2017.01.13.
A friss tej, a tojás és a baromfihús
után újabb élelmiszerek áfája is csökkenhet
A friss tej, a tojás
és a baromfihús áfájának csökkentése egy hosszabb folyamat,
az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adója mérséklésének
része - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM)
parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón.
Nagy István - az
egyik fővárosi Príma üzletben - elmondta: a folyamat tavaly
kezdődött a sertés tőkehús áfájának csökkentésével 27-ről
5 százalékra, az idén pedig tovább folytatódott a friss tej,
a tojás és a baromfihús áfájának 5 százalékra mérséklésével.
(A baromfihús és a tojás 27-ről, a friss tej áfája pedig 18
százalékról csökkent 5 százalékra.)
A kormánynak az
az érdeke, hogy az élelmiszeráfa-csökkenés, illetve az annak
köszönhető alacsonyabb árak hosszú távon fennmaradjanak, ezért
a mérséklés hatását a tárca ellenőrzi - húzta alá.
Hozzátette: a minisztérium álságosnak tartja azoknak a
baloldali pártoknak a véleményét, amelyek igyekeznek megkérdőjelezni
az áfacsökkentés kedvező hatását, és próbálják azt
eljelentékteleníteni, mondván, hosszú távon nem lehet
fenntartani.
Az államtitkár megköszönte a kereskedőknek azt, hogy szándékuk
szerint az áfa-csökkentés hatását egy az egyben érezni fogják
a vásárlók. Emlékeztetett: a tavalyi áfa-csökkentés hatásával
a termelők, a kereskedők és a vásárlók is elégedettek
voltak. A sertéságazat éppen válságban volt, amikor az áfa-csökkenés
bekövetkezett, aminek hatására emelkedett a sertés tőkehús
fogyasztása. Emelkedtek a felvásárlási árak, stabilizálódott
a sertéstenyésztők helyzete.
Nagy István reményét fejezte ki: a mostani áfa-csökkentés
hatása hasonló lesz a baromfi és a tejágazatban is.
Utalt arra, hogy az FM-ben gondolkodnak azon, hogy milyen
további áfa-csökkentési javaslatokat tegyenek a kormány
asztalára. Az MTI kérdésére az államtitkár közölte: az áfa-mérséklés
a jövőben érintheti például a halat, a zöldséget és a gyümölcsöt,
vagy a kenyeret is. Közölte még: a mostani áfa-csökkentés
mintegy 25-30 ezer forintos éves megtakarítást hoz átlagosan a
magyar családoknak.
Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója
szerint a baromfiágazat számára az áfa-csökkentés miatt az
idei év sokkal jobban kezdődik, mint a tavalyi. A mostani lépés
ugyanis korrigálta azt a versenyelőnyt, ami tavaly bekövetkezett
a sertés tőkehús javára.
Mélykúti Tibor, a Tej Szakmaköz Szervezet és Terméktanács
elnöke hangsúlyozta: a szakmaközi szervezet korábbi javaslata
a fogyasztói tejek - a friss, az ESL és az UHT - áfa-csökkentésére
vonatkozott, amiből most a friss tej áfája mérséklődött.
A magyar fogyasztók évente mintegy 150-160 liter tejnek
megfelelő tejterméket fogyasztanak átlagosan. Az elfogyasztott
tej mennyiségének ugyanakkor csak mintegy 20 százaléka a friss
tej, a fennmaradó 80 pedig az ESL és az UHT kategóriába
tartozik. Ezért lenne fontos ezek áfa-csökkentése is, az idén
vagy jövőre. Emellett a terméktanács szorgalmazza még a túró
és tejföl áfájának a csökkentését is, mivel ezeket
gyakorlatilag kizárólag magyar alapanyagból állítják elő.
Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs
igazgatója az MTI-nek elmondta: a CBA- és a Príma-üzlethálózat
a korábbiakhoz hasonlóan most is teljes mértékben továbbadja
a vásárlóknak az áfa-csökkentésből származó árkedvezményt.
Ennek hatására január 1-től csökkentek az üzletlánchoz
tartozó boltokban a friss tej, a tojás és a baromfihús árai.
A baromfihús és a tojás ára átlagosan 17, a friss tejé pedig
mintegy 10 százalékkal alacsonyabb lett. Az árcsökkenés várhatóan
a forgalom emelkedésével jár majd, amint az a sertés tőkehússal
is történt a múlt évben - közölte a kommunikációs igazgató.
(MTI)
|