vissza a főoldalra

 

 

 2017.01.27. 

Visszásak a korrupciós ügyekkel terhelt baloldal vádjai

Folyamatosan nő a foglalkoztatás és csökken a munkanélküliség

A baloldal minden idők legkorruptabb kormányzását követte el, és még mindig egymást érik az olyan korrupciós ügyek, amelyekben a baloldal érintett – jelentette ki Hollik István Fidesz–KDNP-s honatya, akit a Hiszékeny-ügyről, az Alstom-kenőpénzről és a foglalkoztatottsági mutatókról is kérdeztünk.

 2010-től polgári kormánya van Magyarországnak, s mégis még mindig vannak olyan korrupciós ügyek, melyekben a baloldal érintett?

– Pontosan. Három ügyről van tudomásunk, ezek nemrég láttak napvilágot, és mindegyik a szocialistákhoz, a szocialista párthoz vagy a 2010 előtti kormányzáshoz kapcsolódik. Ahogy említette a kérdésében, valóban furcsa, hogy még hét évvel a kormányváltás után is vannak olyan korrupciós ügyek, melyek a 2010 előtti szocialista kormányzás idejére nyúlnak vissza. Az első az Alstom metrószerelvények beszerzése. A 2-es és a 4-es vonalhoz vásárolt a fővárosi önkormányzat metrószerelvényeket. A francia és a brit korrupcióellenes hatóság vizsgálódott az ügyben, és a britek azt állapították meg, hogy 2,3 millió euró kenőpénz kerülhetett az Alstom cégcsoporttól magyar politikai döntéshozók zsebébe. Ebből az összegből 600 ezer eurónak már „megvan a gazdája”, hiszen az Medgyessy Péter egyik tanácsadó cégéhez került. Viszont azt a mai napig nem tudjuk, hogy a hiányzó 1,7 millió euró melyik szocialista, vagy SZDSZ-es politikus zsebében landolt. Új fejlemény, hogy a fővárosi önkormányzat vizsgálóbizottságot állított föl, amelyik január 9-én zárta le munkáját. Megállapították, hogy ez a közbeszerzés aggályos, s adott esetben jogszerűtlen elemeket is tartalmazott. Megfogalmazták, hogy a közbeszerzés szinte az Alstomra volt kiírva, így gyakorlatilag más nem is nyerhette volna meg. Azt kell felderíteni hét évvel a kormányváltás után, hogy hová lett az 1,7 millió euró.

 Mely szerveknek a feladata ennek a földerítése, hiszen hatalmas összegről van szó?

 – Amint említettem az angolok és a franciák is nyomoznak, és természetesen a vizsgálóbizottság jelentését a Fővárosi Önkormányzatnak el kell fogadnia. Amennyiben úgy látják, hogy feltárultak, napvilágra kerültek olyan körülmények, dokumentumok, akkor valószínűleg bírósághoz vagy rendőrséghez fordulnak.

 A négyes metróval kapcsolatban viszont az ellenzék az MSZP-től a Jobbikig a kormányt hibáztatja, mert decemberben a 4-es metró egyik szerelvénye füstölt a Szent Gellért térnél, s a főváros nem kap elegendő kormányzati forrást.

 – A 4-es metró ügyében jobban teszik a szocialisták, ha hallgatnak. Nem csak a szerelvények beszerzése miatt, hanem, mert az elmúlt 25 év talán egyik leggyanúsabb és legfeleslegesebb beruházása volt a 4-es metró, aminek a költségei az egekbe szöktek. Olyan metrót sikerült közel 20 év alatt a szocialista-szabaddemokrata fővárosi önkormányzatnak megvalósítania, amelynek a szükségessége is megkérdőjelezhető. Az pedig, hogy egy egyszeri technikai problémából politikai hecckampányt csinálnak, a szánalmasság kategóriájába sorolható.

 Ez az első ügy. A másik kihez kapcsolódik?

