vissza a főoldalra

 

 

 2017.03.29. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXIX. évfolyamának 13. száma!

A tartalomból:

 Az európai jövő a visegrádi négyekben (V4) van

A miniszterelnök a pódiumbeszélgetésen kifejtette: arra számít, hogy az európai fejlődés súlypontja a kontinens nyugati részéről a közepére fog kerülni.Ezt egyrészt azzal magyarázta, hogy tőlünk nyugatra mindenhol jelentősen változik az etnikai, társadalmi összetétel, ami szerinte hátrányos, „mi ettől megvédjük magunkat, és ez a mi oldalunkon nagyon nagy előny”.Másrészt a V4-ek országainak továbbra is erős kulturális talapzata van, amelynek lényege, hogy bár modern társadalmak, de megmaradnak a keresztény fundamentumoknál – mondta.Emellett – folytatta a kormányfő – Közép-Európában töretlen a hit a családokban, ami a gazdasági fejlődésben is óriási versenyelőny.Azzal is érvelt a térség mellett, hogy Közép-Európában nem azokat becsülik, akik ügyeskednek, hanem azokat, akik letesznek valamit az asztalra. Ezért itt nem fog kiépülni egy segélyalapú társadalmi rendszer, ehelyett egy munkaalapú épül ki, ami szintén nagy előny – fogalmazott.Úgy összegzett: „ha Európában van jövő, akkor az elsősorban Közép-Európában van”. Szerinte ugyanis a nyugatiak olyan „hátizsákokkal” indulnak a versenyfutásba, amelyekkel nehéz lesz boldogulni.A miniszterelnök arra számít, hogy 8-10 év múlva úgy fognak beszélni a V4-ekről, mint Európa legerősebb gazdasági motorjáról.A visegrádi együttműködést méltatva azt is mondta: hiszi, hogy a visegrádi tagállamok meg tudják újítani az európai demokráciát és az egész Európai Uniót. (csorja/mti)

 Csurka István: A FELELŐTLENSÉG FELSŐ FOKA

A Jobbik megjelenésével a felelőtlenség eddig páratlan foka jelent meg, sajnos, nemcsak a politikai életben, hanem mindenütt. A talajt ehhez a hosszú, túlnyújtott liberális korszak, a féktelen egoizmus, a kábítószerezés és az a pária lét és szereptelenség teremtette meg, amelyet már a kommunista korszakban is át kellett élnie a fiatalságnak, és amely szereptelenség a rendszerváltás után is folytatódott. Az ember a kommunista, majd a posztkommunista rendszerekben eleve csak ürge, de ha lázad vagy ha lázadást játszik, ha lázadást pótcselekszik, akkor, mint a kábítószeres, egy időre megszabadulhat ürgesége nyomasztó terhétől.

 Csicskapártok

Az azért érdekes, hogy Vonát afelől nem kérdezgetik sem egyenesen, sem ferdén a nézeteiket vállalókkal szemben mészárosként fellépő libsi műsorvezetők, hogy a világ fényességének gondolja-e az iszlámot és arról sem, hogyan lehet fő tanácsadója az, aki Haynaunak a bresciai hiénának a híve. Rossz nyelvek szerint(akik jelenleg még akár a Lánchíd rádió, akár a HírTV vagy a Magyar Nemzet kötelékébe tartozzanak is) ez azért van így, mert előre egyeztetnek, megállapodnak miről folyjon a csevej, legutóbb állítólag maga Simicska utasította, mímeljen már kis elhatárolódást tőlük az ATV-ben Vona, különben rájuk ég a csicskapárt mint epithetonornans.

 Juhász Péter félti a megélhetését?

A 2014-ben MSZP–DK közösjelöltként is induló Juhász Péter hirtelen elutasítja azt „a 2010 előtti világot”, melynek jelenlegi önkormányzati tisztségét köszönheti. A füttyögő pártelnök valószínűleg érzi, hogy polgárpukkasztó politikájával semmi esélye sincs önállóan bekerülni az Országgyűlésbe, így a tavaly ilyenkor már adományokért kampányoló Juhász Péter láthatóan ismét elkezdett aggódni egzisztenciális ellehetetlenülése miatt. A baj nagy, hiszen úgy tűnik már a Momentumnak is kínos Juhász ajánlkozása.

 A segélyezési rendszer jól működik

Pályázataink azért népszerűek, mert nem szükséges kapacitást is bővíteni

Megnyíltak az önkormányzatok idei fejlesztési, illetve rendkívüli támogatási pályázatai; a települési önkormányzatok rendkívüli támogatásaira ebben az évben 11 milliárd forintot különített el a Belügyminisztérium. Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a Magyar Fórum megkeresésére közölte: kevés település kerül olyan helyzetbe, hogy szociális feladataihoz külön támogatást kelljen igényelnie.

 A hódítás

Nagyszabású interjú keretében mondta el véleményét a Német Gazdasági híreknek Wolfgang Bittner író arról, hogy miért alakult ki ez a jelenlegi, szerinte rendkívül veszélyes helyzet, amelyért egyértelműen a három nyugati szövetségest, az USA-t, a NATO-t és az EU-t terheli a felelősség. A berlini fal leomlásával úgy tűnt, van remény egy békés és bizakodó Kelet és Nyugat közötti együttélésre. De ma, az akkori orosz elnök, Gorbacsov által emlegetett „közös európai ház” elképzelhetetlenül messze van, és több éve már hidegháborús helyzet uralkodik, Európa ismét szétszakadt a Balti-tengertől a Fekete-tengerig.

