vissza a főoldalra

 

 

 2017.01.18. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXIX. évfolyamának 3. száma!

A tartalomból:

Csorja Gergely : Putyin Magyar Fórumot olvas

Vagy csak annyira nyilvánvaló a két héttel ezelőtti számunkban megjelent következtetés, hogy Putyin sem hagyhatta ki megemlítését – esetleg úgy is, hogy az újság nem került a kezébe. Két hete azt írtuk, hogy az orosz diplomaták kitiltása az Egyesült Államokból elsősorban Trump legitimitását hivatott kétségbe vonni. És ezen az alapon próbálják majd megszervezni a zavargásokat, esetleg forradalomszerűséget Trump hivatalba iktatása után. Az MTI tudósítása szerint Putyin kedden a következőket mondta: az Egyesült Államok távozó kormánya alá akarja aknázni Donald Trump megválasztott amerikai elnök legitimitását, azok pedig, akik hamis kompromittáló anyagot rendeltek meg ellene, „rosszabbak a prostituáltaknál”. Putyin azt követően beszélt erről, hogy fogadta Igor Dodon moldovai államfőt. A kilenc év után létrejött első moszkvai orosz–moldovai csúcstalálkozót követően Dodon közölte, hogy kormánya a parlamenti választásokat követően felmondhatja az Európai Unióval megkötött társulási szerződést. „Éles belpolitikai küzdelem tanúi vagyunk, noha az elnökválasztási küzdelemnek már vége, és az Donald Trump kétségtelen győzelmével végződött” – mondta az Egyesült Államokban kialakult helyzetről az orosz vezető. Putyin szerint ennek a küzdelemnek több célja van, amelyek közül a legelső „a megválasztott elnök legitimitásának aláaknázása”. Mint mondta, függetlenül attól, hogy valóban így akarják-e, akik így cselekednek, azok ártanak az Egyesült Államok érdekeinek, „és ez a kár hatalmas”.

 Csurka István: A MANIPULÁCIÓ

Az őszödi beszéd óta eltelt idő, a megindult folyamatok, a lezajlott események elemzése, valamint a kormányzó hatalom és a társadalom viszonyának kutatása magától értetődően óriási méretű és szerteágazó. Mi lesz mindebből, ki kezdte, miért csinálja, egyáltalán irányítja-e valaki, valami, hol a vége, mi a vége? A gondolkodás ezeken a hasábokon is folyt és Folyik, úgyszólván másról sem volt itt szó. Most eljutottam, s talán közösen is eljutottunk az olvasókkal és a kíváncsi és nem belenyugvó, önfeladó magyarokkal együtt az ellenállás szükségszerűségének és mással már nem helyettesíthetőségének gondolatáig. Ez eredmény és talán válasz is a történtekre, mégis a dolgokban és a válaszokban, az elemzésben némi bizonytalanság hullámzik. Elégedetlenek vagyunk az ok-okozati összefüggések egyértelmű bemutatásával.

 ORBÁN SIKERÉNEK TITKA

Európában rengetegen gondolják úgy, hogy egy nemzet problémáját csak úgy lehet megoldani, ha annak erőskezű vezetője kilép a jelenlegi szabályrendszerből. 22 ország összesen több mint 16 ezer állampolgára válaszolt arra a kérdésre, hogy szükségük van-e egy olyan vezetőre, aki hajlandó szakítani a régi szabályokkal, hogy rendbe tegye országa helyzetét. 80%-a vágyik egy erőskezű államfőre.

 Szentendrei választás

A Jobbik vezetőjének hazudozása káoszosra sikerült, mikor kiderült a bukta, azt mondta, ő nem is akart összefogni a balliberálisokkal, egyszerűen nem volt képes jelöltet állítani!

A nagy lehetőség kapujában az egységes ellenzék oszlopa, a 21. századi Jobbik-elnöke. Mögötte a teljes eszdéeszes gerontokrácia. Amikor a technikai népfrontot Vona mentora Heller filozófusnő meghirdette, maga sem gondolta, hogy a Szentendrei választás, mint a 2018-ra álmodott összefogás dobbantója, teljes bukásukat hozza. Pedig nem tették magasra a lécet. Szentendre egyetlen választási körzetét szemelték ki. Ágnes úgy képzelte, hogy a szépség és az ész eszményi párosa, Heller+Vona valami nagyszerű eredményt produkál. Ágnes a szépségét, Vona meg az eszét dobta be a közös vállalkozásba, melynek erkölcsi alapkövét a borzalmastagság, a debreceni jobbikosok szombati tüntetése a sarkából dűtötte ki.

