vissza a főoldalra

 

 

 2017.06.23. 

A népszínházi modellt követjük

Eddigi legmagasabb nézőszámát érte el a zalaegerszegi színház

A szezonban 270 előadást játszottak, a produkciókat több mint 76 ezren látták, és a bérletesek száma meghaladta a 11 ezret – közölte Besenczi Árpád a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója, s hozzátette: „Vigh László országgyűlési képviselő úr polgármester úrral azon lobbizik miniszterelnök úrnál, hogy történjen meg a színház régóta húzódó rekonstrukciója. A színpad, a színpadtechnika, illetve a kiszolgáló egység állapota nagyon leromlott.”

 Elöljáróban értékelje a most véget érő évadot, beszéljen a nézőszámról, és a bérletesek számának alakulásáról. Az utóbbi eléggé meghatározza egy színház életét, mert az abból származó bevételek alapot jelentenek a következő évadra.

 – Ebből a szempontból is sikeres évadot zártunk, mert ennyire magas nézőszám még soha nem volt színházunk életében. 11 ezer 170 bérletesünk, közel 77 ezer nézőnk volt és 270 előadást játszottunk. Tehát növekedtek bevételeink, és ennyi bérletet még sosem adtunk el. A 2016–2017-es évadban kissé túlsúlyba kerültek a könnyedebb, szórakoztatóbb műfajok, de kínáltunk magvasabb, gondolatébresztő darabokat is. Elég nehéz a nagyszínpadi előadások kapcsán megtalálni azt az egyensúlyt, hogy mindenkinek a kedvében járjunk. Úgy tűnik, most ez sikerült, mert ezek a magas nézőszámok azt mutatják, hogy nézőink szeretik a színházat, és „lábukkal” szavaznak mellettünk.

 A bérleteseik mind zalaegerszegiek, vagy a környék településeiről, s talán más megyékből is jönnek?

 – Vas, Veszprém és Somogy megyei nézőink is vannak. Érdekes módon nagyon sok vidéki látogatja színházunkat. Beutazásuk többletköltséget jelent számukra. Próbálunk lobbizni érdekükben, hogy a város, vagy a megyei önkormányzat valamennyire támogassa őket. Ettől függetlenül vidéki nézőink nagy száma mindenféleképpen örvendetes.

 Egyes direktorok kíváncsiak a nézők véleményére. Vagy személyesen, előadások után beszélgetnek velük, vagy egy ládikát helyeznek el, amibe a színházlátogatók behelyezhetik levélkéiket, esetleg egy netes felület nyitnak meg erre a célra. Önök is figyelembe veszik a nézők visszajelzését? Mert a kritika általában szubjektív.  

– A fővárosi kritikus nálunk ritka, mint a fehér holló. Több száz kilométeres utat nem hajlandó megtenni egy előadás megtekintéséért – ha csak mi nem utaztatjuk le őket. Alapvetően nem a kritikusoknak csinálunk színházat, hanem a nézőknek. A modern technikát használva inkább a Facebook oldalunkon és a színház honlapján olvassuk az egyes előadásokról, darabokról a nézői véleményeket. Nagyok sok pozitív visszajelzést kaptunk, ahogy építő jellegű kritikákat is. A ládikát pedig azért helyeztük el, mert abba lehet leadni a szavazatot az évad legjobb előadására és színészére – ez egyfajta közvélemény-kutatás. Leginkább a honlapunkra írják a nézők kritikáikat, vagy szóban közlik a szervező osztállyal, s ők továbbítják azokat a vezetőségnek.

 A fenntartó, a megyei jogú város elégedett a magas nézőszámmal?

