2017.10.06.
Gabonaellátásunk
biztosított
Mindent megteszünk azért, hogy az élelmiszer-ipari ágazat –
és benne a sütőipar – minél inkább felzárkózzon a nemzetközi
élvonalhoz
A géntechnológiai
módosításoktól mentes, kiváló minőségű magyar gabona
keresett árucikknek számít Európában – közölte Nagy István.
Az agrártárca miniszterhelyettese hozzátette: „A jelenlegi
becslések alapján a világ 2017-es gabonatermelése 4 százalékkal
alacsonyabb lesz a 2016-os rekordteljesítménynél. 2017–18-as
gazdasági évben a világ gabonatermése el fog maradni a
felhasználás szintjétől, amire az utóbbi négy évben nem
volt példa.”
Elérjük gabonából a tavalyi történelmi rekordot?
– A tavalyi történelmi rekordokhoz képest alacsonyabb
idei eredmények ellenére elmondható, hogy az ország gabonaellátása
megfelelően biztosított, és exportra is bőven jut áru. Az őszi
búza aratása mindenütt befejeződött. 958 ezer hektáros területről
5 millió tonna termés lett betakarítva.
Vannak kiemelkedő régiók?
– A legmagasabb termésátlagokat Tolnából és
Baranyából jelentették. Az átlaghoz képest több étkezési
őszi búza termett az idén: az étkezési és a takarmánybúza
aránya általában 30-70 százalékos, idén viszont körülbelül
fele-fele arányú. Országos átlagban 5 tonna/hektár hozammal 1
millió tonna őszi árpa került a magtárakba. Az ország kenyérgabona-,
takarmány- és vetőmagellátása biztosított, emellett exportra
is jut bőven a termésből. A géntechnológiai módosításoktól
mentes, kiváló minőségű magyar gabona keresett árucikknek számít
Európában. A jelenlegi becslések alapján a világ 2017-es
gabonatermelése 4 százalékkal alacsonyabb lesz a 2016-os
rekordteljesítménynél. A 2017–18-as gazdasági évben a világ
gabonatermése el fog maradni a felhasználás szintjétől, amire
az utóbbi négy évben nem volt példa.
A sütőipari cégeknek sikerül felzárkózniuk a
nemzetközi élvonalhoz?
– Ezen dolgozunk. Az élelmiszeripar mintegy 5 ezer vállalkozásának
negyede egyébként sütőipari cég. A 90 ezer élelmiszeriparban
foglalkoztatott 20 százaléka pedig a sütőiparban dolgozik.
Magyarországon évente kenyérből mintegy 37 kilogramm, péksüteményből
pedig mintegy 15 kilogramm a fejenkénti átlagos fogyasztás. A Földművelésügyi
Minisztériumban mindent megteszünk azért, hogy az élelmiszer-ipari
ágazat – és benne a sütőipar – minél inkább felzárkózzon
a nemzetközi élvonalhoz.
Másik témánk: arról hallani, hogy le kell szokni a
cigarettáról, de arról nem, hogy hazánkban milyen a dohánytermesztés
helyzete. Támogatják a dohányágazatot?
– A hazai következetes és nagyarányú támogatási
rendszernek köszönhetően nem szűnt meg Magyarországon a dohánytermelés.
Ugyanakkor az EU több dohánytermelő tagállamában radikálisan
csökkent a dohánytermesztés, miután a termeléstől teljesen
elválasztottan lehetett csak támogatást nyújtani az ágazatnak.
A hazai olcsó dohány elsősorban a magas támogatásoknak köszönhetően
volt elérhető, ami lehetővé tette, hogy az elsődleges
feldolgozók is a piacon maradjanak. A dohányágazat támogatása
a 2018–2020 közötti időszakban is nemzeti költségvetésből
folyik majd. Az átmeneti nemzeti támogatás összege mintegy 600
ezer forint marad hektáronként a csekély összegű támogatással
pedig még plusz 300 ezer forint lehet a hektáronkénti növekmény.
A dohánytermelés mintegy 10-12 ezer embernek ad munkát, alapvetően
hátrányos helyzetű térségekben. Az ágazatban
foglalkoztatottak 90 százaléka szakképzettség nélküli.
Medveczky Attila
|