 Májusban Budapest lesz a családok fővárosa

Magyarország felismerte azt a demográfiai kihívást, amellyel Európának szembe kell néznie

Javítunk a kisgyermeknevelők bérezésén is, ezzel növelve a pálya vonzerejét; tavaly a felsőfokú végzettségűek bérét emeltük közel másfélszeresére, idén pedig a középfokú végzettségűek részesülnek majd a garantált bérminimum emelése, valamint a bölcsődei pótlék bevezetése miatt számottevő mértékű bérfejlesztésben – emelte ki Dr. Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.

 Nem érdemes számháborúba kezdeni

A vizek, a halak, a horgászok sorsa nem lehet más, mint társadalmi kérdés

Egy profitorientált tevékenységtől nehezen lenne elvárható, hogy az őshonos halállomány fenntarthatóságát, a tágabb természetvédelmi érdekeket tartsa elsődlegesnek. A horgászszervezetek a horgászati szabályokat, fogási kvótákat folyamatosan igyekeznek ezen értékek mentén kialakítani, a halállományok fenntarthatóságát elősegíteni, mindezt átláthatóan mindenki számára – szögezte le Dr. Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke.

 Ha összejövünk, az a kezdet, ha összetartunk, az a haladás, ha összefogunk, az a siker

Akkor lesz hiteles a közélet, ha mi is hitelesek vagyunk

Önkormányzatunk az elmúlt évben a 2014–2020-as fejlesztési időszakra megjelent európai uniós forrású pályázati felhívásokra, valamint hazai forrású fejlesztési kiírásokra 15 projekttervet készített, összesen 1,7 milliárd Ft-ot meghaladó értékben nyújtott be pályázatokat, melyek elsősorban a város élhetőbbé tételét, környezeti állapotának javítását, turizmusfejlesztését tűzték ki célul – közölte a Magyar Fórummal Keszey János, Balatonalmádi polgármestere.

 Csáky Pál: A magyarul beszélő zsoldosok ellenében

Ha egy közösség (nép, nemzet) nem képes tudatosítani, hogy az egyik legfőbb prioritása a saját túlélése, a saját emelkedő jövője kell hogy legyen, s ezért mindent meg kell tennie, akkor hosszú távon pusztulásra van ítélve. Ezen kellene fordítani 2017-ben.

 Lezárult a rendszerváltás a magyar gyógyszertárakban

Az eddiginél biztonságosabb, betegbarátabb és költséghatékony rendszert szeretnénk működtetni

Olyan gyógyszertár-működtető rendszer feltételeit kell biztosítani, ami a társadalmi, az egészségpolitikai és a mi szakmai elvárásainknak is megfelel – közölte a Magyar Fórummal Dr. Hankó Zoltán a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

 Verséneklő Felvidékről

A kísérletezések után többen visszatértek a klasszikus művészeti stílushoz

Zsapka Attila énekes-gitáros, a Kor-Zár együttes alapító frontembere: a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet vezetője kereste meg Vadkerti Imre barátomat, hogy szeretnének egy vándorkiállítással egybekötött ’56-os emlékkoncertet rendezni. Imre pedig a Vadkerti–Sipos–Zsapka trióra, erre az akusztikus formációra gondolt, hogy az lenne a legalkalmasabb a műsorra, ami felkérésre született meg.

 Shakespeare a német zenében

Wagner: Szerelmi tilalom – a Kolozsvári Magyar Opera vendégjátéka az Erkel Színházban

E sorok írója a január 12-ei előadást látta, s megállapítja, hogy Egyed Apollónia Isabella-alakításából kitűnik, hogy számára az az első, hogy jól kidolgozza a szerepet, amit a zene, a szöveg, a helyzet sugall. Fel kell jegyeznünk, hogy azon művészek egyike, akik tudnak pusztán a hangjukkal mosolyogni, és ezt a kivételes adottságát bőven kamatoztatta pályája számos szerepében. Az „Egy árva lány” kezdetű lírai áriája egyszerűen fantasztikus volt. Balla Sándor korunk egyik legjobb baritonja. Nemrég külföldön sorozatban énekelte nagy sikerrel a Rigoletto címszerepét.

