vissza a főoldalra

 

 

 2017.01.27. 

Májusban Budapest lesz a családok fővárosa

Magyarország felismerte azt a demográfiai kihívást, amellyel Európának szembe kell néznie

Javítunk a kisgyermeknevelők bérezésén is, ezzel növelve a pálya vonzerejét; tavaly a felsőfokú végzettségűek bérét emeltük közel másfélszeresére, idén pedig a középfokú végzettségűek részesülnek majd a garantált bérminimum emelése, valamint a bölcsődei pótlék bevezetése miatt számottevő mértékű bérfejlesztésben – emelte ki Dr. Beneda Attila, család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.

 Mit mutatnak a számok, mennyire népszerű a családi otthonteremtési kedvezmény?

 – A bevezetésétől, 2015 júliusától tavaly november végéig eltelt közel másfél évben összesen mintegy 35 ezer család vette igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt közel 82 milliárd Ft értékben. Ebből új lakás vásárlására, építésére 47 milliárd Ft, használt lakás vásárlásához mintegy 33 milliárd Ft, míg meglévő otthonuk bővítéséhez további 1,5 milliárd Ft összegű támogatást kaptak a családok.

 A csok a gyermekvállalást is ösztönzi?

 – Az eddigi adatok alapján az esetek 37%-ában jövőre nézve vállalt gyermek után igényelték a támogatást. Az új lakás építésére vagy vásárlására készülő családoknál ez az arány még magasabb (53%); a legnagyobb vonzerőt pedig a legalább három gyermeket nevelőknek, tervezőknek járó 10 millió Ft-os csok összeg jelenti, hiszen az erre „pályázó” házaspárok több mint négyötöde (82%) kész arra, hogy ezen összeg fejében vállalja további gyermek, gyermekek felnevelését is.

 Mi a véleménye arról, hogy a Párbeszéd szerint „a válság utáni világgazdasági fellendülés, s az ennek következtében jobb teljesítményt nyújtó magyar gazdaság ellenére sem növekszik a családi pótlék, a gyes”?

 – Munka alapú társadalom építését tűzte célul a kormány, így a munkához kötött támogatások növelése a fő célkitűzés. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a gyes esetében nem hajtottunk végre komoly emelést az elmúlt években, hiszen már két év helyett három évig jár az ellátás. A gyed extra bevezetésének köszönhetően pedig aki egyszerre két kisgyermeket nevel, az már kétszeres gyest kap A családi pótlék összege ugyan szinten maradt, viszont bevezettük mellé a családi típusú adózást, amit a gyermekes családok 92%-a igénybe tud venni. Egy gyermek után 10 ezer, két gyermek után idén már 30 ezer, három gyermekre lényegében 100 ezer Ft kedvezmény jár havonta a családi pótlékon felül. Összességében azt mondhatjuk, hogy nincs olyan gyermekes család, aki ne járt volna jobban a kormány családbarát politikájával az elmúlt hat évben. Ez a gyermekvállalásra fordított összegek emelkedésében is megmutatkozik, hiszen a pénzbeli családtámogatási ellátásokra idén 43%-kal költünk többet, mint 2010-ben.

 A családtámogatások fontos részét jelentik az adókedvezmények, áfa-visszatérítések. Mennyien éltek ezekkel a lehetőségekkel?

 – A 2016 januárjában bevezetett áfa-visszatérítési támogatás, amely szintén az otthonteremtési program fontos eleme, tavaly november végéig mintegy 4 ezer családnak jelentett segítséget 19 Mrd Ft összegben. Azok a családok pedig, akik generálkivitelezőt bíztak meg a munkával, a csökkentett összegű, 5%-os áfakulcs jelentette megtakarítást tudták igénybe venni. Ami a családi adókedvezményt illeti, tavaly mintegy 1 millió gyermekes család élhetett vele, egy átlagos háztartás mintegy 250 ezer Ft plusz jövedelemre tehetett szert 2016-ban ennek az intézkedésnek köszönhetően.

 2017-ben milyen pozitív változások lépnek életbe a családok érdekében?

