vissza a főoldalra

 

 

 2017.01.13. 

Ostobaság lenne még több tagállami jogkört átadni az EU-nak

Ostobaság lenne még több tagállami jogkört átadni Brüsszelnek, különösen akkor, amikor látható, hogy a történelmi kihívásokra a tagállamok adnak használható válaszokat - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter január 5-ém az MTI-vel.

A tárcavezető arra reagált, hogy Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke a német Süddeutsche Zeitung lapnak adott interjújában úgy nyilatkozott: "a Kohl-Mitterand generáció még azzal a mondattal utazott Brüsszelbe, hogy az erős Európa a mi országunk érdeke. Az Orbán-generáció azt mondja: országunk érdekeit Európával szemben kell megvédeni. Mintha azokat Brüsszelből támadnák." Az EP elnöke szerint a nemzetállamok éveken át egyre több hatáskört ruháztak át Brüsszelre, de a legtöbb kormány ezt nem magyarázta el a polgárainak. Akik Brüsszelben valamit megszavaznak, "úgy tesznek otthon, mintha egy anonim hatalom kényszerítette volna őket", és "ez halálos" - vélekedett.

 Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban kiemelte: Martin Schulz téved, erős Európai Uniót ugyanis csak erős tagállamok alkothatnak.

 Ostobaság lenne még több tagállami jogkört átadni Brüsszelnek, különösen akkor, amikor jól látható, hogy a történelmi kihívásokra a tagállamok adnak használható válaszokat - mutatott rá. Úgy vélte, az EU az illegális bevándorlással szemben évek óta tehetetlen, "Brüsszel önvédelemből megbukott".

 Szijjártó Péter úgy fogalmazott, "olyantól várni, hogy megvédjen, aki a veszélyt sem ismeri fel, na az halálos".

 

(MTI)