vissza a főoldalra

 

 

 2017.05.24. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXIX. évfolyamának 21. száma!

A tartalomból:

Csorja Gergely: „KÜLÖNLEGES VEZETŐ FELELŐSSÉG”

Miközben Brüsszel a magyar kormányt ekézi a hetedik cikk mumusával, Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter és Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter vezetésével német–francia munkacsoport alakult, amely javaslatokat dolgoz ki az Európai Unió és az euróövezet továbbfejlesztéséről. A továbbfejlesztés kifejezés némileg finomkodó megfogalmazása annak, amire Németország és Franciaország készül. Ugyanis azért kell „továbbfejleszteni” az euróövezetet, mert az Európai Unió nem tekinthető jól működő szervezetnek sem pénzügyi, sem gazdasági, sem védelmi, sem politikai szempontból.

 22 „keresztessel” végzett

Pokolgépes merénylet történt hétfő éjjel az észak-angliai Manchester legnagyobb rendez vényközpontjában, a Manchester Arenában. A kedd esti adatok szerint a támadásban 22- en életüket vesztették, 59-en megsérültek. A halálos áldozatok és a sérültek között is sok a gyermek és a tizenéves fiatal. A legfiatalabb azonosított áldozat egy nyolcéves kislány. Ahogy Theresa May brit kormányfő fogalmazott, „hideg számítással” elkövetett merényletről van szó, amelynek elkövetője a brit társadalom legfiatalabb tagjait vette célba. A merénylet Ariana Grande amerikai énekesnő telt házas koncertjének végén történt, a 21 ezer férőhelyes Manchester Arena előcsarnokában, a jegypénztárak közelében, éppen akkor, amikor a több ezres tömeg távozóban volt a rendezvényről.

 Csurka István: HELYZET VAN

Tény az, hogy a magyar keresztény oldal ébred és távlatos terveket állít szembe a rombolás programjaival, acsarkodásaival. Az új Magyarország tehát roppant nehéz körülmények között, de reménykedve és elszánásokkal, végre-valahára kifejeződő akaratokkal indul. A liberális piacgazdaság összeomlása, a globalista erőszak lelepleződése, a hazug mítoszok korszakának vége a felszabadulás élményével tölti el a felébredő nemzettudatokat. Tudjuk, látjuk, mennyi talmiság, léhaság és gazemberség vesz még körül bennünket, lesz még sok gondunk, bajunk a rombolás programjával indulókkal, az ötszázalékos törpe kisebbség program nélküli nagyszájúival, de végre látjuk, hogy fordult egyet a csillagóra. Most a gondolkodó, becsületes, tevékeny, bensőleg szabad és bátor emberek kora köszönt ránk. Sok-sok küzdelemmel, fájdalmas veszteségekkel és vérrel, verítékkel, de mégiscsak a mi saját időnk jön el végre.

 VÁLASZTÁS – GYULA

Kiss Szabolcs, a Fidesz–KDNP jelöltje nyerte Gyulán a vasárnapi időközi képviselő- választást, amelyet a korábbi fideszes képviselő, Balogh Lajos váratlan halála miatt kellett kiírni. Most vasárnap a Jobbik ugyanúgy, mint Zuglóban, nem indított jelöltet, ezzel a Molnár (MSZP)–Gyurcsány (DK)–Karácsony (Együtt) triász jelöltjének győzelmét akarta elősegíteni. A gyulai képviselői helyért a Fidesz–KDNP, a Gyulai Városbarátok Köre, a Magyar Munkáspárt, a Haza Nem Eladó Mozgalom Párt indított jelöltet, és indult egy független jelölt is. A névjegyzékben 2662-en szerepeltek.

 Ki kérjen bocsánatot

Kísértet járja be az ellenzéki sajtót, a liberálbolseviki terrorizmus kísértete. Egy Bruck nevű terrorista a tehetségtelen üresfej által főszerkesztőként jegyzett És c. sajtótermékben megírta, hogy amikor majd a liberálbolsik megnyerték 2018-ban a választásokat, akkor az ellenzékbe jutott Fidesznek már nem lehet joga semmihez. Ki kell őket iktatni (esetleg irtani?). Börtön, vagyonelkobzás, köztulajdonba vétel, közélettől eltiltás. A másik, a Fekete-Győr nevű terrorista betört az Origo szerkesztőségébe, végigvonult az asztalok között. Bruck szavai és Fekete Győr léptei nyomán Szamuely szelleme és a győri beszéd sejlett fel: „A hatalom a kezünkben van. Aki azt akarja, hogy visszatérjen a régi uralom, azt kíméletlenül fel kell akasz tani. Az ilyennek bele kell harapni a torkába. A magyarországi proletariátus eddigi győzelme nem került különösebb áldozatokba. Most azonban szükség lesz arra, hogy vér ömöljön. A vértől nem kell félni. A vér –acél: erősíti a szívet, erősíti a proletár öklöt. Hatalmassá fog tenni bennünket a vér. A vér lesz az, mely az igazi kommünvilághoz elvezet minket. Ki fogjuk irtani, ha kell az egész burzsoáziát!” (Szamuely Tibor 1919. április 20-ánGyőrben elhangzott beszéde) Botka László pedig az MSZP „Fizessenek a gazdagok!” jelszava jegyében kampányol.

