vissza a főoldalra

 

 

 2017.05.19. 

Nem hagyjuk a hagyományos családmodellt szétverni

Egyre több ifjú csatlakozik hozzánk, és vezetőségünk is fiatalodott

Tisztújító közgyűlést tartott a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) április 23-án, melyen a küldöttek új elnököt és új elnökséget választottak. A budapesti Berlin Hotelben megtartott rendezvényen a tagok Pataki Jánost választották meg újabb két évre a KCSSZ elnökének. Elnök úr szerint a tévéből elsajátított minták kritika nélküli átvétele komoly életviteli zavarokat okozhat a fiataloknál, a következmények pedig az egész életükre kihathatnak.

 A következő két évre milyen feladatokat tűzött ki a maga elé?

 – A Szövetség legfontosabb feladata a Kárpát-medencei családbarát összefogás bővítése és a fiatalok minél nagyobb arányú bevonása az egyesületek munkájába. Mindkét területen optimista vagyok, hiszen évről évre egyre több egyesület csatlakozik Szövetségünkhöz, illetve 2012-ben elindított Családlánc mozgalmunkhoz. Az ezredforduló óta a velünk együttműködő szervezetek számát majdnem megtízszereztük. Az is örömteli fejlemény, hogy rendezvényeinken egyre több családos fiatal vesz részt. Pár évvel ezelőtt még attól féltünk, hogy szép lassan nyugdíjas klubbá válunk, mára azonban a trend megfordult, megkezdődött a generációváltás. Az egyesületek vezetésében is egyre több fiatal bukkan fel. Nagyon fontos feladat még a szórványmagyarság közösségi életének megszervezése, hiszen itt fenyeget legjobban a magyarság feladásának, a beolvadásnak a veszélye. Szerencsére itt is jelentős eredményekkel büszkélkedhetünk, egyre több elcsatolt, szórványterületen sikerült olyan közösségi programokat, hagyományteremtő megemlékezéseket szerveznünk, amelyek segítenek az ott élőknek, különösen a fiatalságnak gyökereik, a magyar örökség megőrzésében, ápolásában. Azt is nagyon szeretnénk elérni, hogy a vállalkozói szféra megjelenjen támogatóként a magyar nemzeti öntudatot erősítő, a hagyományos családmodellt népszerűsítő rendezvényeinken.

 Hogyan képesek összefogni, koordinálni több mint 80 szervezet munkáját?

 – Egyesületeink kiválóan meg tudják szervezni helyi közösségi életüket. A Szövetség feladata az, hogy megteremtse azt a platformot, ahol a szervezetek értesülnek egymás programjairól, és hogy segítséget nyújtson a határokon átívelő kapcsolattartáshoz. Van közösségi oldalunk, honlapunk és közös levelezőlistánk is, tehát bár hagyományokat ápolunk, a harmadik évezred adta lehetőségeket is maximálisan kihasználjuk.

 Miként kapcsolódik önökhöz a Családlánc mozgalom?

 – A Családlánc mozgalmat a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége hozta létre 2012-ben azzal a céllal, hogy olyan szervezetek is részt vehessenek a Szövetség munkájában, akik tevékenységüknél fogva nem minősülnek családszervezetnek, azonban egyetértenek a céljainkkal, a hagyományos családmodell és a gyermekvállalás népszerűsítésével, a magyar hagyományok ápolásával, a nemzeti öntudat erősítésével.

 Hogyan lehet a házasságot, illetve a gyermekvállalást népszerűsíteni, mikor a kereskedelmi tévékben, a bulvársajtóban szinte másról sem hallani, olvasni, mint hogy kinek, miért csődölt be a házassága, no meg, hogy szingli életmóddal lehet igazán karriert építeni?

Valóban nehéz. Szerencsére a mi közösségünk nem tévézős fajta. Családbarát akkor volt a tévé, amikor egy utcában csak egy volt belőle. Akkor még volt a tévézésnek közösségszervező hatása. Vitték a tévés házhoz a szomszédok a sámlit, és az utca együtt megnézte a Tenkes kapitányát, aztán pedig – ha már így összegyűltek – jól átbeszélték a közös dolgaikat. A tévé ma a családok ópiuma: mérgezi, kihűti a kapcsolatokat. Bőven vannak olyan családok az országban, ahol egész este csak annyit mondanak egymásnak, hogy „kapcsold be” és „kapcsold át”. Ráadásul a csatornák – tisztelet a kivételnek – már nem tájékoztatni, hanem a legalpáribb módon szórakoztatni akarnak és a féktelen fogyasztásra ösztönöznek. Sajnos a gyerekek nem az M5 érdekes, tanulságos oktató programjait, hanem az úgynevezett valóságshow-kat nézik, a szülők pedig közömbösen mindezt hagyják nekik. Ez szerintem rendkívül káros a gyermekeinkre. A tévéből elsajátított minták kritika nélküli átvétele komoly életviteli zavarokat okozhat a fiataloknál, a következmények pedig az egész életükre kihathatnak. Én azt javaslom mindenkinek, hogy vigye ki a sufniba vagy le a pincébe a tévéjét, és az időt, amit idáig bambulással töltöttek, szánják inkább egymásra és a gyerekekre.

