vissza a főoldalra

 

 

 2017.01.20. 

Az olimpián is lehet esélyünk

A sikert sikerre halmozó gyorskorcsolyázó szerint fényes jövő előtt áll a sportág Magyarországon

Az elmúlt években a világ közvetlen élmezőnyébe zárkóztak fel férfi rövid pályás gyorskorcsolyázóink, akik egyéniben és csapatban egyaránt győzelmi esélyekkel lépnek jégre az éppen aktuális világversenyen. A novemberben megkezdődő idényben már két Világkupa-aranyérmet is nyertek versenyzőink, megelőzve a legjobbakat, és kivíva ezzel immár a teljes versenyzői kör megbecsülését. Bár még bő egy év hátravan a következő téli olimpiáig, benne a napokban kezdődő Európa-bajnoksággal, a márciusi világbajnoksággal és további Világkupa-futamokkal, fél szemmel mégis már arra koncentrálnak a válogatott tagjai is, hiszen a jelenlegi erőviszonyok alapján reális esélye lehet a pjongcsangi éremszerzésnek.

Sportrovatunk vendége a magyar férfi gyorskorcsolya-válogatott oszlopos tagja, Knoch Viktor, akivel a sikerek okairól és az olimpiai reményekről is beszélgettünk.

– Nem igazán vagyunk nagyhatalom egyetlen igazi téli sportágban sem, ám a rövid pályás gyorskorcsolya ez alól üdítő kivételnek számít. Ön, aki több mint egy évtizede tagja a válogatottnak, biztosan tudja a választ: mi az oka ennek?

– Kétségtelen tény, hogy földrajzi fekvésünkből fakadóan a klasszikus, szabadtéri téli sportágakban nem rólunk, magyarokról szólnak a versenyek… Megítélésem szerint több dolog szerencsés együttállása kellett ahhoz, hogy rövid pályás gyorskorcsolyában mostanára elértük a közvetlen világelit szintjét. Az első és legfontosabb a fedett pálya, amelyen ez a sportág zajlik. A fedett jégpálya egész évben való megléte elengedhetetlen a világszínvonalú felkészüléshez, és ez ugye nem éghajlatfüggő. Szerencsére nálunk is rendelkezésre áll a pálya, a Gyakorló Jégcsarnokban – amelyet immár teljes egészében a rövid pályás gyorskorcsolyázók használnak – folyamatosan lehetőségünk van jeges edzéseket tartani. Emellett az is nagyon fontos, hogy éppen időben kezdődött el a magasabb színvonalú munka integrálása a felkészítésünkbe. Ebben kulcsszerepe volt az állam kiemelt szerepvállalásának, valamint annak, hogy egy világszerte elismert, kínai szakembert Zhang Jinget sikerült a válogatott élére szerződtetni. Szövetségi kapitányunk irányításával a legjobb felkészülést biztosító edzőtáborokba is eljutunk, így éppen olyan lehetőségeink vannak rákészülni a versenyidényre, mint legnagyobb riválisainknak. Ez szintén a már említett kiemelt állami szerepvállalás révén tud megvalósulni. Éppen az ázsiai Világkupa-futamokról való hazatérésünk alkalmával jelentette be Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke, hogy az eddigi támogatás mellé 250 millió forintnyi plusz forrásban is részesül a sportág az olimpiai felkészülési időszakra. Nagy öröm, hogy a feltételek terén az elmúlt években végbement kiegyenlítődés az eredményekben is megmutatkozik, és ma már eljutottunk oda, hogy esélyesként indulunk szinte bármelyik versenyen. A végére hagytam talán a legfontosabbat: Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang személyében a világ két legtehetségesebb fiatal versenyzője magyar, ami rendkívül szép jövőképet sejtet a magyar gyorskorcsolyasport számára.

– Említette a válogatott mellett tevékenykedő kínai szövetségi kapitányt, Zhang Jinget. Hogyan jellemezné őt? Milyen új metódusokat hozott be a felkészítésükbe, ami addig hiányzott?

