vissza a főoldalra

 

 

 2017.05.26. 

Jobbikos korrupciógyanú Ózdon

Egyértelmű az összefüggés a korrupció és Simicska érdekei között

Egy hete volt Janiczak Dávid ózdi jobbikos polgármesternek arra, hogy tisztázza magát a városi ivóvízellátás modernizálásával kapcsolatos beruházás ügyében, de képtelen volt erre – közölte a Magyar Fórummal Németh Szilárd. A Fidesz frakcióvezető-helyettese elmondta: „az országgyűlésben is téma volt, de Vona Gábor pártelnök ugyanúgy hallgatott, mint kezdetben a »KGBéla« ügyben. Kíváncsian várom Vona véleményét is. Lát-e összefüggést korrupció gyanújába keveredett alelnökének ügye és pártja gazdájának, Simicska Lajosnak az érdekei között?” A Fidesz az ügyészséghez fordul az ügyben.

 Honnan szerzett a Fidesz információt az ózdi polgármester korrupciógyanús ügyéről?

 – Két héttel ezelőtt a neten olvastuk, ahol le is játszották azt a felvételt, amelyen a Janiczákot jól ismerő emberek felismerték a polgármester és samesza hangját. A felvételen arról egyeztetnek, hogy a nekik kedves pályázónak kellene megnyernie a tendert. A samesz pedig azt mondja ezen a felvételen, hogy ő utánajár a másik pályázónak, és megpróbálnak a cégről begyűjteni kompromittáló anyagokat. Ezzel szeretnék érvényteleníteni a nekik nem tetsző pályázatot. A maffiafilmbe illő egyeztetés után eltelt pár hét, és hogy, hogy nem, a jobbikos polgármesternek kedves cég győzött, amely ráadásul 10%-os felárral, 40 millió forinttal többért vállalta a munkát. Ekkor kérdeztük meg, hogy mi az igazság ebben az ügyben, de Janiczak Dávid válaszra sem méltatott bennünket. Nem válaszolt arra, hogy valóban az ő hangja szerepel-e a felvételen, hogy beleszólt-e a közbeszerzési eljárásba, arra sem, hogy esetleg le kellett-e fizetnie valakit, vagy netán ő kapott cserébe 10%-ot? Így ez, a rendkívül sok kérdést felvető történet, továbbra is tisztázásra vár. Nem csupán politikai és erkölcsi ügyről van szó, hanem súlyos közbeszerzési szabálytalanságok is felvetődhetnek, ami már törvénysértés. És sokan továbbra is úgy gondolják, hogy a korrupciós szál is jól nyomon követhető lenne. Bízom benne, hogy rövid időn belül tisztázódik a helyzet. A Kormány és a Fidesz álláspontja egyértelmű és világos: korrupcióval szemben a zéró tolerancia elvének kell érvényesülnie. Mindenképpen ki kell derülnie az igazságnak. Korrupció nem maradhat következmények nélkül.

 Azt tudjuk, hogy a Jobbikos polgármesternek jutott-e az árkülönbözetből?

 – Mivel nem válaszolt erre a kérdésre sem, így tőle nem tudjuk. Janiczak valószínűleg ismeri azt a magyar közmondást, hogy akinek vaj van a fején, az nem menjen ki a napra. De egy pártalelnök, aki ráadásul polgármester is, az számadással tartozik a bizalmukat adó választóknak. Ezért még a parlamentig is eljutott ez az ügy. Az országgyűlésben is téma volt, de Vona Gábor pártelnök ugyanúgy hallgatott, mint kezdetben a „KGBéla” ügyben. Kíváncsian várom Vona véleményét is. Lát-e összefüggést korrupció gyanújába keveredett alelnökének ügye és pártja gazdájának, Simicska Lajosnak az érdekei között?

 Ráadásul a Jobbik mostanában elég sok zűrös ügybe belekeveredett.

 – Így van. Furcsa mód Magyarországon éppen az ellenzék van tele korrupciós ügyekkel, a szélsőbaltól a szélsőjobbig egyaránt. Úgy vélem a Jobbik és a szociálliberális baloldal egymásra találásának több mozgatórugója is van, de a milliárdos gazdik pénze és a politikai hatalom iránti sóvárgás köti őket igazán egybe.

 Mondana konkrét példát is?

