban Obama és a döntést kicsikaró erők, a végső bukás előtt álló liberális erők a durva intézkedést nem külpolitikai céllal hozták.

A kiutasítások és az intézmények bezárása a Trump elleni végső támadás szükségszerű következménye, és nem önmagában a cél. Az intézkedés valódi oka, hogy Trump győzelmét még egyszer illegitimnek, csalás következményének állítsák be, és ezzel alapot teremtsenek a tervezett tüntetés- és – esetleg – lázadássorozatnak.

A recept ismerős lehet nekünk, magyaroknak is, de Soros György és a liberális, balliberális nemzetközi hatalmi csoport az amerikai állam és titkosszolgálatai támogatásával nem egyszer szervezett már tüntetéseket, robbantott ki lázadásokat, sőt forradalmakat több más országban is. A második Orbán-kormány ellen az amerikai követségi ügyvivő, aki nem mellesleg a titkosszolgálati rezidentúrát is vezette, próbálta megszervezni az ellenzéket. Ennek keretében szervezték a netadó elleni tüntetést is.

A tét azonban ennél most sokkalta nagyobb. Ez a hatalmi csoport végérvényesen súlyát vesztheti, ha Amerikában is háttérbe szorul. Ezért nekik mindennél fontosabb, hogy Trumpot és a minden jelentős politikai pozíciót eluraló republikánusokat nyomás alatt tartsák, és végeredményben megbuktassák.

Most a kiutasítással rendeleti szinten rögzítették, hogy az orosz titkosszolgálatok beavatkoztak az amerikai elnökválasztásba. Hogy a beavatkozás ténye érdemben semmiképpen sem befolyásolta a választások eredményét, az most már senkit sem érdekel. Most csak az az érdekes, hogy Trumpot azzal a váddal iktatják be elnöknek, hogy győzelmében az orosz titkosszolgálatok részt vettek, és így nem lehet legitim elnök.

Ezen az alapon lehet megszervezni a tüntetéseket, és ha az amerikai közönség kapható rá, akkor akár valamiféle polgárháborúig is el lehet vinni az ügyet. Egy esetleges amerikai polgárháború persze a legrosszabb és pillanatnyilag kevésbé valószínű forgatókönyv. Mégis, ha a világ legerősebb katonai hatalma és a Nyugat kétségkívül legerősebb gazdasága valamiféle polgárháborúba keveredik – még ha az korlátozott is –, akkor a Nyugat húzza a rövidebbet.