vissza a főoldalra

 

 

 2017.01.13. 

Iohannis kiborult a Victor Ciorbea lépése hallatán

Felháborodott Klaus Johannis államelnök a Nép Ügyvédjének lépése miatt, aki alkotmányossági kifogást emelt a kormány működését szabályozó, 2001/90-es törvény ellen – nyilatkozta Mădălina Dobrovolschi elnöki szóvivő.

„Az államelnök felháborodott a Nép Ügyvédjének reggeli lépése miatt, amelynek egyetlen haszonélvezője van. Ugyanakkor az elnököt meglepte az a gyorsaság, ahogy a Nép Ügyvédje az új politikai többség hasznára szeretne lenni egy olyan eljárással, amely olyan jogerősen elítélt személyek jogait védi, akik vezetni szeretnének minket” – nyilatkozta Dobrovolschi a Cotroceni-palotában.

 A szóvivő hozzátette, a törvényt, amely kimondja, hogy olyan személyek lehetnek a kormány tagjai, akik esetében nem áll fenn összeférhetetlenség, és akiket nem ítéltek el jogerősen bűnvádi perben, 2001-ben fogadták el, amikor Románia a NATO-ba és az Európai Unióba való belépésén fáradozott.

 „16 év alatt soha senki nem gondolta úgy, hogy ez az erkölcsi kitétel problémát jelentene a romániai politikai életben. 16 év alatt a Nép Ügyvédje, mindegy ki töltötte be ezt a tisztséget, nem gondolta úgy, hogy a törvény szövegezése emberi jogokat sértene, éppen ezért ebben a hosszú időszakban nem is támadta meg senki ezt a jogszabályt. Végeredményben mindenkinek az az érdeke, hogy feddhetetlen személyek irányítsák ezt a társadalmat” – mutatott rá a szóvivő.

 Dobrovolschi azt is elmondta, az Alkotmány szerint a Nép Ügyvédjének az a szerepe, hogy a magánszemélyek jogait és szabadságjogait védje.

 „Egy jogerősen elítélt személy igyekezetének esete, hogy miniszterelnök lehessen, nem tartozik a Nép Ügyvédjének feladatai közé” – hangsúlyozta Dobrovolschi.

 A szóvivő szerint ezáltal „kinyílik a kapu, hogy jogerősen elítélt személyek vezessenek és töltsenek be magas tisztségeket az országban”.

 

Marosvásárhelyi Rádió