vissza a főoldalra

 

 

 2017.01.27. 

Létrejött a Vatikán nő alkalmazottainak első szervezete

A D.VA (Donne in Vaticano) vagyis Nők a Vatikánban elnevezésű szervezet az első a Vatikánban, amely kizárólag a Vatikán Városállam és a Szentszék, illetve a hozzá kapcsolódó intézmények világi és szerzetesi, aktív és nyugdíjba vonult női munkatársai számára jött létre. A kis állam történetében ilyenre még nem volt példa. A Nők a Vatikánban most született szervezet statútumát jóváhagyták az illetékes vatikáni hatóságok. Az alapokmány aláírására szeptember 1-jén került sor a Vatikáni Kormányzóságon.

A szervezet különböző tevékenységek előmozdítását tervezi szociális, kulturális és spirituális téren

Vatikáni munkatársnők egy csoportjában fogant meg a szervezet létrehozásának gondolata. A Vatikán 750 női alkalmazottja számára nyitott szervezet célja, hogy a barátság, az eszmecsere és a szolidaritás hálózatát teremtse meg az emberi és szakmai növekedés érdekében. „Hisszük, hogy a nők értékes erőforrást jelentenek a vatikáni munkahelyeken, a kis állam életének és tevékenységének minden területén” – fogalmaznak december 7-én kiadott sajtóközleményükben. Már több mint 50 nő csatlakozott a szervezethez 16 különböző irodából. A szervezet különböző tevékenységek előmozdítását tervezi szociális, kulturális és spirituális téren.

„Szándékainkban a pápai tanítás nyújt ösztönzést”

A Nők a Vatikánban szervezet célkitűzése az is, hogy figyelmet szenteljen a kevésbé szerencsés nőknek, szenvedésük enyhítése érdekében. Ezentúl nagyobb láthatóságot kívánnak teremteni más keresztény nők kezdeményezéseinek és hozzájárulásainak. „Szándékainkban a pápai tanítás nyújt ösztönzést. A legutóbbi pápák számos alkalommal kifejezésre juttatták elismerésüket és nagyra értékelésüket a nők iránt” – hangsúlyozza a szervezet közleménye. Végül Ferenc pápa szavait idézi: „Az egyház nem lehet önmaga a nők és szerepük nélkül.”

 

(sv)