vissza a főoldalra

 

 

 2017.10.06. 

Gabonaellátásunk biztosított

Mindent megteszünk azért, hogy az élelmiszer-ipari ágazat – és benne a sütőipar – minél inkább felzárkózzon a nemzetközi élvonalhoz

A géntechnológiai módosításoktól mentes, kiváló minőségű magyar gabona keresett árucikknek számít Európában – közölte Nagy István. Az agrártárca miniszterhelyettese hozzátette: „A jelenlegi becslések alapján a világ 2017-es gabonatermelése 4 százalékkal alacsonyabb lesz a 2016-os rekordteljesítménynél. 2017–18-as gazdasági évben a világ gabonatermése el fog maradni a felhasználás szintjétől, amire az utóbbi négy évben nem volt példa.”

 Elérjük gabonából a tavalyi történelmi rekordot?

 – A tavalyi történelmi rekordokhoz képest alacsonyabb idei eredmények ellenére elmondható, hogy az ország gabonaellátása megfelelően biztosított, és exportra is bőven jut áru. Az őszi búza aratása mindenütt befejeződött. 958 ezer hektáros területről 5 millió tonna termés lett betakarítva.

 Vannak kiemelkedő régiók?

 – A legmagasabb termésátlagokat Tolnából és Baranyából jelentették. Az átlaghoz képest több étkezési őszi búza termett az idén: az étkezési és a takarmánybúza aránya általában 30-70 százalékos, idén viszont körülbelül fele-fele arányú. Országos átlagban 5 tonna/hektár hozammal 1 millió tonna őszi árpa került a magtárakba. Az ország kenyérgabona-, takarmány- és vetőmagellátása biztosított, emellett exportra is jut bőven a termésből. A géntechnológiai módosításoktól mentes, kiváló minőségű magyar gabona keresett árucikknek számít Európában. A jelenlegi becslések alapján a világ 2017-es gabonatermelése 4 százalékkal alacsonyabb lesz a 2016-os rekordteljesítménynél. A 2017–18-as gazdasági évben a világ gabonatermése el fog maradni a felhasználás szintjétől, amire az utóbbi négy évben nem volt példa.

 A sütőipari cégeknek sikerül felzárkózniuk a nemzetközi élvonalhoz?

 – Ezen dolgozunk. Az élelmiszeripar mintegy 5 ezer vállalkozásának negyede egyébként sütőipari cég. A 90 ezer élelmiszeriparban foglalkoztatott 20 százaléka pedig a sütőiparban dolgozik. Magyarországon évente kenyérből mintegy 37 kilogramm, péksüteményből pedig mintegy 15 kilogramm a fejenkénti átlagos fogyasztás. A Földművelésügyi Minisztériumban mindent megteszünk azért, hogy az élelmiszer-ipari ágazat – és benne a sütőipar – minél inkább felzárkózzon a nemzetközi élvonalhoz.

 Másik témánk: arról hallani, hogy le kell szokni a cigarettáról, de arról nem, hogy hazánkban milyen a dohánytermesztés helyzete. Támogatják a dohányágazatot?

 – A hazai következetes és nagyarányú támogatási rendszernek köszönhetően nem szűnt meg Magyarországon a dohánytermelés. Ugyanakkor az EU több dohánytermelő tagállamában radikálisan csökkent a dohánytermesztés, miután a termeléstől teljesen elválasztottan lehetett csak támogatást nyújtani az ágazatnak. A hazai olcsó dohány elsősorban a magas támogatásoknak köszönhetően volt elérhető, ami lehetővé tette, hogy az elsődleges feldolgozók is a piacon maradjanak. A dohányágazat támogatása a 2018–2020 közötti időszakban is nemzeti költségvetésből folyik majd. Az átmeneti nemzeti támogatás összege mintegy 600 ezer forint marad hektáronként a csekély összegű támogatással pedig még plusz 300 ezer forint lehet a hektáronkénti növekmény. A dohánytermelés mintegy 10-12 ezer embernek ad munkát, alapvetően hátrányos helyzetű térségekben. Az ágazatban foglalkoztatottak 90 százaléka szakképzettség nélküli.

 

Medveczky Attila