vissza a főoldalra

 

 

 2017.01.13. 

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Sportért Felelős Államtitkárság és a Magyar Edzők Társasága

A sportállamtitkárság és a Magyar Edzők Társasága (MET) megállapodást írt alá a két szervezet közötti szorosabb szakmai együttműködésről. "Stratégiai együttműködési megállapodás született, amelynek értelmében a Magyar Edzők Társasága a Sporttörvény által meghatározott állami célok elérése érdekében, az államtitkársággal egyeztetett feladatkörökben elősegíti az élsport, az egészséges életmód és a szabadidősport gyakorlása feltételeinek megteremtését" - mondta el Szabó Tünde sportállamtitkár az MTI-nek azt követően, hogy Molnár Zoltánnal, a MET elnökével együtt ellátta kézjegyével a dokumentumot. A csütörtöki aláírási ceremónián részt vett a MET alelnöke, Kemény Dénes mesteredző és a főtitkár Köpf Károly is.

"A megállapodás alapján a MET közreműködik az esélyegyenlőség jegyében a gyermek- és ifjúsági sport, a nők és családok sportjának, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, valamint a fogyatékosok sportjának támogatásában - ismertette az államtitkár. - Részt vesz továbbá a sporttal kapcsolatos nemzetközi együttműködésekben, támogatja a sportszakember-képzést, a sporttal kapcsolatos tudományos tevékenységet, valamint a testkultúra fejlesztését szolgáló és sporttudományi képzést."

 Szabó Tünde hozzátette, hogy a sportszakemberek képzésére és kötelező továbbképzésére vonatkozó konkrét programok kidolgozása és a sportágazat szakmai hátterének biztosítása az állami sportirányítás, a sportpolitikáért felelős miniszter hatáskörébe tartozik.

 "Annak érdekében, hogy ezen feladatokat összehangoltan és hatékonyan láthassuk el, meghatároztuk az együttműködés olyan kulcsterületeit, mint a sportedzők érdekképviseletének átfogó szakmai koordinációja, a kapcsolattartás az edzőképzésben, továbbképzésben érdekelt szakmai szervezetekkel, képző intézményekkel, vagy éppen a MET bevonása a Kiemelt Edzői Program szakmai működtetésébe" - mondta az államtitkár, aki emlékeztetett rá, hogy az utóbbi programot 2013-ban vezették be a központi költségvetési támogatásból foglalkoztatott edzők részére. A program a kiemelt edzők foglalkoztatásához kapcsolódó költségeket biztosítja, ezáltal garantálva a legeredményesebb, legtehetségesebb edzők pályán tartását, továbbképzését, magyarországi foglalkoztatását, illetve munkavégzésük egységes követelményrendszerének kialakítását.

 Szabó Tünde kitért rá, hogy a sportállamtitkárság idén indítja útjára az Utánpótlás Edzők Életút Programja elnevezésű projektjét is, amelyben szintén épít a MET közreműködésére, szakmai javaslataira. Az új program célja elsősorban a TAO-s, valamint a 16 kiemelt sportágon kívüli, az utóbbi időben jelentős nemzetközi eredményeket elért, ugyanakkor a szakemberek megtartása és finanszírozása területén gondokkal küszködő, az olimpiai műsorán szereplő, vagy arra eséllyel pályázó sportágakban - például tollaslabdában, karatéban - tevékenykedő edzők foglalkoztatásának támogatása.

 A megállapodás magába foglalja a sportszakemberképzéssel összefüggő jogi szabályozás sportszakmai felülvizsgálatát is, amelyhez szintén szükséges az államtitkárság és a MET együttműködése.

 "A MET az Emberi Erőforrások Minisztériuma közreműködésével részt vesz a Testnevelési Egyetem által előkészített Performance Director, azaz a teljesítményért felelős igazgató pozíciójának kialakításában - amelyet sportáganként, a szakszövetségektől függetlenül hoznak majd létre -, valamint az edzői munka minőségbiztosítási rendszerének kialakításában, és a sportszakemberek jogi védelmében is" - mondta.

 A Magyar Edzők Társasága 25 éves múltra visszatekintő civil szervezet, amelynek célja, hogy a diák-, szabadidő- és versenysportban, a fogyatékkal élők sportjában, továbbá a fittség-edzés területén és a sportoktatásban működő szakemberek számára sportszakmai, tudományos-módszertani, érdekvédelmi fórumot teremtsen, ezzel elősegítve a sport gyakorlatában végzett munkát.

 A csütörtöki megállapodás kapcsán Molnár Zoltán megtiszteltetésnek nevezte, hogy a MET szakmai támogatást és segítséget nyújthat a sportállamtitkárság munkájához. Hangsúlyozta, hogy szakértelemmel és felelősséggel vesznek részt a közös munkában, a szakmai programokban. Kemény Dénes elismeréssel szólt arról, hogy az állami sportvezetés a MET-re támaszkodva dolgozik majd a magyar sportért, hiszen az, hogy az elmúlt 100 évben a magyar sportolók az olimpiai eredménylista nyolcadik helyén állnak, azt is jelenti, hogy a magyar edzők is a nyolcadik helyen vannak - fogalmazott.

 "A MET a most aláírt stratégiai dokumentum révén a magyar sportélet még hangsúlyosabb szereplőjévé, az edzőtársadalom hatékonyabb érdekképviselőjévé válhat, hiszen nemcsak alapszabálya szerinti feladatait - az edzők tájékoztatását, szakmai képzését és továbbképzését - látja el, de közvetlenül az állami sportirányításhoz juttathatja el a szakma javaslatait" - hangoztatta az államtitkár.

 "Ahhoz, hogy a világ sportéletében hosszútávon is méltó helyet foglalhassunk el, a már meglévő értékeinkkel és erősségeinkkel hatványozottan kell élnünk, amit nagymértékben elősegít ez a mostani együttműködés is." - tette hozzá.

 

(MTI)