 – Hiszékeny Dezső szocialista országgyűlési képviselőhöz. Emlékezhetünk arra, hogy még XIII. kerületi alpolgármesterként olyan ügybe keveredett, mely szerint pénzt kért azért, hogy egy cukrászda bérleti jogát az önkormányzattól egy vállalkozó megkapja. A vállalkozó feljelentette Hiszékeny Dezsőt, és egy hangfelvételt is bemutatott, melyen elhangzik, hogy ötmillió forintot kell fizetnie. A vállalkozó azt állította, hogy Hiszékeny erre a felajánlásra bólintott egyet és a kezével ötöt mutatott. Első fokon a bíróság nem találta kielégítőnek a bizonyítékokat, az ügyészség viszont igen, ezért másodfokon tárgyalják az ügyet – ami január 9-én vette kezdetét. Senki sem gondolhatja komolyan, hogy elfogadható lenne Hiszékeny Dezsőnek az az állítása, hogy azért sem mutathatott ötöt, mert hiányzik az egyik ujja – hiszen egy embernek két keze van.

 Hiszékeny ügyvédje azt mondta, hogy „politikai indíttatású ügyről van szó, amelyben az ügyészségnek semmiféle bizonyítéka nincs, kizárólag a célja világos: le akarják járatni az MSZP egyik politikusát”. Mi erről a véleménye?

 – Az eljárást nem az ügyészség indítványozta, hanem egy vállalkozó, aki az ügy érintettje és károsultja volt. Értjük, hogy politikai szintre akarja vinni ezt az ügyet Hiszékeny Dezső, és egy „hadjárat áldozataként” állítja be magát – de ez hazugság, és állítása a tényekkel is ellenkezik. Ettől függetlenül, jogállamban élünk, s várjuk meg a bíróság döntését.

 A harmadik téma már Dunakeszihez kapcsolódik?

 – Pontosan. Miközben az MSZP azt hirdeti magáról, hogy már megújult, s a megújulást bizonyítják új országos és helyi politikusai, Dunakeszin ez a megújulás egy olyan embert – Fári Jánost – ültetett a helyi MSZP elnöki székébe, aki önkormányzati képviselő is, s akiről decemberben derült ki, hogy sikkasztásért egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Sőt másik két gazdasági bűncselekmény miatt is eljárást kezdeményeztek ellene. Tehát hiába hazudnak a szocialisták megújulást, még mindig teli vannak korrupciós ügyekkel – ezért gondoltuk azt, hogy fontos erről beszélni.

 Ráadásul arról a Fári Jánosról van szó, aki azt nyilatkozta a kormánypártokról, hogy „mutyi mutyi hátán”.  

– Megszokhattuk, hogy a szocialisták kiabálnak a kormánypártokra korrupciót – minden alap nélkül, és feljelentést sem tesznek –, s közben pedig ők vannak teli ilyen ügyekkel. Annak ellenére, hogy ez fölháborító, úgy gondolom, nekünk kötelességünk, ha már ilyen vádakkal illetnek minket, nyilvánosság elé tárni az ő ügyeiket – melyek igazak, hiszen például Fáriról bárki megtudhatja, hogy felfüggesztettet kapott.

 Mit gondol, hogyha egy ilyen eset egy kormánypárti politikussal fordulna elő, akkor a balos sajtó hogyan reagálna?

 – Nálunk ilyen nem fordulhat elő, mert senki sem állhat a törvények fölött. Pártcsaládunkban eddig is zéró tolerancia volt a korrupcióval szemben.

 Térjünk rá a gazdasági helyzetre. Az MSZP-s Tóbiás József szerint a „ 2017-es költségvetés a cserbenhagyás költségvetése, ugyanazt a politikát jeleníti meg, amely tovább szélesíti a szakadékot a jómódú kiváltságosok és a létválságban élő milliók között.” Mit gondol erről?

