vissza a főoldalra

 

 

 2017.03.24. 

Folytatódik Kőbánya fejlesztése

A polgárok kerületazonossága és közösségi tudata erősödik

A Kőbányai Önkormányzat február 23-ai képviselő-testületi ülésén elfogadta a kerület 2017. évi költségvetését. Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere: Kőbányán több intézmény, közterület is Szent László nevét viseli. Ezek közül a Szent László tér megújítása, átépítése az idei év tervei között szerepel. A beruházással a tér egységes arculatot kap.

 Mit mutattak a tavalyi adatok, mennyire stabil Kőbánya költségvetése?

 – A felelős gazdálkodásnak köszönhetően a költségvetés stabil, biztos lábakon áll, olyannyira, hogy önkormányzatunk jelentős tartalékokkal rendelkezik, melyeket államkötvényekbe fektetünk be, mert számunkra az a legbiztonságosabb. Működésünk kiegyensúlyozott, így tervezni és finanszírozni is tudjuk a fejlesztéseket. Már a most elfogadott költségvetésünk jelentős tervezési keretet állapított meg a 2018–19-es beruházások előkészítésére, és tartalmazza a forrásokat is. A jelenlegi költségvetés a működés javára rendeződött át, fontos elem a béremelés, hiszen több mint 500 millió forinttal nőtt az a keret, amit a bérek kifizetésére használunk fel. Ez igen jelentős összeg, mert 19,5 milliárdos a költségvetés, s ebből a bérfelhasználás növekménye félmilliárd forint.

 Tehát az a tény, hogy nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum, érintette a kerület költségvetését.

 – Természetesen, de ezen túlmenően megteremtettük a bérrendezés lehetőségét, hiszen nagyon régen nem tudtuk emelni a köztisztviselők illetményalapját. Ezt most megtettük; körülbelül 38 ezerről 45 ezer forintra. Emellett az önkormányzati cégeknél is biztosítottunk keretet a béremelésre. Azoknál az ágazatoknál, ahol nem indult még meg a bérfelzárkóztatás, az önkormányzat meghatározott egy keretet, hogyha ott is elindulnak a programok, akkor az összeget fel tudjuk használni. Tehát nem csak a garantált bérminimum és a béremelés jelenti a növekményt.

 Kőbánya legismertebb nevezetessége a Szent László téren álló Szent László-templom. Magyarország 26. legmagasabb építménye. A Szent László-évhez kapcsolódóan lesznek beruházások, rendezvények?

 – Természetesen – bár ismereteim szerint a Szent László-templom tornya a legmagasabb a hazai templomtornyok közül. Az egyházi épületek közül csak az esztergomi bazilika és a Szent István-bazilika előzik meg. Tervezzük a tér megújítását. Az elmúlt években már megújult a városközpont, amit főleg az épületek felújítása jelentett. Viszont a burkolatok felújítása, a tér rendezése, a parkolóhelyek kialakítása még hiányzik. A Kőrösi Csoma Sándor út kettészeli a teret. Így nem alakult ki a tér egységes arculata. Két ütemben végezzük el a munkát. Először a Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Központ környékét újítjuk fel. Ami bár nagyobb volumenű lesz, szó sincs róla, hogy milliárdos nagyságrendű burkolatépítés kezdődne el. Tehát Kőbányán ésszerűen, de a városközponthoz méltó módon történik majd a felújítás. Nagyon sok programmal készülünk, s ezek közül a legtöbb a Szent László Napokhoz – melyet immár két és fél évtizede rendezzük meg június utolsó hétvégéjén – kapcsolódik. Számos koncerttel, kulturális-és sportprogrammal, Szent László-napi futással, pincefutással, főzőversennyel készülünk. Szent László korához kapcsolódó vetélkedőket bonyolítunk le, és felvesszük a kapcsolatot Szent László nevét viselő településekkel. Többen fel is vetették, hogy Kőbánya mellé Szent László nevét is vegye fel a város.

