vissza a főoldalra

 

 

 2017.04.23. 

Saját érdekében regisztrálja kerékpárját

Amennyiben olyan kerékpárt kínálnak eladásra, amely valószínűleg lopott, értesítik a rendőrséget

Regisztrált kerékpár ellopása esetén az internetes oldalon azonnal lopott státuszúvá teheti az illető a biciklijét, melynek következtében a kerékpár adatai és fényképe nyilvánossá válik, a rendőrök pedig rendelkezni fognak a tulajdonos, és a kerékpár adataival, fényképével, így a körözés elrendelése sokkal pontosabb lehet - közölte lapunkkal Telekné Furák Mónika rendőr alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

 Majdnem egy éve mutatta be a rendőrség a BikeSafe elnevezésű programot Gyulán. Mielőtt az eredményekről esne szó, kérem, mutassa be ennek a programnak a lényegét, mit szolgál az az adatbázis, ami a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával vált országossá?

 –A kerékpárosok számára a legrosszabb a közlekedési baleset, ezt követi az, ha ellopják a biciklijét. Bejelenti a rendőrségen, felveszik a jegyzőkönyvet, s ott elmondja, hogy volt neki egy szép női, vagy férfi kerékpárja, közli a színét, s azt, hogy teljes felszerelésű volt a bicikli, és szerencsés esetben bemutatja a vásárláskor kapott blokkot, jótállást, szerződést. Ezen kívül semmi más nem áll a rendőrség rendelkezésére. Keresünk mondjuk egy piros kerékpárt, amiből több ezret láthatunk az utcákon. A BikeSafe szolgáltatás legfontosabb eleme a kerékpár-nyilvántartás. A regisztráció segíthet a kerékpárosoknak és a rendőrségnek. Ugyanis az adatbázisban a tulajdonos az adatok mellett fényképeket is közzé tehet a kerékpárról, így az ismertetőjegyei mint a vázszám, rongálódások láthatóak lesznek. Ha mégis ellopják a biciklijét, a tulajdonos bejelentést tesz, majd közli, hogy ő regisztrált a honlapon. A kollégák azontúl, hogy átállítják a kerékpár státuszát lopottra, látják, hogy melyiket is keresik. Letöltik a fotókat, amiket az ügyirat mellé csatolnak és megkezdik a célirányos keresést. Amennyiben a rendőrség megtalálja az ellopott kétkerekűt, értesíti a tulajdonost.

 Az adatbázist működtető alapítvány figyelemmel kíséri az internetes hirdető oldalakat is?

 –Nagyon fontos, hogy miután felvisszük az adatokat, figyelik a lopott kerékpárokat. Ha egy ilyen kerékpár felkerül egy hirdetési oldalra, akkor annak utánajárnak, és értesítik a rendőrséget a honlap üzemeltetői, illetve a BikeSafe alapítványának munkatársai.

 Ez azért is lényeges, mert vannak, akik bár bejelentik a lopást, de nem is remélik a kerékpár megtalálását.

 –Ez is egy hozzáállás, aminél csak az a rosszabb, amikor nem is jelentik be a lopást. Ez a nagyobb baj, mert akkor esély sincs az elkövetők felderítésére. Tehát fontos a bejelentés, ahogy az is, hogy minél nagyobb számban regisztrálják a kerékpárjukat. Ezt otthonról bárki megteheti, hiszen ez egy online lehetőség. Bár mi igyekszünk minél több helyen megjelenni, munkahelyekre is szervezünk kitelepüléseket, hogy még szélesebb körben mutassuk be a BikeSafe előnyeit. Hiszen minél nagyobb számban vannak fenn az adatbázisban a kerékpárok adatai, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy azokat lopás esetén meg is találják. Mindez biztonságérzetet is adhat a tulajdonosnak, mert legalább megtette ezt a saját értéke védelmében. Ha mégis ellopják a kerékpárját, akkor a bejelentéskor tájékoztatni kell a rendőrséget, hogy regisztrált a honlapon. Az ott található adatok, fényképek alapján pedig nagyobb lesz az esélye, hogy a rendőrök megtalálják a kerékpárját.

 Egyesek leláncolják a biciklijüket, mások pincében tartják azokat, de akik ezeket kifigyelik, könnyen el is lophatják azokat. Létezik egyéb prevenció is az adatbázison kívül?

 –Nagyon lényeges a kerékpár megfelelő módon való rögzítése, ne egy könnyen elvágható kerékpár zárat vásároljunk a kerékpárjainkra. Amennyiben tárolóban, udvaron tartjuk a kerékpárunkat, ott is célszerű azt valamihez rögzíteni. Legtöbbször azt mondják a sértettek, hogy csak néhány percre hagyták lezáratlanul, őrizetlenül a kerékpárt, s máris ellopták, ezért azt rövid időre is le kell zárni. Miután lezárták a biciklit, a kosárban, csomagtartón, kormányon ne hagyják értékeiket. Hiszem, hogy a nagyobb körültekintés, figyelem eredményre vezethet.

 Még egy éve sem indult el Békés megyében ez a program. Mit mutatnak az adatok, azóta több ellopott kerékpárt sikerült visszaadni tulajdonosának?  

–Jelenleg is folyamatosan rögzítjük a kerékpárok adatait. Ha idővel kialakul egy megfelelően széles adatbázis, akkor már nagyobb a felderítés valószínűsége. Eddig Békés megyében 300-350 kerékpárt regisztráltak a munkatársaim. Nagyon szeretnénk, ha a kerékpár tulajdonosok a regisztrálást otthonról is megtennék. A bikesafe.hu honlapján részletes leírást olvashatnak a rögzítés folyamatáról. A tulajdonosnak a kerékpár adatait (modell, márka, évjárat, vázszám, stb.) kell rögzíteni, továbbá a kerékpárról, legfeljebb 10 képet is fel lehet tölteni. Célszerű olyan egyedi matricákat, ismertetőjegyeket is lefotózni, amelyek segíthetik az azonosítást, a megtalálást. Az otthonról történő regisztráció 300 forintba kerül. A nyilvántartásba vett kerékpár ellopása esetén a honlapon azonnal lopott státuszúvá módosítható, ami után a bicikli adatai, fényképei nyilvánossá válnak. A rendőrök pedig rendelkezni fognak a kétkerekű adataival, fotóival, így a körözés elrendelése, a kerékpár keresése pontosabb és hatékonyabb lehet. Ha pedig a bicikli megkerül, könnyen azonosítható és visszaszolgáltatható tulajdonosának.

 

Medveczky Attila