 – Ami a pénzbeli ellátásokat, kedvezményeket illeti, a kétgyermekesek családi adókedvezménye a tavalyi havi 25 ezer Ft-ról tovább emelkedik havi 30 ezer Ft-ra; ez mintegy 350-360 ezer családnak jelent segítséget. Az első házasságukat kötő pároknak most már minden esetben két évig jár a havi 5 ezer Ft-os adókedvezmény, egyfajta „állami nászajándékként”. A minimálbér 15%-os emelésével a gyed maximális bruttó összege is tovább nő, 178 500 Ft-ra, ez a kisgyermekes anyák mintegy háromötödét érinti kedvezően. A rászoruló gyermekek étkeztetéséről a tanítási, vagy nevelési időszakon kívül, a szünidőben sem feledkezünk meg jövőre sem, az erre fordított költségvetési összeget több mint negyedével (6,7 milliárd Ft-ra) emeljük. Szintén nagyon fontos kiemelni azokat a változásokat, amelyeket a bölcsődei rendszerben, a kisgyermekek napközbeni ellátásában tervezünk. 2017-től új, rugalmasabb és a helyi igényekhez jobban igazodó intézménytípusok: mini bölcsőde, családi bölcsőde és munkahelyi bölcsőde jelennek meg a 3 év alatti gyermekek napközbeni ellátásában. 2018 után pedig a települési önkormányzatoknak a 10 ezer lakosnál kisebb településeken is biztosítaniuk kell az ellátást ott, ahol a 3 év alatti gyermekek száma meghaladja a 40 főt, illetve ha ennél kevesebb ugyan, de legalább 5 kisgyermekes szülő jelzi igényét erre. Az új rendszernek köszönhetően azt várjuk, hogy 2019-től legalább a települések egyharmadán elérhetővé válik a kisgyermekek napközbeni ellátása, így a nagyobb városok mellett a kisebb vidéki településeken élőknek is több lehetőségük lesz kisgyermekük napközbeni elhelyezésére. A tervezett bővítések, új intézmények létrehozására jelentős uniós források is rendelkezésre állnak, nem kevesebb mint 100 milliárd Ft értékben. A munkahelyeken is ösztönözzük a gyermekelhelyezési lehetőségek biztosítását: a munkahelyi bölcsődék létesítésére, működésére fordított összegek 2017-től már nem növelik a társasági adó alapját, ezáltal nem eredményeznek magasabb adófizetési kötelezettséget, így megszűnik az ellenösztönző hatás. Javítunk a kisgyermeknevelők bérezésén is, ezzel növelve a pálya vonzerejét; tavaly a felsőfokú végzettségűek bérét emeltük közel másfélszeresére, idén pedig a középfokú végzettségűek részesülnek majd a garantált bérminimum emelése, valamint a bölcsődei pótlék bevezetése miatt számottevő mértékű bérfejlesztésben. Támogatjuk továbbá a kisgyermeknevelőket abban is, hogy a középfokú végzettségűek minél többen felsőfokú végzettséget szerezhessenek, ezzel mélyítve ismereteiket, szakmai tudásukat.

Fontos még megemlíteni, hogy idén szeptembertől immár az általános iskola ötödikesei számára is – több mint 700 ezer tanulónak – ingyenes lesz a tankönyvellátás, ami a szülőknek komoly megtakarítást jelent az iskolakezdéskor.

 Az egyszülős családokat is támogatják?

 – Természetesen a családpolitikai eredményekből az egyszülősök is részesülnek: gondolhatunk itt akár a csokra, a gyed extrára vagy a családi adókedvezményekre. Emellett az egyedülálló szülők gyermekeit előnyben kell részesíteni ezután a bölcsődei felvételénél. Ez számukra különösen fontos, hiszen ők egyedüli családfenntartók, így nyilván minél előbb szeretnének ismét munkába állni a szülés után, ezt viszont csak akkor tudják megtenni, ha a gyermekük napközbeni elhelyezése, gondozása biztosítva van.

 Visszatekintve; az elmúlt évek családpolitikája meghozta a demográfiai eredményt?

 – Úgy gondoljuk meg, hiszen 2011 óta folyamatosan, évről évre nő a termékenységi ráta, ami azt mutatja, hogy a családok egyre inkább mernek gyermekeket vállalni. Emelkedik a házasságkötések száma is: 2015-ben 30%-kal több esküvőt tartottak, mint a kormányváltás idején, és tavaly az első tíz hónapban további, 10% feletti emelkedés történt. Kevesebb a válás, és az abortuszok száma is csökken. Tehát az a családbarát politika, az a hatalmas anyagi, költségvetési forrás, amit az elmúlt években a kormány a családok támogatására fordított, minden mutató szerint meghozta a gyümölcsét, és a lefelé tartó spirált, amelyben az ország 2010 előtt volt, sikerült pozitív irányba átfordítanunk.

 Milyen a nemzetközi és a visegrádi államokon belüli megítélése a magyar családpolitikának?

 – Magyarország felismerte azt a demográfiai kihívást, amellyel Európának szembe kell néznie, és azt is határozottan kimondtuk, hogy nem külső erőforrásból, hanem saját magunkra támaszkodva kívánjuk ezt a problémát megoldani. Ezért a családok érdekeit középpontba helyező családpolitikát folytatunk, amit egyre szélesedő, nemzetközi szimpátia és elismerés övez. A sikeres nemzetközi együttműködés eredményeként idén májusban Budapestet a családok fővárosává, a családokra fókuszáló nemzetközi rendezvények kiemelt helyszínévé tesszük.

 

Medveczky Attila