vissza a főoldalra

 

 

 2017.04.23. 

Az integráció kudarca

A Németországban élő nagy számú török közösségből majd másfél millióan rendelkeznek választójoggal. Míg Törökországban a vasárnapi népszavazáson az igenek a leadott szavazatok 51,34-át tették ki, addig a német földön élő törökök 63%-a szavazott Erdogan mellett, Belgiumban a 75%-a és az Ausztriában élők 73,2 százaléka. Az Erdogan török államfő jogkörét szélesítő alkotmánymódosítás rendkívül magas támogatottsága annak tulajdonítható, hogy bárhova vesse a sorsuk a törököket, ők törökök akarnak maradni. És ezt akarja a török állam is, mert a mecsetek Németországban a törökországi állami, egyházi intézményrendszertől függően működnek.

Az Angela Merkel kancellár vezette CDU egyik, állítólag tekintélyesebb politikusa, Wolfgang Bosbach azt mondta: tudomásul kell venni, hogy a nálunk élő törökök közül százezrek gazdasági és szociális értelemben ugyan Németországhoz lojálisak, de politikailag és ideológiailag Erdoganhoz. A belügyminiszter, Thomas de Maiziere úgy véli: nem szabad hagyni, hogy még inkább szétsodródjanak a Németországban együtt élő kultúrák. Ezért elvárom, hogy a németországi törökök és a német–török kettős állampolgárok részt vegyenek a közös jövőről szóló konstruktív vitában.

Németország eddig nem volt kellően nyitott a területén élő törökökkel szemben, ezért van egy integrációs problémánk – emelte a tétet Roth kisasszony, a Zöldek egyik vezetője, a Bundestag alelnöke. Szerinte nem korlátozni, hanem éppen szélesíteni kellene a német állampolgárság megszerzésének lehetőségét.

Lehetővé kell tenni, hogy a helyi választásokon a németországi török állampolgárok is szavazhassanak.

Mintha itt kilógna a wilkommenskultur lólába: ha nem kellenek sem liberálisok, sem a szocdemek sem a zöldek a német választónak a jövőben, majd szavaznak rájuk mások: a törökök biztos nem, de sebaj, majd szavaznak a migránsok!

Roht (Vörös) kisasszony, aki Grün (Zöld) hölgy kifecsegi a valós szándékot.

Bennünket pedig az izgat, hogy az európai politikusok jelentős részének van-e még valami köze Európához. Érdekli-e őket a kontinens sorsa, esetleg az itt élő, mégiscsak hellyel-közzel keresztény emberek jövője?

Akár 2,5 millió voksot is meghamisíthattak a vasárnapi török népszavazáson az Európa Tanács (ET) megfigyelő küldöttségének egyik osztrák tagja szerint.

A németországi eredmények nem ezt mutatják.

Európának minden olyan veszélyforrást el kell kerülnie, ami a Törökországgal kötött migrációs megegyezés felrúgását eredményezheti – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Tata Consultancy Services sajtótájékoztatóját követően kedden Budapesten. És igaza van.

 

czyla