vissza a főoldalra

 

 

 2017.03.10. 

Märle Tamás: A „csodafegyver”

A balliberális oldal olyan szinten lejáratta magát, hogy mára nincs egy vállalható arca sem. A legelvetemültebb liberálbolsevikokon kívül a baloldali érzelműek között sincs, aki jó szívvel szavazna rájuk. Egyik hiteltelenebb, mint a másik. Tolvajok egész sora, alkoholisták, drogosok, pszichopaták, nincs olyan arc, aki néhány százaléknál többet hozna. Hiába Soros Gyuri bácsi temérdek vagyona, amellyel a civileket pénzeli, hiába a hirtelen meggazdagodott kétfarkúak egyre sűrűbb mocskolódása a nemzeti oldal irányába, Juhász Péterék rendszeres füttyögése vagy Gyurcsány Ferenc tragikomikus kirohanásai.

Habár most elkönyvelhet magának egy kisebb sikert a gyorsan párttá is szerveződő Momentum Mozgalom, maguk is tudják, hogy komoly kilátásaik nincsenek. Nem véletlenül mondták, a 2022-es választásokra készülnek, nem a 2018-asra. Az efféle nyilatkozat jól hangozna egy tizenéves úszótól, aki szerényen azt nyilatkozza, hogy nem a mostani, hanem a következő olimpiára készül, de egy politikai párttól ez csak annyit tesz, hogy maguk sem gondolják komolyan, hogy valaha is hatalomra kerülhetnek.

Se vállalható arcot, se hiteles programot nem tud felmutatni a liberális oldal, így nem marad más, mint a kormány egyes döntéseinek, terveinek a megfúrása. Előrángatni olyan témákat, amelyekkel be lehet hergelni az embereket, amelyek kapcsán el lehet velük hitetni, hogy hozzányúlnak a pénztárcájukhoz, hogy korlátozzák a szabadságukat. Így gyakoroltak nyomást a kormányra a vasárnapi boltbezárások ügyében, és így hülyítették be az embereket olimpiaügyben. Hiába támogatták még egy éve ők is, most kapva kaptak az alkalmon: meg lehet akadályozni egy magyar törekvést, ráadásul úgy, hogy annak nemzetközi visszhangja is legyen.

Most jöhet a következő lépés, az LMP is népszavazást akar kezdeményezni és azon fáradozik, hogy aláírásokat gyűjthessen Paks 2 ellen. Az MSZP és a Momentum máris jelezte, hogy a segítségükre fog kelni. Kérdés, hogy ez az újabb téma megmozgatja-e az embereket, továbbá ugyancsak kérdés, hogy a következő egy évben még elő tudnak-e rángatni olyan témát, amellyel esetleg a kormány ellen lehet hangolni az embereket.

Más esélyük nincs, de egy-egy ilyen akcióval is legfeljebb annyit érnek el, hogy majd néhánnyal több liberális ül a parlamentben. Hiszen 2018-ban elsősorban nem arról fogunk szavazni, hogy akarunk-e budapesti olimpiát vagy Paks 2-t, hanem arról, hogy folytatódjon-e a családok támogatása, legyenek-e további beruházások, felújítások, álljon-e továbbra is a kerítés a déli határon és legyen-e a következő években is karakán képviselete Magyarországnak a világban