 Abban szinte minden szociológus egyet ért, hogy a család a társadalom alapja. Ha a családok sérülnek, rajtuk keresztül sérül az összes közösségi forma?

 – Nem hagyhatjuk a hagyományos családmodellt szétverni, mert utána semmi sincs, csak sötét űr tátong. Ha nincs apa, nincs anya, nem lesz kitől átvenni a mintákat és szerepeket, amit pedig nem kapunk meg, tehát nincs a birtokunkban, azt értelemszerűen tovább sem tudjuk adni az utódainknak. A papír nélküli együttélést sem támogatjuk, mert vagy annyira erős egy kapcsolat, hogy azt Isten, ember és a hatóság előtt hivatalosan is vállalni lehet, vagy bele sem érdemes vágni. Én abban bízom, hogy ez a „bújjunk össze, aztán lesz, ahogy lesz” hozzáállás csak egy múló hóbort, és hamarosan kimegy a divatból. Mélységesen egyetértek például azzal a megkötéssel, hogy a csokot csak és kizárólag házaspárok vehetik fel.

 Magyarországon a legmagasabb szinten elismerik a család fontosságát. Támogatják a sokgyermekes családokat. De mi a helyzet a határon túl? Például a globalizálódó világ kihívásai mennyire kezdik ki a hagyományos székely családmodellt?

 – Olyan mértékű támogatást, amilyenben a magyarországi családok részesülnek, az elcsatolt területeken élők a többségi kormányoktól nem kapnak. Az otthonteremtési és az adókedvezmények a munkavállalás támogatása és a többi juttatás még a legutóbbi brüsszeli családkonferenciánkon is komoly csodálatot és talán egy kis irigységet is keltett. A székely családmodell az anyaországinál ellenállóbb: Székelyföldön azért még a „férj, feleség, gyermekek modell” az uralkodó.

 Egész Kárpát-medencét érintő kihívás az elvándorlás a jobb kereset reményében. Hogyan lehet a magyar fiatalokat – éljenek Magyarországon vagy a határon túl – szülőföldjükön tartani?

 – Biztos receptet egy hamis, a fogyasztást értékként beállító világban, nagyon nehéz adni. Egyre több fiatalhoz kell eljuttatni, hogy a fogyasztáson alapuló, hamis értékrend kiégéshez, boldogtalansághoz vezet. Nagy a baj akkor, amikor már nincs értéke a szerelemnek, a kapcsolatok sima szexé silányulnak és a gyermekvállalás is áldozatul esik a karriernek és habzsolási vágynak. Sajnos, vannak az emberiség történetében intő példák arra, mi történik azokkal a társadalmakkal, amelyeken úrrá lesz az önző hedonizmus. Eltűnnek, mint Róma. Sajnos az európai keresztény civilizációt, nem is olyan hosszú távon, szintén ez a veszély fenyegeti. Vagy képesek leszünk megújulni – visszatérni keresztény gyökereinkhez és a hagyományos családban, valamint gyermekeinkben keresni a boldogságot – és benépesítenünk kontinensünket, vagy megteszik helyettünk ezt más népek, mi pedig eltűnünk a történelem süllyesztőjében. Ezt nem szabad hagyni. A KCSSZ, sok más civil szervezettel együtt, ennek a forgatókönyvnek a megvalósulása ellen küzd. A kormányzat határon túli vállalkozásokat felkaroló politikája és a hazai családtámogatási rendszer kiterjesztése az elcsatolt területeken élő magyarokra, nagyon jó irány.  

Idén milyen képzéseket, táborokat szerveznek?

 – Május végén egy kétszáz fős küldöttséggel mi is részt veszünk majd a Családok Budapesti Világtalálkozóján. Az Andrássy úti családi majálison több pavilont is állít a KCSSZ, melyekben bemutatnánk az egyesületeink munkáját és a magyar népművészet, kézművesség és gasztronómia legnemesebb hagyományaiból is szeretnénk ízelítőt adni. Mint évek óta minden nyáron, idén is legalább 100 Kárpát-medencei gyermek vehet majd részt Erzsébet-táborozásban. Lesznek gyermektáborok Erdélyben, Kárpátalján, Felvidéken és a Vajdaságban is. A tervezés jelenleg is zajlik. A Nemzeti Színház és az Állami Operaház remélhetően idén is ingyenes előadásokon látja majd vendégül a Kárpát-medencei magyar családokat. Hosszan tudnám sorolni azokat a családbarát eseményeket, amelyek a Szövetségünkhöz fűződnek.

 

Medveczky Attila