 – A szocialisták politikája azért bukott meg 2010 előtt, mert nem figyeltek az emberekre. Politikájuk nem a lakosság életének jobbításáról, hanem saját hatalmuk megőrzéséről szólt. Ezzel szemben a Fidesz és a KDNP mindig a magyar emberek problémáira fókuszál. Meghallhatjuk a problémákat, és megpróbáljuk azokat megoldani. Az első, és a leglényegesebb a munkahelyteremtés. El kell érni, hogy aki szeretne, tudjon és legyen is lehetősége dolgozni. A szocialisták nyolc éve alatt 200 ezren veszítették el állásukat. Majdnem 12%-os volt a munkanélküliség 2010-ben. A polgári kormány elérte, hogy mára a munkanélküliségi ráta 4,5%-ra csökkent, a foglalkoztatottság pedig a rendszerváltoztatás óta nem volt ennyire magas. 700 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben. 4 millió 414 ezer a foglalkoztatottak száma. Mivel a szocialisták cserbenhagyták a fiatalokat, s a fiatalok munkanélkülisége több mint 30%-os volt – ennél csak Görögországban és Spanyolországban volt rosszabb a helyzet –, külön öröm az, hogy most csak 11%-os az arány. Ezzel a fiatalkorúak munkanélkülisége tekintetében uniós átlag alatti szintet értük el. Természetesen nem lehetünk elégedettek, sok még a tennivaló, de az irány helyes. Továbbra is az a célunk, hogy politikánkkal minden magyar ember egyre jobban járjon. Több kedvezménnyel támogatjuk a családokat, otthonteremtéssel, adókedvezménnyel.

 Említette a foglalkoztattak számát. Erre mondják többen, hogy így könnyű, és csalóka mutató, hiszen bele számítják a közmunkásokat is.

 – Jogos a kérdés… A közmunkaprogramot a kormány, már annak bevezetésekor is, átmeneti megoldásnak tekintette. Fontos, hogy legyen egy olyan lehetőség, amellyel azok is tudnak élni, akik évekig-évtizedekig nem dolgoztak. A közmunkaprogram számukra nyújtott megoldást, hiszen mi a szocialistákkal ellentétben nem segélyeket akartunk adni, hanem munkát. Azt szerettük volna, hogy mindenki a munkájáért kapott bérből éljen meg. Viszont ma azt tapasztaljuk, hogy a közmunkaprogramban résztvevők nem akarnak elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon. Ezért fontos kormányzati törekvés, hogy a programban részt vevők különböző ösztönzők segítségével a versenyszférában találjanak munkát. A legfrissebb foglalkoztatottsági adatok szerint 22 ezerrel kevesebb közmunkás volt 2016 végén, mint egy évvel ezelőtt – ez azt jelenti, hogy ők a versenypiacon helyezkedtek el. Ez már jó irány, s ami ennél is lényegesebb, hogy kormányzati közvetítéssel fontos bérmegállapodást kötöttek a munkáltatók és a munkavállalók, aminek köszönhetően 15%-kal nő a minimálbér, és 25%-kal a garantált bérminimum. Cserébe a kormány évi 5%-os adócsökkentést adott a munkáltatóknak. Ez ösztönözheti a közmunkásokat arra, hogy a versenypiacon keressenek munkát, ugyanis a minimálbér és a közmunkáért kapott bér között egyre nagyobb lesz a különbség.

 A pénzügyi stabilitás – mellőzve a „kincstári optimizmust” – a továbbiakban is fennmarad?

 – Minden jel erre mutat; a kormány idén is 3% alatti GDP-arányos hiánnyal számol. Míg a szocialisták kormányzása alatt megduplázódott az államadósság, és 2004 és 2010 között megszakítás nélkül túlzottdeficit-eljárás alatt állt hazánk, addig 2010 óta évente 3% alatti a hiány és 2016 első három negyedévét 164 milliárd államháztartási többlettel zárta a kormány, ami EU-s szinten is kiemelkedő.

 

Medveczky Attila