vissza a főoldalra

 

 

 2017.03.24. 

Csak összefogással lehet ismét nagy Magyarország

Magyarország a nagyság kapujában áll, de csak egységgel, együttműködéssel, bátorsággal és a kisszerű pártviták felfüggesztésével lehet ismét nagy, erős, gyarapodó ország - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Hódmezővásárhelyen. Lázár János az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen közölte: egész pártok, politikusok gyülekezete és működése épül a tagadásra, az elutasításra, minden ellenzésére és megakadályozására. "Ez már kezd aggasztó mértéket ölteni" - fogalmazott.

"De mi van a nemeken túl? A semmi? A tegnapi kicsiség? Egy ország nem épülhet nemekre" - jelentette ki.

 "Igazi bátorság ahhoz kell, hogy merjünk igent mondani" - mondta a térség országgyűlési képviselője, hozzátéve: "a magyaroknak igazi bátorság sosem a külső ellenség legyőzésére, hanem a saját magukkal való szembenézéshez kellett". Kiemelte: a magyarok mindig akkor tudtak nagy dolgokat véghezvinni, amikor összefogtak, amikor nem arra koncentráltak, ami szétválasztja, hanem arra, ami összeköti őket. "Ez ma is érvényes" - közölte.

 Lázár János szerint az is elég, ha "egy-egy nagy ügy erejéig jobban szeretjük Magyarországot, mint amennyire utáljuk egymás pártjait". Mint mondta, még nincs késő, az energiákat közösen a kihívások legyőzésére, cselekvésre kell fordítani.

 A miniszter beszéde végén több bátorságot, hazafiasságot és "több Magyarországot" kívánt a Kossuth téren megjelent ünneplőknek.

 Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester olyan "világméretű kihívásról" beszélt, amelyben Európa államai nem tudnak egységesek lenni. Úgy fogalmazott, "Európa elvesztette az irányt", hűtlen lett az alapító eszmékhez. Magyarország - ahogyan 169 éve - most ismét példát mutathat az "ébredező Európának" - jelentette ki.

 Karol Biernacki, Lengyelország tiszteletbeli konzulja magyarul elmondott köszöntőjében a két nemzet közötti szoros barátságról, azonos történelmi útjáról beszélt. Közölte: "a közösségvállalás felbecsülhetetlen napjainkban, amikor Európa gyengélkedik".

 

(MTI)