 – Alapvetően nagyon jó, kiegyensúlyozott a fenntartóval való kapcsolatunk. Polgármester úr szinte mindegyik premierünket megtiszteli jelenlétével és beszédet is tart. S emellett nagy segítséget kaptunk a Zalaegerszeg megyei jogú városától, mert a színház előcsarnoka 2017-ben teljesen megújult. Viszont tönkrement a színház fűtési rendszere, szerencsére akkor, mikor beköszöntött a jó idő, így nem kellett kényszerszünetet elrendelni. A több mint 30 milliós beruházás felét az önkormányzat finanszírozza. De senki sem írja elő, hogy konkrétan milyen darabokat játsszunk. Évente a kulturális bizottság előtt ismertetem a következő évadot, azt véleményezik, kérdéseket tesznek fel. A magas néző- és bérletes szám jelzi feléjük, hogy a színház működik, él és élni akar. Vigh László országgyűlési képviselő úr polgármester úrral azon lobbizik miniszterelnök úrnál, hogy történjen meg a színház régóta húzódó rekonstrukciója. Nem a nézőtéri rész, hanem a színpad, a színpadtechnika, illetve a kiszolgáló egység került nagyon leromlott állapotba. Jó lenne új világítási parkot és hangpultot beszerezni, hiszen jövőre nagy fába vágjuk a fejszét, Webber Evitáját szeretnénk bemutatni, amit Böhm György állít színpadra. A mi kis analóg hangpultunk erre nem lesz alkalmas… Remélem, 2018 végére elkezdődik a színház rekonstrukciója, vagy talán be is fejeződik.

 Hol játszanak a felújítás ideje alatt?

 – Amikor megkapjuk a konkrét, pozitív választ a rekonstrukcióra, akkor gondolkodunk ezen. Következő évadunkat barátommal, Sztarenki Pál művészeti vezetővel úgy terveztük, hogy a nagyszínházban hat bemutatónk lesz – tehát nem készülünk a kiköltözésre.

 Ha már itt tartunk, kérem, ismertesse a következő évad darabjait. Amint említette a most lezárult évadban inkább a könnyedebb darabok kaptak helyet. A vidéki színházaknak viszont mindenféle igényt ki kell elégíteni, nem játszhatnak csak posztmodernt, sem csak musicalt.

 – A következő évadban is a népszínházi modellt követjük, és igyekszünk minden igénynek megfelelni. Arra törekszünk, hogy évadonként legyen két-három olyan produkció, ami azért jóval elgondolkodtatóbb, kortárs dráma. 2017 őszén az Evitát mutatjuk be. Ray Cooney Család ellen nincs orvosság című vígjátékát én rendezem, s ez lesz az első nagyszínpadi előadás. Novemberben lesz a Szent Péter esernyője; a Mikszáth művéből készült átiratot Moravetz Levente állítja színre. 2018-ban tűzzük műsorra Székely János Caligula helytartója című színművét Sztarenki Pál rendezésében. Arthur Miller Az ügynök halála c. drámáját Lukáts Andor rendezi, és az évadot a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról c. zenés darabbal zárjuk, amit Bal József állít színpadra. A stúdiószínpadon Müller Péter A vihar kapujában című színművét mutatjuk be, mely Akutagawa Ryunosuke novellájából készült. A darabot Gergye Krisztián táncművész rendezi. Már előre elkészült két ifjúsági előadásunk, Karinthy Tanár úr kérem című vígjátéka, amit Sztarenki rendezett, illetve a Tantermi deszka sorozatunkon belül – ami nagyon sikeres volt az elmúlt szezonban is – Madák Zsuzsanna írta a Verona, 1301 című beavató előadást. Ezenkívül lesz még egy ifjúsági premierünk, a Pán Péter, amit Bereczki Csilla rendez.

 Jönnek új színészek is a színházhoz?

 – A Kaposvári Egyetem színművészeti karáról két fiatal nálunk tölti gyakorlatát, Helmeczi Eszter és Helvaci Ersan. Ők lesznek társulatunk új tagjai.

 Nehéz Zalaegerszegre csábítani a végzős színinövendékeket?

 – Bizonyára nehezebb, mint azokhoz a színházakhoz, melyek közelebb vannak Budapesthez. A népszínházi modell előnye, hogy a kezdő színész többféle műfajban próbálhatja ki magát. Vallom, hogy a szakmát vidéken lehet megtanulni.

 

Medveczky Attila