 Magyar Információs Pont és Könyvsarok Szudánban

Eredményes a déli nyitás politikája, nem kis mértékben kulturális jelenlétünk miatt

A Magyar Pont tájékoztatást nyújt Magyarországról, a magyar nyelvről és kultúráról, a magyarországi ösztöndíj-lehetőségekről. Ez még most egy sarok, két nagyobb könyvespolc, tele változatos irodalmi és tájékoztató jellegű anyagokkal, amit a közeljövőben bővítünk – közölte a Magyar Fórummal Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára.

 Nem engedjük a nemzeti szuverenitás korlátozását

Hatásköröket vonna el a tagállamoktól az EU energiaügyi szabályozása

Magyarország a megújuló energiaforrások mellett az atomenergiára is támaszkodik – emelte ki Dr. Aradszki András a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára, aki úgy véli, hogy hazánk áramfogyasztási szükségleteit akkor sem lehetne kizárólag időjárásfüggő megújuló energiaforrásokból fedezni, ha a jelenlegi megújulós erőművi kapacitásunkat megtöbbszöröznénk.

 Ne érje hátrányos megkülönböztetés az Ausztriában dolgozó magyarokat

A belső schengeni ellenőrzés teljesen felesleges, és hosszú távon bizalmatlansághoz vezet, ami kihathat az együttműködés más területeire

Takács Szabolcs Ferenc európai uniós ügyekért felelős államtitkár: azt is közöltem KarlheinzKopffal, hogy az eljárás alatt álló személy szabadon távozhat egy irányba; ahonnét jött. Amíg nincs jogerős döntés az ügyében, addig nem tudjuk biztosítani, hogy belépjen a schengeni térség területére, hiszen akkor nem felelnénk meg a schengeni kódex előírásának.

 A nehezebb utat választottam

Dósa Mátyás, színész, énekes, a szolnoki színház tagja: Amikor kiléptem a Barátok köztből, kiléptem az utcára az utolsó forgatási napomon, azt éreztem, szabad ember lettem. Ezzel a szabadsággal számomra kinyílt a világ.

Lezsák: fontos feladat az elszakított nemzetrészek értékeinek feltárása

A Székelyföld című folyóirat bemutatja a régiót, és a régióba is behozza a nagyvilágot. Az elegáns, kézbe és zsebbe simuló BibliothecaMoldaviensis fő célkitűzése, hogy mindkét nyelven hozzáférhetővé tegye azokat a moldvai csángó magyarokra vonatkozó forrásmunkákat, amelyek nélkülözhetetlenek e nehéz életű népcsoport múltja és művelődése iránt érdeklődők számára.

 Märle Tamás: Születésnapodra

„Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve!” – mondta a vesztébe rohanó Osztrák–Magyar Monarchia élén álló Ferenc József. Talán ehhez lehetne hasonlítani, ahogy az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfői, valamint az uniós központi intézmények vezetői szombaton délelőtt nagy mosollyal az arcukon Rómában aláírták az EU 60. születésnapja alkalmából kiadott közös nyilatkozatot.

 

Tisztelt Támogatóink!

A Magyar Fórum csak Önökkel, Önökben létezik, az Önök figyelme, segítsége tarthatja életben. Ha tehetik, támogassák az újságot! Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak, mert ezzel támogatják a Heti és Havi Magyar Fórum megjelenését. Teendők a felajánlással kapcsolatban: éves adóbevallásuk elkészítésekor töltsék ki vagy kérjék cégüket, hogy készítse el az ún. 1%-os adóval kapcsolatos rendelkező nyilatkozatot. Ezen nyilatkozaton két adatot kell feltüntetni:

1. A kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

2. A kedvezményezett adószáma: 18670275–1–13

Támogatásukat köszöni: Medveczky Attila, a kuratórium elnöke

 

Keresse a Magyar Fórumot március 30-ától az újságárusoknál!

 

Előfizetési információk: info@magyarforum.hu ; +36-30-7545-012, +36-1-781-3236 (hétfőn és pénteken 10-16 óra között)

A Heti Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 12.844 Ft, fél évre: 6422 Ft.

A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 5880 Ft., fél évre: 2940 Ft.

Számlaszám: 11712004-20341426-00000000, A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

Kérjük, a közleményben olvashatóan tüntessék fel a nevet, a címet, irányítószámmal együtt, különben nem tudjuk beazonosítani az előfizetőt.

 

KÜLFÖLDI olvasóinkhoz!

Szeretnénk szíves figyelmükbe ajánlani a nemzeti szellem, a keresztény erkölcsiség fórumát. A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre 200 USD, a Magyar Fórum hetilap előfizetési díja egy évre 200 USD. Az előfizetés forintban és devizában történhet. Mivel számlavezető bankunk USA-dolláros csekket nem vált be, ezért kérjük, főleg tengeren túli előfizetőinket, hogy vagy más valutában, pl. kanadai dollárban, vagy, ami a legjobb, átutalással küldjék a pénzt a megadott számlaszámra.

Számlaszám:

11712004-20341426-00000000

Számlatulajdonos:

A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

Számlavezető:

OTP Bank Zrt.

SWIFT (BIC) kód:

OTP V-HU-HB

IBAN-szám:

HU36117120042034142600000000

Kérjük, ne felejtse el megadni – olvashatóan –az előfizetés időtartamát, illetve pontos nevét és címét!