– Ez érdekes kérdés. Ami a felkészülés edzéselméleti részét illeti, abban nem igazán van változás a korábbiakhoz képest. Annál nagyobb viszont a különbség a technikai felkészítésben, valamint a mozgás terén, ahol alapvetően új módszerek szerint készülünk. Az arányok is átalakultak, a felkészülésünk mintegy 70 százalékát a technikai elemek gyakorlása teszi ki, és csak 30 százalékban végzünk erőnléti tréningeket. Amúgy ez az arány a korcsolyázásra általánosságban is igaz. Szövetségi kapitányunk egész álló nap jégen van velünk, és bizony ellentmondást nem tűrően bevasalja rajtunk az adott napra előirányzott edzésmunkát. Persze az eredmények igazolják, hogy megéri dolgozni.

– Általánosságban nézve milyen speciális képességek, technikai felkészültség kell ahhoz, hogy valaki jó legyen ebben a sportágban?

– Mint ahogyan minden sportágban, a rövid pályás gyorskorcsolyában is nagyon fontos az erőnlét, a robbanékonyság és a gyorsaság, a legfontosabb azonban a korcsolyázótechnika, hiszen amint az imént is mondtam, ez mindennek az alapja.

– Miként néz ki egy gyorskorcsolyázó éves ritmusa? Hogyan telik el egy-egy évük?

– A szezon igazából szeptembertől márciusig tart, de ez nem azt jelenti, hogy az év többi részében ne végeznénk kemény munkát. Az érdemi munka mindig május elején veszi kezdetét. Ez azt jelenti, hogy a pihenőnk április hónapra esik, körülbelül egy hónapra állunk le teljesen. Aztán májustól edzésbe állunk, száraz edzésekkel és konditermi foglalkozásokkal igyekszünk erőnlétileg megalapozni magunkat. Nyártól már masszívan zajlanak a jeges edzések is, és biciklizés, futás is szerepel a programban, de ez utóbbiak aránya nem túl nagy. Általában a nyári időszak második felében vonulunk el edzőtáborba, ami az utóbbi időben már – a sportág megnövekedett támogatásának köszönhetően – Kanadában szokott lenni. Ősztől megkezdődik a versenyidőszak, amelyben az egész idényt átívelő Világkupa-sorozat mellett évről évre megrendezik a világbajnokságot és az Európa-bajnokságot is.

– A most zajló idényben a Világkupa-versenyeken túl milyen további megmérettetések várnak önökre?

– E hónap közepén (január 13. és 15. között – K. A.) lezajlik majd az Európa-bajnokság, amelyre nagy reményekkel utazunk Torinóba. Az idénybeli eredmények alapján nem is lehet más a célunk, mint megszerezni a győzelmet úgy az egyéni-, mint váltóversenyben. Ez persze nem lesz könnyű, hiszen a hollandok és az oroszok – mint a legkiemelkedőbb európaiak – szintén győzni szeretnének, így kiélezett versenyre kell felkészülni. A kontinensviadal mellett tovább folytatódik a Világkupa-sorozat is, amelynek a drezdai és a minszki állomása van még hátra. Itt az összetett váltóverseny megnyerésére hajtunk csapatunkkal. Az idény utolsó, ám talán legjobban várt eseménye pedig a rotterdami világbajnokság lesz, amelyet márciusban rendeznek majd meg. Itt is kiemelkedő szereplésre törünk. Igencsak sűrű tehát a hátralévő programunk, reméljük, sikerül elérnünk a kitűzött célokat.

– A következő, idén májusban megkezdődő felkészülési szakasz immár az olimpiai felkészülés is lesz. Várható-e, hogy bármiben is változtatásokat eszközölnek majd az olimpia miatt?

– Megmondom őszintén, nem tudok erre válaszolni, hiszen a felkészülési metódus kidolgozása és összeállítása a szövetségi kapitány kompetenciája, nekünk, versenyzőknek az a dolgunk, hogy elvégezzük a munkát. Azonban az elmúlt évek eredményei azt tükrözik vissza, hogy a már kialakult és évről évre elvégzett felkészülés és idény közben végzett munka egyaránt jó, így nem hinném, hogy komoly változtatásokra lenne ok.

– Mit lehet reálisan elvárni az olimpián rövid pályás gyorskorcsolyázóinktól? Van alapja azoknak a várakozásoknak, amelyek éremszerzést vizionálnak?