 A kultúráról térjünk vissza a beruházásokra. Milyen épületeket szeretnének felújítani? Gondolok az iskolaépületekre is, bár már nem az önkormányzat a működtető.

 – Kőbánya vezetése ettől függetlenül fontosnak érzi, hogy lehetőségei szerint hozzájáruljon az iskolaépületek karbantartásához, ahhoz, hogy az itt élő gyerekek minél színvonalasabb körülmények között tanulhassanak. Idén önkormányzati beruházásban, 100 millió forint értékben megújul a Keresztury Dezső Általános Iskola tetőszerkezete. Kiemelt beruházásként a Harmat Általános Iskolában új tornacsarnok épül – mert az iskolában több mint 500 gyermek tanul és a tornaterem mérete nem megfelelő. A beruházást a Kőbányai Darazsakkal összefogva hajtjuk végre, így a kosárlabda utánpótlás egyik bázisa is lesz ez a csarnok. Ennek önrészét a képviselő-testület döntése alapján az önkormányzat biztosítja. Csak ez a két tétel 270 millió forintnyi kiadást jelent a költségvetésben. Folytatjuk az orvosi rendelők felújítását, a tervek szerint a Pongrác úti orvosi rendelő még az idén megújul. Komoly tervek készültek a kőbányai helytörténeti gyűjtemény megfelelő épületbe költöztetésére, mert jelenleg egy pincében üzemel. Ezért egy több mint 300 milliós beruházásra készülünk. A TÉR_KÖZ pályázaton újra indulunk, most az Újhegyi sétány felújításának második ütemével. Utcák, utak, járdák – utóbbira 80 millió forintot szánunk – újulnak meg és több önkormányzati bérlakás szépül meg az év végéig. A sétány két vége, vagyis a Harmat utca és Mádi utca, valamint a Bányató utca és Gergely utca közötti szakasz még felújításra vár. A fővárosi TÉR_KÖZ pályázaton a Kőbányai Önkormányzat sikeresen pályázott és nyert támogatást – folytatta – melyből 2016-ban felújította az Újhegyi sétány középső szakaszát, pontosabban a Harmat utca és Bányató utca közötti szakaszt. Az önkormányzat a Liget téri szolgáltatóház magántulajdonú részét is megvásárolta 2016-ban. A romos, a városrészt elcsúfító épületet a tervek szerint lebontjuk, és végre megkezdődhet a környék rendezése.

 Mit terveznek a Mázsa térre, amit a kerület kapujának neveznek?

 – Azon túl, hogy a kerület kapuja, a délkelet-, kelet-pesti régiónak is fontos központi teréről van szó. 2016-ben visszavásárolta az önkormányzat körülbelül 2 milliárd forintért a 2005-ben eladott Mázsa teret. A tervek szerint állami beruházásban épül egy sportuszoda és egy multifunkcionális sportcsarnok a területen. Emellett több állami fejlesztés is megjelent Kőbányán. Szintén örömteli, hogy elkezdődik a Rákos-patak menti kerékpárút kőbányai szakaszának kiépítése, valamint a kerület belső részein a kerékpárút hálózat bővítése.

 A fejlesztések lényegesek, de az is, hogy az ott lakók magukénak érezzék a megújult tereket, játszótereket. Erősödött a közösségtudat Kőbányán?

 – Egyre erősödik a kőbányai identitástudat, s ez több okra vezethető vissza. Egyrészt olyan programokat kínálunk, amelyek hozzájárulnak a kőbányai identitás erősítéséhez. Másrészt a szociális hálót is egyre erősítjük, és segítünk a rászorultakon. Minden egyes korosztályt megszólítunk, az idősek számára például süteménysütő versenyt, számítógépes tanfolyamot, színházlátogatást szervezünk, míg a fiatalabbaknak koncerteket, művelődési vetélkedőket. Úgy vélem, a kőbányaiak ma már büszkék lehetnek a város számos pontjára. A polgárok kerületazonossága és közösségi tudata erősödik, és már nem szégyenkeznek amiatt, hogy kőbányai lakosok.

 

Medveczky Attila