 1900 milliárd forinttal támogatják jövőre a családokat

Példamutató a magyar családtámogatás az unión belül

A kormány egyik legnépszerűbb intézkedésére, a Nők 40 programra, a „nagymamanyugdíjra” jövőre 26 milliárd forinttal több jut, összesen 260 milliárd forint. A rendkívül népszerűnek bizonyult családpolitikai intézkedés célja, hogy visszaadja a családoknak a nagymamákat, akik így többet lehetnek együtt unokáikkal, megkönnyítve ezzel a szülők életét. Eddig százezres nagyságrendben éltek ezzel a lehetőséggel – közölte Dr. Beneda Attila. Az EMMI család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára arra is felhívta a figyelmet, hogy a termékenységi ráta, azaz a gyermekvállalási kedv a 2010- es 1,23-as mélypontról mostanra 1,48-ra emelkedett.

 Diplomás ápolók mesterfokú képzése a betegellátás javulásáért

A fejlesztés szükséges, a szakmai tevékenység pontosítása időszerű és fontos

Az OECD két éve indított vizsgálatot 39 országban, köztük az Európai Unió 28 tagállamában azért, hogy felmérje annak a feladatátadási rendszernek a hatékonyságát, melyhez hasonlót mi is bevezetnénk. Az adatok szerint nőtt a betegek elégedettsége, csökkent az elkerülhető okból bekövetkező halálozás és az ellátórendszer költséghatékonyabban működik – nyilatkozta a Magyar Fórumnak Dr. Betlehem József népegészségügyi és az egészségügyi rendszer hatékonyságának növelése érdekében kiterjesztett hatáskörű szakdolgozói ellátási modell fejlesztésének koordinációjáért felelős miniszteri biztos.

 Újbuda kiemelten gondoskodik az idősekről

Minden hatvan feletti lakosa egészséges, aktív életet élhet

Az Egészséges és Aktív Időskor projekt nem klasszikus értelemben vett házi segítségnyújtásra épül és lényeges szervezeti eleme az Újbuda 60+ Programnak. Utóbbi havonta átlagosan 300 programot és még további szolgáltatásokat biztosít az időskorú kerületi polgároknak, legyen az sport, kultúra, közösségi program, mentálhigiénés szolgáltatás, kedvezményes vásárlás és tanulási lehetőség – hangsúlyozta megkeresésünkre Dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere.

 A balliberálisok újra belerúgtak a határon túli magyarokba

A magyar szisztéma a szintén vegyes német rendszer példáját követi

Ismét elővette az ellenzék, illetve a hozzá köthető médiumok, hogy a 2010 után kialakított választási rendszer aránytalan, a Fidesz–KDNP-nek kedvez, csökkentve a kormányváltásra készülő erők győzelmi esélyeit. Dr. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója úgy véli, „bár a választási rendszereket szokás kategorizálni, de tisztán sem többségi, sem arányos rendszer nem létezik, és a vegyesek között is óriási a szórás: ahány ország, annyi választási rendszer.”

 A horvátok nem akarnak előrehozott választásokat

A magyarság gazdasági erejének növelésével biztosítható a szülőföldön való boldogulás

A stratégia megszövegezésekor megpróbáltunk az itteni magyar vállalkozók és gazdálkodók kedvében járni, ismerve igényüket. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne a magyarok lakta vidék legyen Horvátország legszegényebb területe – szögezte le Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) ügyvezető elnöke, akit a horvát kormányválságról is kérdeztünk.

 A valódi alkotás szakrális, ima

Baráth Fábián szobrászművész: a kortárs művészet alkotásait egyre nehezebb dekódolni, illetve, hogy a megfejtés módja nem megfelelő. Ha valaki belép egy kiállítóterembe, nem kaphatja meg készen azt az élményt, amit megkaphat mondjuk az okostelefonon vagy egy tablet által. Nem adatáramot talál, amit könnyen és gyorsan asszimilálhat. Művészi alkotás megfejtésekor nem információszerzésről van szó, hanem a néző saját tudatának magasabb szintre emelése a cél.

 Népszerűsége nem veszített ragyogásából

Bud Spencer szerint Kárpáti minden idők legnagyobb vízilabdázója volt

Május 17-én a Nemzeti Fórum Kölcsey Köre konferenciasorozata 48.rendezvényének Kárpáti György, a Nemzet Sportolója, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó volt a vendége. A rendezvényen bemutatták Kárpáti György–Káel Csaba: Gyurika – egy pólós vallomásai című könyvet. Miért szükséges egy vérzékeny orr egy vízilabdázónak? Milyen volt a kapcsolata Carlo Pedersolival? Mit mondott Kárpáti Puskás Öcsinek? Hogyan engedte át a vizsgán dr. Németh János, a Polgári Eljárásjogi Tanszék vezetője? – többek között ezekre a kérdésekre kaptuk meg a választ az esten.

