vissza a főoldalra

 

 

 2018.02.02. 

Erdélyi Borkalauzzal gazdagodik a Nemzeti Borkiválóság Program

A Nemzeti Borkiválóság Program keretén belül hamarosan megjelenik az Erdélyi Borkalauz című könyv, amely a Kárpát-medence szőlőfajtáit, borvidékeit és borait bemutató sorozat első része. A könyv lehetőséget biztosít az erdélyi borok és pincészetek megismerésére, segít a borválasztásban, a kárpát-medencei szőlőfajták megismerésében.

Dr. Kiss Eliza, kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy a felhívásra fehér-, rozé- és vörösborral jelentkezhettek a termelők, akár több tétellel is. A közel háromszáz pincészet megkeresése révén beérkező borokból 34 minta –23 fehér-, 2 rozé és 9 vörösbor – kóstolója sikeresen lezajlott. A minősítésen az Országos Borszakértő Bizottság (OBB) tagjai és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) munkatársai vettek részt. A kiadvány várhatóan február végén jelenik meg.

 Romániában nyolc borvidék létezik. Az erdélyi medence borvidékéhez a Küküllő menti, az apoldi, a nagyenyedi és a lekencei hegyalja tartozik. Ezeken belül tizenhét borászati központ működik.

 A Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Borkiválóság Programjának alapgondolata, hogy legyen egy olyan nemzeti bormustra, amely képes az egész országra  és akár a határon túlra kiterjedően borvidékeket, szőlőfajtákat és borászatokat bemutatni. A bormustrákon az értékelés szempontjai nemzetközi borbírálati rendszeren alapulnak, melynek köszönhetően a magyar és külpiaci pozícionálást szeretné a szaktárca támogatni. A program részeként megjelentetett könyvek ingyenes megjelenést biztosítanak a borászatok számára, valamint iránytűként szolgálnak a borok kiválasztásban és a pincészetek megismerésében.

 

 (FM Sajtóiroda)