 Visszásak a korrupciós ügyekkel terhelt baloldal vádjai

Folyamatosan nő a foglalkoztatás és csökken a munkanélküliség

A baloldal minden idők legkorruptabb kormányzását követte el, és még mindig egymást érik az olyan korrupciós ügyek, amelyekben a baloldal érintett –jelentette ki Hollik István Fidesz–KDNP-s honatya, akit a Hiszékeny-ügyről, az Alstom-kenőpénzről és a foglalkoztatottsági mutatókról is kérdeztünk.

 Helyesbítés

Előző számunkban, az Összehangolt támadás a komáromi bencés közösség ellen című interjúban technikai problémák miatt nem az interjúalanytól, Dr. Szalay Györgytől második alkalommal módosított változat került be. A helyes változat honlapunkon olvasható. Kérjük olvasóink és az érintettek elnézését. Medveczky Attila

 Nem a román Bibliára tettem a kezem

Megvette a román bírákat és az ügyészeket az előző hatalom

Több miniszterjelölt személyével nem értettünk egyet, de róluk nem külön, hanem egyszerre kellett szavazni – szögezte le Kulcsár-Terza József, az RMDSZ frakciója és az emberjogi bizottság magyar polgári párti tagja, akitől azt is megtudtuk, hogy összegyűjti a szimbólumok és az anyanyelvhasználat elleni perek okiratait, és azzal felkeresi az igazságügy-minisztert.

 Märle Tamás: És mi mégis láncot hordtunk?- A kiegyezés évfordulójára

Mindenki érezheti, hogy ezeregyszáz éves államiságunk egyik legösszetettebb kérdése a kiegyezés. Amennyiben számba vesszük írásomban taglaltakat, a reális kompromisszumtól az önfeladáson át a nemzetiségi kérdés elodázásig, akkor egyértelmű, hogy 1867 fordulópont a magyar történelemben. Na de, hogy pozitív, az enyhén szólva erős kifejezés.

 Eltávozott a Gulag magyar tanúja

Placid Atya (1916–2017) emlékére

Január 15-én este, életének 101. évében elhunyt Olofsson Károly, szerzetesi nevén Placid Atya. Temetésének időpontja még nem ismert, ám az biztos, hogy végakaratának megfelelően Pannonhalmán helyezik majd örök nyugalomra. A bencés szerzetesre és tanáremberre a 2010-ben lapunknak adott mélyinterjú részleteivel emlékezünk!

 

Keresse a Magyar Fórumot január 19-étől az újságárusoknál!

 

Előfizetési információk: info@magyarforum; +36-30-7545-012

A Heti Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 12.844 Ft, fél évre: 6422 Ft.

A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 5880 Ft., fél évre: 2940 Ft.

Számlaszám: 11712004-20341426-00000000, A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

Kérjük, a közleményben olvashatóan tüntessék fel a nevet, a címet, irányítószámmal együtt, különben nem tudjuk beazonosítani az előfizetőt.

 

KÜLFÖLDI olvasóinkhoz!

 Szeretnénk szíves figyelmükbe ajánlani a nemzeti szellem, a keresztény erkölcsiség fórumát. A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre 200 USD, a Magyar Fórum hetilap előfizetési díja egy évre 200 USD. Az előfizetés forintban és devizában történhet. Mivel számlavezető bankunk USA-dolláros csekket nem vált be, ezért kérjük, főleg tengeren túli előfizetőinket, hogy vagy más valutában, pl. kanadai dollárban, vagy, ami a legjobb, átutalással küldjék a pénzt a megadott számlaszámra.

 

Számlaszám:

 11712004-20341426-00000000

 Számlatulajdonos:

 A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

 Számlavezető:

 OTP Bank Zrt.

 SWIFT (BIC) kód:

 OTP V-HU-HB

 IBAN-szám:

 HU36117120042034142600000000

 

Kérjük, ne felejtse el megadni – olvashatóan –az előfizetés időtartamát, illetve pontos nevét és címét!