 Igazi népszínházi repertoárt állítottunk össze

Nézőszámunk a sok pótszékes előadásnak köszönhetően 103,7%-os volt

„Tragikomédia, nagyoperett, rockmusical, commedia dell’arte, tánc, zenés vígjáték, mesedarabok, kísérleti stúdió-előadások szerepelnek kínálatunkban – úgy gondolom, meg tudunk felelni az elvárásoknak” – jelezte megkeresésünkre Blaskó Balázs, az egri Gárdonyi Géza Színház direktora.

 Szerzetesrendnyi munkát végzett egyedül

Barlay Ödön Szabolcs: A katedrális – Fejezetek Prohászka Ottokár életéből 1858–1905

Prohászka az esztergomi papnevelő intézetben érik a magyar katolikus megújulás vezéregyéniségévé, s az őt fél évszázaddal követő hazai katolikus reneszánsz eszmei alapjainak lerakójává. Programadó beszédét A sajtó feladata a modern harcban címmel 1903. június 7-én mondta el Nyitrán az Országos Pázmány Péter Egyesület gyűlésén. Ebben többek között elhangzik: „míg a másik oldal sajtója azt mondja, ez az élet és semmi más, nekünk ez nem elég, nekünk az örök eszméket kell visszahoznunk, ezeket az elfáradt, elzsibbadt lelkekbe lehelnünk. A művészetnek szüksége van egy végtelen horizontra. A materializmus látóhatára szűk. Az emberiségnek örök, végtelen ideálokra van szüksége. Haza, család, erkölcs, erény: mindezek e fojtott légkörben nélkülözhetetlenek. A materializmus elhervasztotta ezeket.”

 Jancsó Badacs Károly: Gondolatok az elhallgatott palotáról

A budai királyi palota száztíz évvel ezelőtt lezajlott kibővítése a magyar művészet és iparművészet remekeinek az építészet keretein bévüli díszbemutatása. A nemzet művészi alkotó képességeinek díszfelvonultatása. A világégésben lerontott, békeidőben lecsupaszított és kiállítótérré átminősített, elhallgatott palota megérdemelné, hogy visszahelyeztessen régi jogaiba. A csehek prágai Hradcanyja a csehek szimbóluma. Pozsonyi várunkban a szlovák népnemzet Szlovákia függetlenségének, életképességének szimbólumát látja. Magyarországon az országnak háza van, amely az ország jelképe, de a nemzetnek háza nincs. A cseh és a szlovák példát megélve és látva kívánom a magyarhoniaknak, hogy a budai vár, a budai királyi palota beharangozott rekonstrukciója ne csupán helyreállítása, de rehabilitálása is legyen e palotának, és váljon újra a nemzet, a magyarság rátermettségének és képességeinek jelképévé.

 Märle Tamás: BOMBÁK ÉS HATÁROZATOK ÖSSZTÜZÉBEN

Európában polgárháború van. Egyelőre nem az eddig megszokott, a történelemkönyvekből ismert formában. Talán a partizánakciókhoz lehetne hasonlítani, ahogy időről időre lecsapnak az iszlamisták, miközben egyes helyeket már gyakorlatilag elfoglaltak. Calais-nál hiába szüntették meg a dzsungelnak nevezett sátortábort, az onnan kitelepített bevándorlók a környéken maradtak, és mindent megpróbálnak, hogy átjussanak a csatornaalagúton az Egyesült Királyságba. Ugyancsak arab kézen vannak az ún. no-go zó- nák, ahova a német vagy francia rendőr már be sem meri tenni a lábát.

 

Keresse a Magyar Fórumot május 25-étől az újságárusoknál!

 

Előfizetési információk: info@magyarforum.hu ; +36-30-7545-012, +36-1-781-3236 (hétfőn és pénteken 10-16 óra között –visszahívjuk)

A Heti Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 12.844 Ft, fél évre: 6422 Ft.

A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 5880 Ft., fél évre: 2940 Ft.

Számlaszám: 11712004-20341426-00000000, A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

Kérjük, a közleményben olvashatóan tüntessék fel a nevet, a címet, irányítószámmal együtt, különben nem tudjuk beazonosítani az előfizetőt.

 

KÜLFÖLDI olvasóinkhoz!

 Szeretnénk szíves figyelmükbe ajánlani a nemzeti szellem, a keresztény erkölcsiség fórumát. A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre 200 USD, a Magyar Fórum hetilap előfizetési díja egy évre 200 USD. Az előfizetés forintban és devizában történhet. Mivel számlavezető bankunk USA-dolláros csekket nem vált be, ezért kérjük, főleg tengeren túli előfizetőinket, hogy vagy más valutában, pl. kanadai dollárban, vagy, ami a legjobb, átutalással küldjék a pénzt a megadott számlaszámra.

 Számlaszám:

 11712004-20341426-00000000

 Számlatulajdonos:

 A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

 Számlavezető:

 OTP Bank Zrt.

 SWIFT (BIC) kód:

 OTP V-HU-HB  

IBAN-szám:

 HU36117120042034142600000000

 

Kérjük, ne felejtse el megadni – olvashatóan –az előfizetés időtartamát, illetve pontos nevét és címét!