– Olvassuk és halljuk mi is a várakozásokat, amelyek az olimpiai szereplésünk kapcsán megfogalmazódnak. Két dolgot kell elmondani ezzel kapcsolatban. Egyrészt még nem vagyunk ott a pjongcsangi mezőnyben, mert a kvótaszerzésre majd csak az ősszel kezdődő versenyeken lesz mód. Ez persze mindenkire igaz, nemcsak ránk. Nem szeretném azonban megkerüli a konkrét válaszadást sem. Ha az idei versenyidényből indulunk ki, akkor a következő látszik. Eddig négy Világkupa-versenyen vagyunk túl, abból a kettőről aranyéremmel tértünk haza, az egyiken negyedik helyet szereztünk, míg a másikon azért nem sikerült dobogón végeznünk, mert sajnos kicsúszott az egyikünk. De aranyérmet eddig csak a kínaiak és mi tudtunk szerezni. Vagyis minden túlzás nélkül ezt mondhatjuk, hogy a négy gyorskorcsolya-nagyhatalom – USA, Kanada, Kína és Korea – mellé immár felzárkóztunk mi is. Ez alapján a kvalifikáció nem lehet kérdéses, tehát remélhetően gond nélkül kijutunk majd Pjongcsangba. Ha pedig már ott vagyunk, akkor joggal lehet bizakodni, hiszen az eddigiek tapasztalatai azt mutatják, hogy általában akkor sikerül a legjobban teljesítenünk, amikor a legjobban szükséges. Azt hiszem, a pontszerzés – vagyis az első hat hely valamelyikének megszerzése – lehet a minimális célkitűzésünk, és ha nem jön közbe baleset, véletlen kicsúszás, ami persze mindig benne van a pakliban, akkor reális elvárás lehet az éremszerzés.

– Beszélgetésünk végén személyes céljai közül is mondjon néhányat.

–Ami a gyorskorcsolyát illeti, ott az egyéni céljaim egybeesnek a csapat céljaival. A magánéletben az egyik legfőbb célom, hogy sportpályafutásom után befejezzem az egyetemi tanulmányaimat. Hét évvel ezelőtt kezdtem el az egyetemet, és még mindig nem sikerült végeznem, ugyanis ahogy egyre komolyabbra fordult a versenyzés, úgy maradt egyre kevesebb időm az órák látogatására és a vizsgákra való felkészülésre. Rá kellett jönnöm, hogy a kettő egyszerre nem megy, és egyelőre a versenysport mellett tettem le a voksot. Hiszek természetesen abban, hogy ez jó döntés volt, de ha eljön az ideje, azért szeretném a diplomámat is megszerezni.

 

KNOCH VIKTOR

Pécsen született 1989. december 12-én.

Pályafutása: Gyermekkora óta korcsolyázik, a műkorcsolyáról váltott rövid pályás gyorskorcsolyára. Első sikereit 2005-ben aratta, amikor a junior vb-n és a világkupában is döntőbe jutott az 1500 méteres távon. 2006-ban elődöntőbe jutott az Európa-bajnokságon, és kvalifikálta magát a torinói olimpiára is. Az ötkarikás játékokon általános meglepetésre döntőbe jutott, ahol az 5. helyen végzett. Ezzel 1980 óta az első téli olimpiai pontjait szerezte meg Magyarországnak. 2007-ben a második helyen végzett a sheffieldi Európa-bajnokságon, ami az első, világversenyen szerzett érme volt a felnőtt mezőnyben. Azóta kisebb megszakításokkal folyamatosan a világ élvonalában van, minden évben kitűnően szerepel. Hol a Világkupában, hol pedig az Eb-ken, vb-ken ér el kimagasló eredményeket. 2013-ban megnyerte a Trentóban rendezett Universiadét, és több Világkupa-elsőséget is magáénak mondhat. Egyéni sikerei mellett Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Burján Csaba társaságában egyre jelentősebb eredményeket ért el csapatban is. A most zajló Világkupa-sorozatban csapatban már több aranyérmet is nyertek. Egyéniben és csapatban egyaránt a jövő évi, pjongcsangi téli olimpiai játékokra készül, ahol reményeink szerint éremeséllyel lépnek majd jégre.

Sikerei: világbajnoki ezüstérmes (Moszkva – 2015), háromszoros Európa-bajnoki ezüstérmes, kétszeres bronzérmes. Többszörös Világkupa-verseny győztes, többszörös ezüst- és bronzérmes.

Egyéb elismerései: Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt (2006), hat alkalommal választották meg az év férfi gyorskorcsolyázójává.

 

Kovács Attila