 – Olyan plakátokkal akarták lejáratni, befeketíteni a magyar miniszterelnököt, amelyeken bűncselekmény elkövetésével vádolták meg. Aztán kiderült, hogy ők a sárosak ebben a kérdésben is. Nem csak azért, mert az alaptalan, hazug és aljas rágalmazással éppen a Jobbik követett el bűncselekményt. Hanem mert először nem mondták meg, mibe került a plakáterdő, és letagadták a valós darabszámot is. Majd azt hazudták, hogy 150 millió forintos banki kölcsönből finanszírozták az egész ocsmányságot. Az igazság az, hogy országszerte 9000 plakátot raktak ki Simicska Lajos médiabirodalmának tábláira, ami a reklámszakemberek szerint minimum egymilliárdos ügylet. Ezt valakinek valamiből fizetnie kellett! Ki fizette és miből? A Jobbik gyűjtögette össze, ezért az ózdi ügy is? Vagy a milliárdos fizetett, majd rendelt is Vonától cserébe valamit? Mi a korrupció, ha nem ez?

 Tesznek büntető fejlejelentést?

 – A parlamentben Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt felelte, hogy a hatóságok megteszik a szükséges lépéseket, őt idézem: „Amennyiben ezek az adatok valósak, akkor a bűncselekmény gyanúját mindenképpen felvetik, a magyar igazságszolgáltatási szervek, bűnüldöző szervek, remélem, megteszik feladatukat, és eljut az ügy abba a stádiumba, amikor majd biztosan tudhatunk mindent.” Mi mindenképpen az ügyészséghez fordulunk.

 Nem tartja felháborítónak, hogy pont a Jobbik rágalmazza állandóan a kormányt korrupcióval – sőt országgyűlési képviselője fizikailag megfenyegette az egyik államtitkárt –, és hallgat, mint süket disznó a fűben, mikor ő keveredik bele ilyen ügyletbe?

 – Természetesen ez felháborító. Mindenféle mondvacsinált üggyel, korrupcióval vádolnak minket, provokálnak, és közben a parlamentben Szilágyinak elhangzik a hírhedt mondata, amely nagyon komoly fizikai fenyegetés azon kívül, hogy rendkívül trágár. Majd rögtön csatlakozott hozzá frakciótársa, a karcagi Lukács László, aki szerint itt az ideje elnáspángolni a Fideszeseket. Visszatérve a korrupcióra; a zéró tolerancia elve szerint a kormány és a kormánypártok a közélet tisztaságának elkötelezettjei. A korrupciót sem a maga köreiben, sem máshol nem tűri el. Akikről a Fideszben bebizonyosodott, hogy korruptak, azok régen elhagyták a pártot, kizártuk őket. Az a milliárdos pedig, aki megpróbálta a Fideszt rákényszeríteni arra, hogy az ő érdekeit képviselje, az nálunk zárt ajtókat, süket füleket talált. Ezért más pártot keresett magának. Mert a Fideszben senkit sem lehetett zsarolni, rávenni arra, hogy egy milliárdos érdekeit tartsa szem előtt a magyar emberek érdekeivel szemben. Simicska ekkor talált rá Vona Gáborra és a Jobbikra. Véleményem szerint egyértelműek az összefüggések a jobbikos korrupció és a milliárdos érdekei között. A Jobbikban mára a pénz és a hatalom a legfőbb mozgatórugók. Hol van már a nemzeti-radikális értékrend, s ez kit érdekel a jobbikos politikusok közül? Saját szavazóikat is többször becsapták, gondoljunk a népszavazásra, az alaptörvény-módosításra, a Soros-egyetem melletti kiállásukra. Amit tettek, az a nemzet arculcsapása, a választópolgárok akaratának a teljes semmibevétele, a jobbikos támogatók cserbenhagyása.

 Másik, lényeges téma: az EU olyan fejlesztési stratégiát dolgozott ki, amely pozitívumként állítja be a bevándorlást, ezért Magyarország megvétózta a dokumentum elfogadását. Dr. Szabó Szabolcs, az Együtt csepeli és soroksári országgyűlési képviselője a Soros-egyetem és a migránsok bejövetele mellett lobbizik. Mennyire hiszik el szavait a csepeliek és a soroksáriak?

 – Szabó Szabolcs és pártja bevallottan migránspárti. Sokan emlékeznek még arra, amikor 15 ezer illegális migránst akart Csepelre telepíteni. Aztán durván nekiment a kvótaellenes népszavazásnak Soha egyetlen határvédelmi intézkedést – sem a kerítés megépítését, sem a honvédek határra vezénylését, sem a tranzitzónák megszigorítását, sem a migránsok kóborlásának megszüntetést – nem szavazta meg a Parlamentben. Csepelen és Soroksáron az emberek dr. Szabó és pártja erőszakoskodása ellenére higgadtak tudtak maradni. S úgy, ahogy az egész országban, pontosan felmérték saját érdekeiket. Kiálltak hazánk függetlensége, családjaink biztonsága és a kormány antimigrációs politikája mellett. A kvótaellenes népszavazáson több mint 21 ezer csepeli és több mint 6500 soroksári kérte erre választott képviselőjét is. Szabó Szabolcsot a választói akarat azonban egy cseppet sem érdekelte, de a jelek szerint ma sem érdekli.

 

Medveczky Attila